Reinstalacja Visty


(Zespol1) #1

Witam!

Jeżeli mam już zainstalowaną Vistę i chcę ja reinstalować to co mam zrobić ?? Podczas instalacji zaznaczyć partycję z systemem (Vistą) i kliknąć na formatuj ?? I po tej operacji na tej partycji zainstalować system ? Może to głupie pytania :stuck_out_tongue_winking_eye: ale w XP wiedziałm co i jak a nie wiem czy nie zmienia się coś w Viście :wink:.

Dzięki z góry i pozdrawiam.


(suchmen) #2

nie klikasz na formatuj,tylko nie formatujesz i idziesz dalej-instaluje i i nic nie stracisz w systemie po reinstalacji.


(Kolmar) #3

Dokładnie tak. Robisz format partycji na której masz Vistę, a później przechodzisz do właściwej instalacji.


(suchmen) #4

rokko on chce przeinstalować vistę a nie instalować system od nowa i stracić wszystkie informacje i dokumenty jakie ma...


(Kolmar) #5

Jak dla mnie reinstalacja oznacza ponowną czystą instalację więc... niech najlepiej wyjaśni nam tą kwestię sam zainteresowany :slight_smile:


(Zespol1) #6

Po pierwsze dzięki Wam obu za szybką odpowiedź :wink: . Chodziło mi o ponowną czystą instalację :wink: .

Rozumiem, że wszystko wygląda jak normalna instalacja "pierwszy raz" Visty , tylko że po prostu w jej trakcie klikam na formatuj na partycję gdzie znajduje się system. Potem wybieram jeszcze raz sformatowaną partycję (mogę ją podzielić na partycje) i instaluje na niej system. Czy tak? Jeżeli gdzieś "gadam bzdury" (:wink:) to proszę mnie poprawić.

Dzięki z góry.


(Mail) #7

Dokładnie tak jak napisałeś :wink:


(Kolmar) #8

Zerknij na to:

http://www.centrumxp.pl/WindowsVista/11 ... Vista.aspx

viewtopic.php?t=249720

http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=370


(Ben T) #9

Zgadzam się z piwollo i rokko. Jeżeli nie sformatujesz partycji będziesz miał problem z SP1 (jeśli go wcześniej instalowałeś). Sam to robiłem. Sprawdzone. Natomiast dane przenoszę na inną partycję i po formacie nic nie ginie, raczej :lol:

Pozdro


(Zespol1) #10

Dobra, myślę że już wszystko jasne. Dzięki Wam wielkie :wink: .


(przemek1234) #11

Jeszcze można usunąć całkiem ta partycję i utworzyć od nowa. Ja robię tak.