Resetowanie się komputera


(Jaqbeq) #1

Witam!

Tak jak pewnie sporo osób na tym forum, mam problem z resetującym się komputerem. Dzieje się to w trakcie grania np. w grę Conquer, która wcale tak dużo nie wymaga. Natomiast na grach typu Lineage 2 czy Call of Duty 2, komputer śmiga jak należy. Czyli problem chyba tkwi w tej grze, ale przeinstalowywałem ją i nie pomogło. Wcześniej resetował mi się bez względu na to, czy to był rozruch komputera, czy pośmigał troszkę i się zresetował. Zmieniłem kartę graficzną z Radeona 9000 64MB na Radeona 9600 Pro 256MB. Pomogło do tego stopnia, że sprawa wygląda jak w drugim zdaniu tego posta. Dodam jeszcze, że nieraz komputer się zawiesza, tak, że można ruszać myszką, jest to uprzedzone lekkim strzeleniem z wnętrza obudowy, potem wiatraczek na chwile cichnie, ale tak, że go jeszcze słychać, a potem włącza się z powrotem, wszystko trwa ok 2 sekund, a potem komputer "wiśnie" na jakieś 10 sekund, wszystko, co się ruszało - zastyga, jedynie myszka działa sprawnie, chociaż nie można nic klikać.

Po kolei:

Log Hijack:

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 23:08:48, on 2007-05-08

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall\kpf4ss.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall\kpf4gui.exe

C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall\kpf4gui.exe

C:\Program Files\MSN Messenger\usnsvc.exe

C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe

E:\Programy\Tlen.pl\tlen.exe

C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe

C:\Program Files\Skype\Plugin Manager\SkypePM.exe

E:\Programy\Mozilla\firefox.exe

C:\Documents and Settings\QooBooS\Pulpit\Narzędzia\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.amnezja.org/

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://www.amnezja.org/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = 

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - D:\Programy\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll

O2 - BHO: (no name) - {7E853D72-626A-48EC-A868-BA8D5E23E045} - (no file)

O2 - BHO: IeCatch2 Class - {A5366673-E8CA-11D3-9CD9-0090271D075B} - C:\PROGRA~1\FlashGet\jccatch.dll

O3 - Toolbar: FlashGet Bar - {E0E899AB-F487-11D5-8D29-0050BA6940E3} - C:\PROGRA~1\FlashGet\fgiebar.dll

O4 - HKLM\..\Run: [MSConfig] C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto

O4 - HKCU\..\Run: [Komunikator] E:\Programy\Tlen.pl\tlen.exe

O8 - Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a - C:\PROGRA~1\FlashGet\jc_link.htm

O8 - Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a - C:\PROGRA~1\FlashGet\jc_all.htm

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll

O9 - Extra button: FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - C:\PROGRA~1\FlashGet\flashget.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - C:\PROGRA~1\FlashGet\flashget.exe

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O14 - IERESET.INF: START_PAGE_URL=http://www.amnezja.org/

O18 - Protocol: livecall - {828030A1-22C1-4009-854F-8E305202313F} - C:\PROGRA~1\MSN Messenger\msgrapp.8.1.0178.00.dll

O18 - Protocol: msnim - {828030A1-22C1-4009-854F-8E305202313F} - C:\PROGRA~1\MSN Messenger\msgrapp.8.1.0178.00.dll

O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\Skype4COM.dll

O20 - Winlogon Notify: WgaLogon - C:\WINDOWS\SYSTEM32\WgaLogon.dll

O23 - Service: Sunbelt Personal Firewall 4 (SPF4) - Sunbelt Software - C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall\kpf4ss.exe

O23 - Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) - Rocket Division Software - C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe

Log SilentRunners:

"Silent Runners.vbs", revision R50, http://www.silentrunners.org/

Operating System: Windows XP SP2

Output limited to non-default values, except where indicated by "{++}"



Startup items buried in registry:

---------------------------------


HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\ {++}

"Komunikator" = "E:\Programy\Tlen.pl\tlen.exe" ["o2.pl Sp. z o.o."]


HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\ {++}

"MSConfig" = "C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto" [MS]


HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects\

{06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3}\(Default) = (no title provided)

  -> {HKLM...CLSID} = "AcroIEHlprObj Class"

                   \InProcServer32\(Default) = "D:\Programy\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll" ["Adobe Systems Incorporated"]

{761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43}\(Default) = (no title provided)

  -> {HKLM...CLSID} = "SSVHelper Class"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll" ["Sun Microsystems, Inc."]

{A5366673-E8CA-11D3-9CD9-0090271D075B}\(Default) = (no title provided)

  -> {HKLM...CLSID} = "IeCatch2 Class"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\PROGRA~1\FlashGet\jccatch.dll" ["Amaze Soft"]


HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell Extensions\Approved\

"{42071714-76d4-11d1-8b24-00a0c9068ff3}" = "Rozszerzenie CPL kadrowania wyświetlania"

  -> {HKLM...CLSID} = "Rozszerzenie CPL kadrowania wyświetlania"

                   \InProcServer32\(Default) = "deskpan.dll" [file not found]

"{88895560-9AA2-1069-930E-00AA0030EBC8}" = "Rozszerzenie ikony HyperTerminalu"

  -> {HKLM...CLSID} = "HyperTerminal Icon Ext"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\WINDOWS\system32\hticons.dll" ["Hilgraeve, Inc."]

"{B41DB860-8EE4-11D2-9906-E49FADC173CA}" = "WinRAR shell extension"

  -> {HKLM...CLSID} = "WinRAR"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\WinRAR\rarext.dll" [null data]

"{FC9FB64A-1EB2-4CCF-AF5E-1A497A9B5C2D}" = "Messenger Sharing Folders"

  -> {HKLM...CLSID} = "Moje foldery udostępniania"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\MSN Messenger\fsshext.8.1.0178.00.dll" [MS]

"{32020A01-506E-484D-A2A8-BE3CF17601C3}" = "AlcoholShellEx"

  -> {HKLM...CLSID} = "AlcoholShellEx"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\PROGRA~1\Alcohol Soft\Alcohol 120\AXShlEx.dll" ["Alcohol Soft Development Team"]


HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\

<> AtiExtEvent\DLLName = "Ati2evxx.dll" ["ATI Technologies Inc."]


HKLM\Software\Classes\Folder\shellex\ColumnHandlers\

{F9DB5320-233E-11D1-9F84-707F02C10627}\(Default) = "PDF Column Info"

  -> {HKLM...CLSID} = "PDF Shell Extension"

                   \InProcServer32\(Default) = "D:\Programy\Acrobat\ActiveX\PDFShell.dll" ["Adobe Systems, Inc."]


HKLM\Software\Classes\*\shellex\ContextMenuHandlers\

WinRAR\(Default) = "{B41DB860-8EE4-11D2-9906-E49FADC173CA}"

  -> {HKLM...CLSID} = "WinRAR"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\WinRAR\rarext.dll" [null data]


HKLM\Software\Classes\Directory\shellex\ContextMenuHandlers\

WinRAR\(Default) = "{B41DB860-8EE4-11D2-9906-E49FADC173CA}"

  -> {HKLM...CLSID} = "WinRAR"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\WinRAR\rarext.dll" [null data]


HKLM\Software\Classes\Folder\shellex\ContextMenuHandlers\

WinRAR\(Default) = "{B41DB860-8EE4-11D2-9906-E49FADC173CA}"

  -> {HKLM...CLSID} = "WinRAR"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\WinRAR\rarext.dll" [null data]



Group Policies {GPedit.msc branch and setting}:

-----------------------------------------------


Note: detected settings may not have any effect.


HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\


"ForceClassicControlPanel" = (REG_DWORD) hex:0x00000001

{unrecognized setting}


"ClearRecentDocsOnExit" = (REG_DWORD) hex:0x00000000

{unrecognized setting}


HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\


"shutdownwithoutlogon" = (REG_DWORD) hex:0x00000001

{Computer Configuration|Windows Settings|Security Settings|Local Policies|Security Options|

Shutdown: Allow system to be shut down without having to log on}


"undockwithoutlogon" = (REG_DWORD) hex:0x00000001

{Computer Configuration|Windows Settings|Security Settings|Local Policies|Security Options|

Devices: Allow undock without having to log on}


"VerboseStatus" = (REG_DWORD) hex:0x00000001

{unrecognized setting}



Active Desktop and Wallpaper:

-----------------------------


Active Desktop may be disabled at this entry:

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellState


Displayed if Active Desktop enabled and wallpaper not set by Group Policy:

HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Desktop\General\

"Wallpaper" = "C:\WINDOWS\system32\config\systemprofile\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Wallpaper1.bmp"


Displayed if Active Desktop disabled and wallpaper not set by Group Policy:

HKCU\Control Panel\Desktop\

"Wallpaper" = "C:\Documents and Settings\QooBooS\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Wallpaper1.bmp"



Winsock2 Service Provider DLLs:

-------------------------------


Namespace Service Providers


HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Winsock2\Parameters\NameSpace_Catalog5\Catalog_Entries\ {++}

000000000001\LibraryPath = "%SystemRoot%\System32\mswsock.dll" [MS]

000000000002\LibraryPath = "%SystemRoot%\System32\winrnr.dll" [MS]

000000000003\LibraryPath = "%SystemRoot%\System32\mswsock.dll" [MS]


Transport Service Providers


HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Winsock2\Parameters\Protocol_Catalog9\Catalog_Entries\ {++}

0000000000##\PackedCatalogItem (contains) DLL [Company Name], (at) ## range:

%SystemRoot%\system32\mswsock.dll [MS], 01 - 03, 06 - 13

%SystemRoot%\system32\rsvpsp.dll [MS], 04 - 05



Toolbars, Explorer Bars, Extensions:

------------------------------------


Toolbars


HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\

"{E0E899AB-F487-11D5-8D29-0050BA6940E3}" = "FlashGet Bar"

  -> {HKLM...CLSID} = "FlashGet Bar"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\PROGRA~1\FlashGet\fgiebar.dll" ["Amaze Soft"]


Extensions (Tools menu items, main toolbar menu buttons)


HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions\

{08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501}\

"MenuText" = "Sun Java Console"

"CLSIDExtension" = "{CAFEEFAC-0016-0000-0001-ABCDEFFEDCBC}"

  -> {HKCU...CLSID} = "Java Plug-in 1.6.0_01"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll" ["Sun Microsystems, Inc."]

  -> {HKLM...CLSID} = "Java Plug-in 1.6.0_01"

                   \InProcServer32\(Default) = "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\npjpi160_01.dll" ["Sun Microsystems, Inc."]


{D6E814A0-E0C5-11D4-8D29-0050BA6940E3}\

"ButtonText" = "FlashGet"

"MenuText" = "&FlashGet"

"Exec" = "C:\PROGRA~1\FlashGet\flashget.exe" ["Amaze Soft"]


{FB5F1910-F110-11D2-BB9E-00C04F795683}\

"ButtonText" = "Messenger"

"MenuText" = "Windows Messenger"

"Exec" = "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" [MS]



Miscellaneous IE Hijack Points

------------------------------


C:\WINDOWS\INF\IERESET.INF (used to "Reset Web Settings")


Added lines (compared with English-language version):

[Strings]: START_PAGE_URL=http://www.amnezja.org/


Missing lines (compared with English-language version):

[Strings]: 1 line



Running Services (Display Name, Service Name, Path {Service DLL}):

------------------------------------------------------------------


Ati HotKey Poller, Ati HotKey Poller, "C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe" ["ATI Technologies Inc."]

StarWind iSCSI Service, StarWindService, "C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe" ["Rocket Division Software"]

Sunbelt Personal Firewall 4, SPF4, ""C:\Program Files\Sunbelt Software\Personal Firewall\kpf4ss.exe"" ["Sunbelt Software"]

Usługa Messenger Sharing Folders USN Journal Reader, usnjsvc, ""C:\Program Files\MSN Messenger\usnsvc.exe"" [MS]



----------

<>: Suspicious data at a malware launch point.


+ This report excludes default entries except where indicated.

+ To see *everywhere* the script checks and *everything* it finds,

  launch it from a command prompt or a shortcut with the -all parameter.

+ To search all directories of local fixed drives for DESKTOP.INI

  DLL launch points, use the -supp parameter or answer "No" at the

  first message box and "Yes" at the second message box.

---------- (total run time: 59 seconds, including 17 seconds for message boxes)

Konfiguracja sprzętowa:>>>>KLIK<<<<Zasilacz: Feel-350ATX ... wieem, wieeem znany ze słąbej jakości i konfliktów sprzętowych :wink: Aktualne temperatury (w chwili pisania posta): Temp 1 - 39 Temp 2 - 32 Temp 3 - -1 HDD - 33 Mimo odznaczenia opcji "Automatycznie uruchom ponownie" we właściwościach Mojego Komputera, on ciągle wymusza reset przy graniu, tylko jeden raz udało mi się dostać BSOD'a, a oto dump:

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.6.0007.5

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is:

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a620

Debug session time: Mon May 7 19:12:30.140 2007 (GMT+2)

System Uptime: 0 days 4:29:03.708

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

........................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

............

Unable to load image ati3duag.dll, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ati3duag.dll

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ati3duag.dll

ERROR: FindPlugIns 8007007b

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck 1000008E, {c0000005, bfb82a4e, a80bdc14, 0}


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


Probably caused by : ati3duag.dll ( ati3duag+c2a4e )


Followup: MachineOwner

---------

Cała "statystyka", inaczej log ze SpeedFana z momentu włączania gry i potem restartu komputera:

>>>>KLIK<<<<

Jeżeli czegoś jeszcze brakuje, proszę pisać. Proszę także o pomoc z tym problemem, to nie jest żaden poradnik, tylko problem :wink: Z góry dzięki.


(qrczak13) #2

Usuń w HJT, poza tym logi ok.

Wyczyść budę w środku.

Optymalizacja i odchudzanie Windows XP.

Spróbuj z tymi sterami.

DirectX najnowszy jest?


(Jaqbeq) #3

Zrobione.

Czyszczę w miarę regularnie średnio co 4-5 dni.

Te miałem poprzednio, dlatego zainstalowałem omegę.

9.0c. Chyba najnowszy


(Joan Sunshine) #4

Przeinstaluj stery od Ati.


(De Niro) #5

Zrób to w następujący sposób


(Jaqbeq) #6

Usunąłem sterowniki w Trybie Awaryjnym, wyczyściłem rejestr ze starych wpisów, po restarcie, a następnie znów w Trybie Awaryjnym, zainstalowałem sterowniki omegi, zainstalowały się poprawnie, włączam grę, gram 2 minuty i komputer wariuje: non stop strzela i zwalnia wiatraczek, jakby miał się wieszać, ale tego nie robi, zrobił tak z 6 razy a za siódmym restart... Nie wiem czym są spowodowane te strzelania... Brzmi to jakby coś stukało, ale jeden raz za każdym razem, następnie wiatrak zwalnia na moment, ale nie zatrzymuje się i wraca do normy. Po resecie nacisnąłem F8 i wybrałem z menu "Wyłącz automatyczne ponowne uruchomienie po awarii" (jakoś tak) i to samo... Z tym, że zmieniła mi się jedynie jedna opcja - z "Mały zrzut pamięci 64kb" na "Pełny zrzut". Ale po co mi to, skoro nie pokazuje się żaden BSOD?


