kupiłem laptopa asus z win 7 licencją itd. i gosc cos mówił o jakiś recoverach, tyle ze ja nie wiem o co chodzi i jeszcze jedno czy przy ponownej instalacji win, moze kiedyś czy dysk d mi sie tez sformatuje czy zostanie bez zmian?
– Dodane 15.07.2010 (Cz) 18:38 –
o kurde! dzie moje 40 gb pamieci na dysku? jeszcze wczoraj miałem 50 gb a dzisiaj 18 co jest? moze dlatego ze nagrywam recovery win 7 na płyte?
O recovery najlepiej poczytaj w dołączonych ulotkach do laptopa.
Zazwyczaj jedna partycja zawiera pliki z której przywracany jest system (np. partycja D - laptopy HP, lub też ukryta jak w moim MSI) - a po pierwszym uruchomieniu należy nagrać DVD recovery aplikacją dołączoną przez producenta. Utworzy ona bootowalne DVD recovery z tych plików (obrazu win itp.). W zależności od producenta: Toshiba, MSI umozliwia wybór czy ma zostać przywrócony cały dysk czy tylko partycja C. W Asusie nie pamiętam jak kiedyś miałem. Zawsze zalecany jest backup.
Nie wiem jak jest to z asusem ale w moim hp była opcja nagrania 3 płyt dvd recovery . Albo przywracanie z dysku (do stanu pierwotnego) osobiście myśle że to porażka bo traci się wszystko z dysku i partycjonowanie . Zdobyłem płytę z systemem i nareszcie robię tak jak mi odpowiada a nie jak mi narzuca hp , szkoda im kasy na płyty nie rozumiem tego .przepraszam za wywody , w instrukcji coś napewno jest napisane jak przywrócić system z partycji recivery i jak nagrać to na płyty.
ps. do nagrania kup dobre płyty bo nagrać (zkopiować ) można tylko jeden zestaw recovery.
Ja osobiście napisałem prosty tutorial jak wydobyć product ID i certyfikat z oryginalnego systemu po zakupie i przywrócić go po instalacji systemu z “oryginalnego” nośnika - aktywacja w trybie offline. Sam z tego korzystam bo MSI nie wspiera 64 bitowych systemów a dzięki temu mam legalną wersję x64 bez zbędnego crapware od producenta.
W zależności od firmy mój backup zawiera się ledwo na 2 DVD w zależności ile “syfu” dodaje producent.
Nie jest to prawdą. Program co prawda zapamiętuje, że już był uruchomiony i nie pozwoli wykonać recovery po raz drugi i kolejny.Ale po ponownym przywróceniu systemu do stanu pierwotnego znów jest możliwość wykonania recovery.Może nie dotyczyć kilku modeli notebooków.
W sumie nie powinien zawierać nic innego jak pliki z tej partycji/dysku służącej recovery - bez względu na to co było zmieniane w aktualnym systemie. Jednak 4 DVD to trochę dużo
Nie bardo się orientuję - ale jako msi powiedzmy 300mb (Windows 7) a po instalacji pewnie dwa razy więcej.
Sprawdź tutaj:
Panel sterowania/Programy/Programy i funkcje/Zainstalowane aktualizacje
Klikasz PPM na pasek informacyjny (Nazwa/Program itd.) i wybierasz “Więcej” - z listy natomiast rozmiar i już masz podgląd wielkości każdej zainstalowanej aktualizacji.