Zastanawia mnie jak chcesz oddać na gwarancję, skoro tak jak napisałeś, sam zepsułeś słuchawki. Nie anulują Ci gwarancji z racji fizycznego uszkodzenia?
Co do łamania słuchawki to jest to jakaś absurdalna porada…
???
To dość częsta praktyka gdy nie ma sensu naprawiać sprzętu i trzeba go wymienić na nowy to firmą nie chce się bawić w wysyłki i odbiory takich rzeczy. Całkowite popsucie sprzętu i fizyczne uszkodzenie numeru seryjnego produktu jest po to by go nie odsprzedać lub wyłudzić na podstawie tego samego uszkodzenia drugiego nowego produktu w ramach gwarancji.
Wystarczy poszukać w necie podobne tematy, dla przykładu razer takie coś też stosuje.
Co prawda jak reklamowałem swego czasu myszkę Razer’a to przez sklep i miałem zwrot gotówki. Natomiast teraz 2 miesiące temu reklamując Roccata dostałem info, że sklep ma mi wymienić klawiaturę na nową. Wysłałem korespondencję z serwisem do sklepu, trochę im pospamowałem i mi przesłali nową po tym jak odesłałem do sklepu uszkodzoną.
Co firma to inne zwyczaje, ale o takich uszkodzeniach i niszczeniu numeru seryjnego słyszałem nie raz.
Jedynie trzeba się dopytać czy odeślą Ci nowy produkt. Myślę, że jak napiszesz, że nie jesteś pewny co do tych kroków i czemu one mają służyć dostaniesz odpowiedź z informacjami od serwisu.
PS. Upewnij się, że piszesz z prawdziwym supportem, a nie z jakimiś trollami. Możesz też napisać tutaj: https://www.facebook.com/SteelSeriesPoland i upewnić się, że taką praktykę stosują.
Czyli firma sama stwarza problem nie chcąc paczek od klientów z uszkodzonym sprzętem. Szczerze to jeszcze nie spotkałem się z czymś takim tylko normalnie odnosiłem do sklepu.
napisał ze wstepnie reklamacja jest zatwierdzona, wyslalem mu zdjecis z uszkodzonym kablem potwierdził wiec ze mam je zlamac co powoduje ze przeszedłem prze proces ten, bo po co kazaliby mi lamac skoro nie uznali by mi… Reklamacji sr piszez telefonu
Kilka razy musiałem skorzystać z supportu Microsoftu.
Po podaniu PID-ów sprzętu wysyłają nowy - wymagają tylko zdjęcia, że nie jest uszkodzony mechanicznie.
Gdzie tu widzisz problem? Ja tu widzę tylko wygodę, nie muszę się bawić w wysyłki uszkodzonego sprzętu który i tak będzie zutylizowany. Nie muszę czekać aż paczka do nich dotrze, ktoś ją otworzy i popchnie reklamację dalej czyli wyśle nowe urządzenie lub bon na zakupy.
Sprawa jest prosta zgłaszam reklamację, podaje PID/RMA, reklamacja jest uznawana lub nie, uszkadzam sprzęt i PID/RMA (zgodnie z instrukcją) wysyłam zdjęcia na dowód i dostaję nowy sprzęt.
Zysk jest nie tylko w czasie, ale i kosztach dla firmy. Nie musi zwracać kasy za transport, zatrudniać człowieka do odbierania takich przesyłek, zatrudniać kogoś kto takich ludzi będzie nadzorował, płacić za utylizację bo elektro śmieci zostają u użytkownika.
Skoro nie nadaje się coś do naprawy lub nie jest to opłacalne, to po co z ich punktu widzenia masz im śmieci masz wysyłać.
Zresztą długo szukać nie trzeba było:
PS. Podobnie robi Amazon z Kindle. Tylko czasami jeszcze za nim go zniszczysz już jest wysłany do Ciebie nowy.
Dla jasności, osobiście nigdy jeszcze nie niszczyłem sprzętu w ramach reklamacji bo generalnie mało, rzeczy reklamowałem. Jednak wiele razy już się spotykałem z takimi tematami i wniosek był jeden - ludzie niszczą sprzęt i dostają nowy. Co do Amazonu i Kindle to tutaj info od znajomych którzy reklamowali ze względu na uszkodzony ekran.