(De Niro) #7

sprawdź czy coolery są czystę.


(Jaqbeq) #8

Obydwa wiatraczki przeczyszczone: ten na radiatorze na procesorze i ten na karcie graficznej.

Złączono Posta : 10.05.2007 (Czw) 20:19

Znalazłem w C:\Windows plik-log z instalacji sterowników Omega, może coś wam podpowie, nie wiem, ale warto spróbować:

http://jaqbeq.w.interia.pl/Omega%20Driv ... .8.330.log

Co jeszcze zauważyłem nowego?

Podczas ładowania wszystkiego po starcie komputera, przy ekranie z logiem Windowsa i ruszającym się paskiem, cały proces ładowania na tym ekranie zajmuje raptem 2 sekundy, a przedtem zajmował ok 14-15 sekund. Dziwi mnie to trochę, nie wiem, co aż tak przyspieszyło start.

Podczas ekranu, gdzie powinien być napis Zapraszamy, jest tekst "Trwa ładowanie [dokładna ścieżka ładowanego pliku]". Przedtem tego nie było, po prostu wyświetlał się tekst Zapraszamy i nie znikał, do momentu pokazania się pulpitu.


(Kamilwdj) #9

to mi wyglada na wylaczanie sie dysku...

poza tym komputer to takie dziwne urzadzenie bo mi kiedys tez komp sie sam resetowal i byla to wina (uwaga!) drugiej karty dzwiekowej ktora sobie wpialem, po wyjeciu karty komp chodzi do tej pory :slight_smile: wtedy mialem bluescreeny i musialem reinstalowac system

wniosek z tego taki ze musisz popatrzec na caly sprzet ktory masz w kompie, zacznij od zasilacza bo byc moze przez to komp sie resetuje


(Jaqbeq) #10

No w sumie... mam dwie karty dźwiękowe: jedna zintegrowana z płytą główną, a druga osobno, Creative Sound Blaster. Spróbuję ją odłączyć. A co do tego wyłączania się dysku: wydaje mi się, że jakby się dysk wyłączał, to by się komp nie zawieszał na moment a potem odwieszał, tylko chyba od razu resetował, bo przecież bez dysku nie ma systemu? Trochę dziwne. Mógłbyś mi jakoś podpowiedzieć, co z tym dyskiem zrobić? Najpierw spróbuję z tą kartą dźwiękową, ale nie wydaje mi się, że to ona, bo jak do niej coś podłączę, to normalnie działa, słyszę dźwięk, mogę słuchać muzyki i mi się nic nie dzieje, dopiero gdy włączam grę Conquer, komputer NAGLE zaczyna wariować w sposób taki, jak opisałem wyżej.

Dodatkowo: nie mam bluescreenów, po prostu jest kilka zawieszeń, czyli wiatrak zwalnia (nie dysk, bo dysk mi piszczy, non stop :stuck_out_tongue: i bym zauważył, że przestał piszczeć), następnie wraca do normy, lekkie stuknięcie i komp wisi, mogę nawet najechać na ikony na pasku, robią się takie wypukłe, ale nie mogę ich włączyć, obraz gry się zawiesza i dopiero po jakichś 10 sekundach mogę normalnie grać.

Złączono Posta : 10.05.2007 (Czw) 21:43

Po wyjęciu tej ruchomej karty dźwiękowej, komputer nie wykrył żadnej, z tego wniosek, że coś jest z tą zintegrowaną... może ona to powoduje? nie wiem. jestem pewien, że mam 2 karty dźwiękowe, są dwa zestawy kolorowych wyjść: zielone, czerwone i niebieskie.

Złączono Posta : 11.05.2007 (Pią) 13:06

ostatnio zaczął mi się restartować przy uruchamianiu, ale max. jakieś 5 razy, chociaż to też jest powód do narzekania, bo nie było tak przedtem. Zaczęło się to dziać CHYBA po zainstalowaniu sterowników (ponownym), więc może muszę spróbować jeszcze raz?


