Relevantknowledge + bardzo powolna praca komputera


(użytkownik_DP) #1

Witam,

Dzisiaj podczas uruchamiania systemu (XP Home Edition) pasek ładowania przelatywał ok. 15 razy (zazwyczaj znika po 6), system znacznie spowolnił, a przy zamykaniu go komputer zawiesza się na komunikacie "trwa zamykanie systemu windows" (dalej muszę wyłączać przytrzymując przycisk zasilania w notebooku..).

Pakiet Glary Utilities podczas skanowania wywalił komunikat o groźnym programie w autostarcie - relevantknowledge.

Wywaliłem go z autostartu i z katalogu Program Files.

Dodatkowo zauważyłem, że przy prawokliku na dowolny dysk mam dwie opcje "otwórz", wyglądają i działają następująco:

Otwórz - działa ok, w tym samym oknie.

otwórz - "otwiera dysk" w nowym oknie.

To chyba tyle niepokojących zachowań które zauważyłem.

Poniżej załączam logi:

HijackThis

Combofix

Serdecznie Was proszę o sprawdzenie i dalsze wskazówki.

Edit:

Dodam jeszcze, że po uruchomieniu nie ładują się programy w tray'u. Pomaga wylogowanie i ponowne zalogowanie.


(deFco247) #2

Zastosuj Flash Disinfector.

Wykonaj pełny skan Malwarebytes' Anti-Malware - znalezione obiekty usuń.

Gdy będą wirusy pokaż raport.


(użytkownik_DP) #3

Niestety Flash Disinfector nie pomógł, sytuacja nadal bez zmian.

Malwarebytes' Anti-Malware znalazł jeden zainfekowany element:

gd3yg0acs0d187ruf1zh_thumb.png

Zgodnie z Twoimi zaleceniami usunąłem to. A oto log: http://wklej.org/id/125561/

Jak na razie nie odczułem żadnej poprawy (po dwóch restartach).

Dodam jeszcze, że wykonałem optymalizację autostartu wg poradnika na forum. Defraggler pokazuje 0% fragmentacji.

A co z logami z ComboFix i HijackThis, które dałem ?

-- Dodane 25.07.2009 (So) 12:25 --

Witam ponownie,

Problemy nie ustąpiły, wręcz przeciwnie - doszły kolejne:

1 - Gdy otwieram dowolny folder ze zdjęciami i ustawiam widok w postaci miniatur, to nie ma pod nimi podpisów plików.

2 - Samoczynne, nagle odłączanie prądu w urządzeniach podłączonych do USB (modem, mysz, drukarka). Pomaga jedynie restart.

Najdziwniejsze jest to, że nie odłącza mi wszystkiego naraz.

Nie wiem co mam robić, proszę o nielekceważenie moich postów.


(deFco247) #4

Logi Combofix i HJT sprawdziłem. Nic nie było w nich szkodliwego.

Powtórz to, tylko z wciśniętym klawiszem Shift.

To już raczej nie od wirusów, chyba system się sypie. :expressionless:


(użytkownik_DP) #5

Pomogło, dzięki :wink:

Wiesz co, bardzo możliwe.

System ma już ponad 3 lata, więc "trochę" syfu w postaci pozostałości się nazbierało.

W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zabranie się za kopiowanie ważnych danych i stawianie systemu od nowa :?

Cuż, cała sobota z głowy.. Trudno.

Jeszcze raz, pięknie dziękuję za chęć udzielenia pomocy deFco247 :slight_smile: