Realtek AC'97 Audio - Dziwny problem z dźwiękiem


(Sabriel111) #1

Otóż jestem tuż po formacie. Na początku wszystko było ok. Nie wiem odkąd mam dziwne problemy z dźwiękiem.

Jeśli chcę zmienić głośność w "Głośności" na pasku start to jak chcę usłyszeć nasilenie dźwięku - klikając na suwak zamiast usłyszeć dundnięcia z głośnika słyszę pisk dochodzący z komputera jak przy kliknięciu dużej ilości klawiszów na klawiaturze. Dokładnie taki sam.

Na początku myślałem, że winna jest w sterownikach, więc zobaczyłem porty od audio i ukazał mi się taki widok:

Same pytajniki jakby komputer nie wykrywał podpiętego sprzętu. Klikam wtedy Start aby się dostosowały no i pojawia się w Line Out obraz głośnika w microphone - mikrofon. Jak zamykam (wciskając OK) i otwieram jeszcze raz, dalej są pytajniki...

Nie wiem o co chodzi :confused: Normalnie powinno wyglądać tak:

a tak nie jest. Wszystkie sterowniki mam nawet reinstallowałem, dalej to samo... nie wiem gdzie leży problem i jak go rozwiązać, bo wydaje się wielce nietypowy.

Dodam jeszcze, żę w urządzeniach audio w panelu system nie wykrywa urządzęń audio wtedy wygląda to tak:

Pozdrawiam i proszę o pomoc. W razie potrzeby proszę pytać.

PS Mam windows XP silens professional - service pack 2. Komputer stacjonarny


(Eidems) #2

Driver genius Pro


(Sabriel111) #3

dla mnie to nie jest śmieszne... nie znam się na komputerach znakomicie. Chyba po to jest forum, żeby się pytać....


(michel666pl) #4

A co to właściwie jest? Bo na oryginalne mi nie wygląda.


(Sabriel111) #5

To jest xp z łatkami z visty... na pewno błąd nie leży w typie systemu :slight_smile: Pomoże ktoś?


(ybu) #6

A co masz w zakładce Audio=>Odtwarzanie dźwięku w TYM oknie?

W menadżerze urządzeń nie ma pytajników?


(Sabriel111) #7

nie rozumiem. NO na screena masz co widać... wszystko jest szare i nie da się zmienić w prawie każym oknie. O to co ty pytasz też jest szaro. Jakby urządzeń nie było.

Menadżer urządzeń?


(michel666pl) #8

Po prostu zastanawiałem się, gdzie kupiłeś taki system.


(ybu) #9

Menedżer urządzeń


(darek0107) #10

Musisz miec XP Sp3 albo doinstalowac UAA i dopiero sterowniki !!


(Sabriel111) #11

no i nie mąć mi umysłu, bo wcześniej miałem taki sam system service pack 2 i dizałało oO.

@ybu

wydaje sie wszystko być.


(darek0107) #12

Nie mogło ci działać bez UAA, to jest niemożliwe. Może poprostu zainstalowałes niświadomie. UAA to jest KB888111 poczytaj sobie np. http://forum.tuning-pc.pl/sterowniki-f5 ... t6584.html


(Sabriel111) #13

ale ja mam starą kartę dźwiękową. Mój komputer ma z 6 lat i więcej. ^^


(XMan) #14

Masz komputer po formacie a czy zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej ?

Po instalacji p/w sterowników instaluje się sterowniki do karty dźwiękowej, graficznej, DirectX.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...

/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw ją włóż do napędu CD /.

Start -> Panel sterowania -> Dżwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos

sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.


(Sabriel111) #15

nie ma żadnych wykrzykników. UUA wyskakuje błąd - http://img1.vpx.pl/up/20100210/uaa98.jpg

mam wybraną, ale bardziej mnie niepokoi to okno z Sound Effect gdzie nie było wykrycia wejścia urządzeń czyli te niebieskie pytajniki.

Tak mam sterowniki do płyty głownej/karty graf./muzycznej/internetowej/usb/dyski/+ dircect na jednej płycie, ale nigdy wcześniej nie instalowałem żadnego UAA... ^^


(XMan) #16

UAA lub KB888111 jest potrzebne do wykrycia karty dźwiękowej Realtek HD a nie do Twoich sterowników/karty - nie instaluj.

  1. Zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset , uruchom ponownie komputer, sprawdź.

  2. Nie pomoże to odinstaluj sterowniki od karty dźwiękowej.

  3. Przeczyść komputer CCleanerem.

/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.

CCleanera używaj zawsze po deinstalacji programów, sterowników oraz częstym surfowaniu w internecie.

Nic nie zmieniaj w jego ustawieniach, wystarczy :

u góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

  1. Zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej.

  2. Zainstaluj DirectX.

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX.

Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer.


(Sabriel111) #17

Jak sprawdzić czy mam zainstalowany ten Chipset :/? CCleaner zainstalowal i wyczsycilem jak powiedizałes... i na razie tylko tyle, bo nie wiem co z tym chipsetem. Z tego co wiem to miałem wszystkie sterowniki na płycie producenta...

Sorry, że zadaje takie głupie pytanie, ale sie nie znam :frowning:

dalej to samo. Zrobiłem wszystko co kazałeś, chyba będę musiał zrobić formata na xp :frowning: Chyba, że ktoś rozwiąże problem.