Dlatego też zanim autor podejmie decyzję to niech się zastanowi i sprawdzi temat na własną rękę. Ja osobiście gdybym miał pewność, że rozmawiam z prawdziwym supportem, a nie trafiłem na jakiegoś trolla (i strona poshingowa) jakimś cudem to bym zrobił jak support pisze.
Zależy skąd idzie towar, ja jak reklamowałem wejście słuchawkowe w obudowie fractal design na zestaw naprawczy czekałem półtorej tygodnia, ale list szedł ze Szwecji bodajże.
Jeśli wierzyć w to co napisał ktoś na reddicie i zostaniesz tak samo potraktowany to dostaniesz bon na zakup słuchawek w sklepie SteelSeries. Więc dostawa taka jak jest w przypadku zamówień realizowanych w sklepie.
Gdy reklamował klawiaturę Roccata, to wysłałem klawę do sklepu (jak już miałem decyzję supportu o wymianie) i pisałem ze sklepem by mi wysłali nową bo chcieli wysyłać tą co im odesłałem do producenta. Jednak udało mi się ich przekonać, że mam decyzje producenta i mogą ją zweryfikować powołując się na ID ticketu. Klawiaturę wysłałem w piątek, we wtorek była już odebrana przez sklep, i tego samego dnia udało mi się dogadać by wysłali mi nówkę, więc w środę była już u mnie nowa sztuka .
Ale dla przykładu, za nim dostałem informacje o wymianie na nowej, chyba 3 tygodnie pisałem z supportem, ale problem był dość nietypowy i początkowo próbowano ją naprawić przez resety i wgrywanie firmware, z czego 90% czasu trwała weryfikacja czy usterka jest naprawiona czy nie.
Ogólnie nie ma co porównywać sytuacji z klawiaturą bo to była bardzo nietypowa usterka, wręcz jedna na milion.
Przepraszam, że odświeżam, ale zrobiłem jak zalecał support, złamałem lewą słuchawkę zrobiłem zdjęcie wraz z numerem seryjnym i w tym samym dniu Pan napisał mi, że rma zostało zatwierdzone i otrzymałem kupon 9 wartości tych słuchawek, wraz z darmową przesyłka. Przesyłka jednak jeszcze nie dotarła, jedzie do mnie z Danii, Niemiec i stoi. Zobaczymy w tygodniu.
Tak dzisiaj mi przyszły słuchawki, czyli po tygodniu nie całym od kupna, złamałem lewe ucho jak zalecał support, pokazałem nr seryjny i zrobilem wydruk kodu qr z naszego maila, wyslalem zdjęcie i otrzymałem kupon rabatowy o wysokości mojego produktu. Jedyne co się nie zgadza to to że nie dostałem osłonę na nauszniki i torby na słuchawki, ale prawdę mówiąc leje po tym, skoro przy 1 parze nie miałem to nie bede się kłócić żeby przy 2 parze dawali mi coś za co nie zapłaciłem.
To super, dobrze wiedzieć, że wszystko się skończyło w najlepszym porządku . Co do akcesoriów to czy one na pewno są dodawane? Albo czy są dodawane do produktów w Polsce, takie pierdoły czasami mogą mieć znaczenie i zawartość dodatków może być zależna od np. regionu.
W ich sklepie wydnirje zestaw tych słuchawek, jest dołączona notka, że do tych słuchawek darmowe osłonki i torba oraz wysyłka gratis, ja natomiast miałem tylko wysyłkę gratis. Nie sądzę by to zależało od regionu.
A w pierwszej, reklamowanej parze miałeś te gratisy? Reklamowałeś sprzęt, a nie akcesoria. Jeżeli miałeś to nie widzę powodu by mieli wysyłać Ci gratisy, a nawet jak nie miałeś to dlaczego mieliby Ci dosyłać, skoro Twoja wcześniejsza para też tego nie miała. Zapytać zawsze możesz, ale przedmiotem reklamacji było co innego - Voucher być może anuluje gratisy.