Resety


(Mirmarek) #1

Witam

Mam problem mam dwa radki 9550 i 9600XT obojętnie który jest w kompie po około 5min gry wyskakuje błąd VPU coś tam . Czym to może być spowodowane :frowning: mam zasilacz Modecom 350W


(<-|x4d3t|->) #2

Zasilacz albo płyta główna.


(Zbych ) #3

zainstaluj omegi na catalistach 5.6 tylko podczas instalacji nie włanczaj fast write , sprawdż w biosie może masz opcje aby fast write dać na disable a jak nie to omegi , u mnie pomogło.http://www.idg.pl/ftp/pc_7299/ATI.Omega.Drivers.2.6.42.html


(Override) #4

Pewnie zasilacz nie wyrabia. Nowe karty są mocno prądożerne.....


(Mirmarek) #5

instalowałem Omegi , Dna i catalyst i jest tak samo nawet na zwykłym 9550


(Zbych ) #6

Radeony 9550 i 9600 nie są zbyt prądożerne i w zasadzie modecom 350W powinien wystarczyć, u mnie ta karta 9550XT chodzi na zasilaczu codegen 350W tyle tylko że na wyłączonym fast write no i jeszcze wymieniłem paste na procku karty bo ta orginalna to była jakaś gumiasta substancja. reset akceleratora graficznego VPU może być spowodowany również przegrzewaniem sie chipsetu karty


(JNJN) #7

To co pisał Zbych1 sprawdź chłodzenie GPU i pamięci kart.

Obowiązkowo trzeba je sprawdzić na innym kompie gdzie pracuje karta ATI,jeśli to samo karty do serwisu.

Jeszcze można spróbować z różnymi sterownikami.

Wrzuć i poczytaj - obowiązkowo.

błąd VPU

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl


(Gainward) #8

Wyłącz w opcjach grafy tą opcje VPU recover,jeśli masz grafe podkręconą to ją odkręć bo może to powodować to(upały są,części komputerów się grzeją ostro)

Jeśli problem będzie się powtarzał to proponuje iść z zasilaczem do znajomego i u niego w komputerze sprawdzić,jeśli będzie się u niego też tak działo to wymiana zasiłki :frowning:

Ale jeśli jesteś przy kasie to proponowałbym ci zasilacz Chieftec 420W-sam mam takiego i trzyma napięcie naprawdę dobrze.

Codegon`y nalezą do low-endowych zasilaczy(jestes odważny mając go w komputerze)


(Mirmarek) #9

na innym kompie wszystko ok

zasilacz to też nie jest bo komp by się restartował

raczej płyta lub pamięci no i procek też może być winowajcą


(M@ster) #10

To moze byc tez wina gry, np: FarCry bez zadnego patha generuje taki blad co jakis czas. Dopiero po zalataniu dziala normalnie.


(JNJN) #11

To zacząlbym od aktualizacji biosu płyty do najnowszego.

Zasilacz.

Świeży system.

Lub płyta główna nie lubi tych kart i już,sprzedać i kupić inne.


(Mirmarek) #12

bios mobo najnowszy

zasilacz sprawdzony sprawny

format był wczoraj

i dalej zwisy :evil:


(JNJN) #13

Czyli zostaje to,jak wszystko sprawdziłeś.

Ewentualnie uszkodzona płyta główna.

I jak błąd VPU występuje na jednej grze - uszkodzona gra.


(Mirmarek) #14

tak się dzieje na 2 wymagających grach

sprawdze płyte może faktycznie ona jest odpowiedzialna za ten problem

Złączono Posta : 12.07.2005 (Wto) 23:21

to jednak płyta