(Kamilwdj) #11

hmm... ciezki problem. moze byc wiele przyczyn. ale najpierw trzeba zaczac od tych najlatwiejszych, wyjac karte graficzna, wlozyc inna (np pozyczyc od kogos), sprobowac z innym zasilaczem (moze ten juz jest stary).

Jesli chodzi o te gre byc moze ma ona duze wymagania i komputer potrzebuje duzo mocy (np karta graficzna ostro pracuje), zasilacz sie nagrzewa, nie dostarcza tyle mocy ile potrzeba i wiatraki zwalniaja a komp sie wiesza. to sa tylko moje przypuszczenia...

musisz probowac...

pozdro


(Jaqbeq) #12

Karta graficzna została kupiona przy ostatnim odwiedzeniu serwisu, czyli jakieś 2 tyg temu, więc to raczej nie to. Z zasilaczem spróbuję, jeszcze możliwością jest to, że to "niby" podkręcenie w rzeczywistości było podkręceniem procka i mógł się uszkodzić. Także trzeba pokombinować jeszcze z prockiem.

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 0:15

Aaaa, zapomniałem, że na tym forum nie pisałem o tym. Tak więc:

Mam procesor Sempron, którego nazwa jest "plastyczna", tzn. wraz ze zmianą szybkości procesora, zmienia się też nazwa, np. teraz mam 1.46GHz i nazywa się 1700+. Od dnia kupna do powiedzmy marca śmigało na 1.8GHz, czyli 2600+ i nic się nie działo, aż do teraz. Serwisanci powiedzieli, że ten procesor jest podkręcony, z tym że ja taki miałem już od kupna... Ale może mieli racje? Może ktoś coś przy nim podkręcał bez mojej wiedzy jeszcze przed przyjazdem tego procka do domu? Nie wiem, ale może przez to się uszkodził. Słyszałem coś o paście chłodzącej do procesora, żeby ją nałożyć, bo może się procesor przegrzewa. Nie wiem, czy to to, ale wokoło procesora mam taki pasek z czegoś, co przypomina zaschnięty klej, trochę jakby wosk, trochę jakby jakiś smar, ale nie jest to twarde, tylko jak naciskam to się lekko ugina. Nie wiem, czy to jest to, o czym mowa, ale takie coś mam.

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 0:18

Jakby co, to mam jeszcze tą starą, Radeon 9000 64MB. Nowa to Radeon 9600 Pro 256MB. Nie wiem, czy to ważne, ale podaję :wink:


(De Niro) #13

Zainstaluj program CPU-Z gdzie sprawdzisz jaki masz procesor, następnie ustawisz odpowiednie parametry.

Nie mogą takich rzeczy robić, podkręcili i sprzedali za większą cenę.


(Jaqbeq) #14

tutaj jest log z tego programu:

http://jaqbeq.w.interia.pl/cpuz.txt

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 0:27

Jeżeli coś teraz napiszecie to nie czekajcie dzisiaj już na odpowiedź bo idę spać :wink: Jak już to jutro. Dobranoc :wink: I dzięki w ogóle, że wam się chce mi pomagać :slight_smile:


(Bartlomiej Kwiatkowski) #15

W przypadku restartów komputera, które nie mają wyraźnej przyczyny trzeba sprawdzić napięcia zasilacza komputerowego. Posiadając jeden ze słabszych zasilaczy, Feel, Codegen itp., prawdopodobieństwo, że to wina zasilacza, rośnie jeszcze bardziej.


