Rejestracja biblioteki - regsvr32


(Yellowlab) #1

Witam,

Z tego co wiem to polecenie regsvr32 rejestruje bibliotekę.

Ale nie jestem pewien sytuacji jeśli np. już raz zarejestruję jakąś bibliotekę, ale po jakimś podmieniam ją na nowaszą wersję, to czy muszę jeszcze raz ją zarejstrować??

Czy podczas rejestracji są wpisywane tylko nazwa , połeżenie pliku - bo jeśli tak to prawdopodobnie nie trzeba by było jej ponownie rejestrować??

Czy może pobierane są z rejesrowanej biblioteki jakieś dodatkowe informacje, choćby np. wersja co wymagało by ponownej rejestracji po zmianie biblioteki w systemie.


pozdrawiam

Mazzi


(adpawl) #2

Nie, w takim przypadku nie trzeba już ponownie rejestrować :wink:

Rejestracja biblioteki jest jednorazowa…

BTW

Dla ułatwienia - do rejestrowania/wyrejestrowywania bibliotek można posłużyć się prostą nakładką RegShell :slight_smile:


(Tomek Zamlynny) #3

jeżeli po podmianie pliku występuje błąd bibloteki należy ją za rejstrować


(Yellowlab) #4

Dzięki adpawl za odpowiedź.

Niepokoi mnie tylko jeszcze to co napisał kamaa.

Czyli jak to jest?

Po podmianie biblioteki na nowszą jej wersję, trzeba ją rejestrować czy nie trzeba?

Zakładam oczywiście że nie kasuję starej biblioteki, nie usuwam jej z sytstemu, nie odrejestrowuje jej , tylko poprostu nadpisuje ją nowszą wersją…

A może macie jakiś dokładny opisik tego co tak na prawdę wykonuje polecenie regsvr32, może jakieś artykuły, nie wiem może znacie jakieś miejsca w necie gdzie było by to jakoś opisane…


(St Szer) #5

jezeli bedzie błąd to nalzey zarejstrowac bibloteke, a błąd może być i nie musi


(Yellowlab) #6

nie o to mi jednak chodzi, żę robić coś w momencie kiedy już pojawią się błędy, tylko żeby tych błędów nie było…


(adpawl) #7

Jeżeli chcesz mieć 100% pewności to możesz wyrejestrować przed podmianą i potem zarejestrować nową. :wink:

Jednak nigdy tak się nie bawiłem …a wszystko jak dotąd ładnie mi chodzi - jaki z tego morał? :wink:

update

A no właśnie to nie miała być ta …z pośpiechu pomyliłem :oops:

To miało być: HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID** {XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX} **\InprocServer32 :lol:

…tamto, to były biblioteki Javy :?


(Tomek Zamlynny) #8

u mnie nie ma takiego wpisu w rejestrze? czy napewno chodzi o ta sciezke rejestryu??