(De Niro) #16

tak jak user @Antharas napisał, słaby zasilacz nie wytrzymuje podkręcenia


(Jaqbeq) #17

Napięcia sprawdzę, ale najpierw coś napiszę:

Pierwszy raz od kupna komputera 7 lat temu pojawił mi się niebieski ekranik przy uruchamianiu komputera informujący o sprawdzeniu dysku, czy nie ma na nim wirusów, czy jest on dobrze skonfigurowany i pod tym było napisane:

***STOP: 0x0000007B (0xF894C528, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)

Niestety nie wiem, co to ma być, pewnie jakiś kod błędu, ale zostawiam to Wam, lepiej znającym się na komputerach :slight_smile:

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 17:35

Przy próbie sprawdzania napięcia w tym ostatnim, czyli "20 Pin" coś tam :stuck_out_tongue: zasilanie pada, nie wiem, może dlatego, że za bardzo rozpycham kabelki, żeby sprawdzić to napięcie i się minimalnie odczepiają, bo po tym "odcięciu zasilania", wystarczy, że docisnę te dwa kable i już działa. Jak mam sprawdzić to napięcie, jeżeli mam za grube końcówki? Mam do nich przykleić igły i igłami sprawdzić? :stuck_out_tongue: Proszę o pomoc z tym :slight_smile:

Reszta napięć jest w normie, chociaż mam miernik analogowy, to wyraźnie widać, że jest równo z kreską odpowiednio 5V i 12V. Tego ostatniego, 3.3V nie mogę zmierzyć, a dlaczego - opisałem wyżej.


(Slake1) #18

Poczytaj: http://support.microsoft.com/kb/122926/pl


(Jaqbeq) #19

czyli możliwe, że jest jakiś wirus w boot sectorze? Jakiego Antywirusa polecacie? Nie chcę ściągać byle jakiego, który nic nie da, dlatego pytam.

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 17:59

ok, zmierzyłem to 3.3V i wyszło około 3.2V, czyli łapie się do zakresu.

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 18:15

No dobra, jeżeli nawet byłby wirus w boot sectorze, to przecież boot oznacza rozruch, a więc w sektorze rozruchu, czyli jak już to powinno się to tyczyć samego rozruchu komputera. A co z resetowaniem się w trakcie gry? To chyba nie jest wcale związane z boot sectorem?

Złączono Posta : 13.05.2007 (Nie) 23:28

Panowie i panie..... Problem rozwiązany.

Kolega ostatnio zainstalował Messengera i jego komputer dostał takiej samej "choroby". Więc stwierdziłem, że odinstaluję go... Bo używałem go, żeby gadać z anglikami itd. Zawsze po instalacji Windowsa od razu go odinstalowywałem i stąd pewnie ta "nagła choroba" komputera, bo tym razem nie dość, że go nie odinstalowałem, to jeszcze zainstalowałem nowszą wersję i najprawdopodobniej były dwie. Po odinstalowaniu komputer się nie resetuje, przynajmniej nie przy tej grze, jeszcze nie sprawdzałem z innymi, ale raczej będzie tak samo. Wielkie dzięki za dobre chęci i przepraszam, że tak wam zawracałem głowę. Ale myślę, że jednak czegoś mnie nauczyliście, bo w wielu z tych "miejsc" w komputerze, które musiałem przeszukać, jeszcze nigdy nie byłem. Dzięki za tą darmową lekcję. PA :slight_smile:

Złączono Posta : 14.05.2007 (Pon) 0:32

Jednak niezupełnie wszystko się naprawiło... Mimo, że mogę grać trochę dłużej, to komputer nadal się resetuje. A zwłaszcza zawiesza. Także cofam przedwczesne "Pa", bo chyba na tym się nie skończy... Nie wiem co jest grane, naprawdę. Może to ten zasilacz? Może dysk? Nie mam od kogo pożyczyć, jedynie mogę iść do serwisu, ale wybieram się tam już od tygodnia i nie mogę się wybrać...

Złączono Posta : 15.05.2007 (Wto) 22:42

Czy takie rzeczy może powodować "Przyspieszenie sprzętowe" ustawione we Właściwości pulpitu -> Ustawienia -> Zaawansowane ? miałem na Pełne, może dlatego tak się działo... Jakie przyspieszenie sprzętowe zalecacie? na razie ustawiłem na prawie brak bo nie wiem, które ustawić, a jest napisane, żeby używać tego w przypadków problemów.