Restart komputera, bluescreen 3 błędy


(Zulatu) #1

witam


(roobal) #2

zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem. Ponadto na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich liter diakrytyzowanych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż). Proszę poprawić swój post, w przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do kosza.

W celu edycji tytułu należy użyć opcji pełnego edytora tekstu.


(JNJN) #3

 

Jak mogło się zmienić samo napięcie Vcore?

 

Program Core Temp uruchom, pograj z 20 minut i wrzuć z niego screen.

 

Przyczyną może być dysk - do wymiany - parametr 05.

 

Wrzuć jeszcze screen z HWInfo - komputer ma być obciążony.

 

Może i uszkodzony zasilacz?

 

Inne?


(Zulatu) #4

po wymianie wentylatora zaczął mi się komputer przegrzewać i wyłączać (pastę nakładalem kilkoma sposobami i zawsze było to samo), sprawdziłem programem Everest, poczytałem i zauważyłem że napięcie rdzenia procesora wynosiło 1.46, co dla mojego procesora była to wartośc za wysoka (według tabeli w internecie), zmniejszyłem to w biosie na 1.30 (nie wiem, może to jest przyczyna)

 

włączyłem grę ale komputer się zrestartował po 5 i 7 minutach grania, pojawił się bluecreen z takim nr błędu

Podpis problemu:

  Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

  Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3

  Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

 

Dodatkowe informacje o problemie:

  BCCode: 124

  BCP1: 00000000

  BCP2: 878C5024

  BCP3: F6204000

  BCP4: 00000135

  OS Version: 6_1_7601

  Service Pack: 1_0

  Product: 768_1

 

Pliki pomagające opisać problem:

  C:\Windows\Minidump\042615-35225-01.dmp

  C:\Windows\Temp\WER-47377-0.sysdata.xml

 

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:

  http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415

 

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:

  C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

 

Podpis problemu:

  Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

  Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3

  Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

 

Dodatkowe informacje o problemie:

  BCCode: 124

  BCP1: 00000000

  BCP2: 879DF024

  BCP3: F6758000

  BCP4: 00010015

  OS Version: 6_1_7601

  Service Pack: 1_0

  Product: 768_1

 

Pliki pomagające opisać problem:

  C:\Windows\Minidump\042615-36753-01.dmp

  C:\Windows\Temp\WER-45396-0.sysdata.xml

 

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:

  http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415

 

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:

  C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

 

Jak chciałem zrobić screen z WHinfo i obciążyłem komputer to też sie komputer zrestartował i pojawił sie taki bluescreen

Podpis problemu:

  Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

  Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3

  Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

 

Dodatkowe informacje o problemie:

  BCCode: 50

  BCP1: C9D0F0F8

  BCP2: 00000001

  BCP3: 82927CFA

  BCP4: 00000002

  OS Version: 6_1_7601

  Service Pack: 1_0

  Product: 768_1

 

Pliki pomagające opisać problem:

  C:\Windows\Minidump\042615-33930-01.dmp

  C:\Users\Bartek\AppData\Local\Temp\WER-52400-0.sysdata.xml

 

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:

  http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415

 

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:

  C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

 

obciążenie komputera wynosiło 50% według menadżera zadań z windowsa

teraz komputer działał

 

http://s17.postimg.org/vnh65ffjj/hwinfo.png

 

http://s17.postimg.org/ii1nzblnz/temp.png


Zapoznaj się koniecznie z regulaminem i przeczytaj jakie są dozwolone rozmiary grafik dołączanych do postów. Następny razem temat od razu poleci do kosza.

roobal


(JNJN) #5

Zrobisz tak:

 

Reset biosu baterią:

 

Teraz sprawdzisz jaką wartość domyślnie Vcore ustawił bios i zapiszesz i tu podasz, potem ustawisz wartość tego napięcia w biosie ręcznie na początek na 1.38V.

 

Po tym zabiegu wrzucisz screen z CPU-Z zakładka CPU

 

Jeśli masz faktycznie w biosie ustawione Vcore 1.3 V, to albo CPU się przegrzewa, albo uszkodzony masz czujnik, albo chłodzenie źle założone lub szajs pasta?

 

Dla tego CPU 1.3 V to za mało, VID wskazuje 1.42 V i stąd mogą być błędy + przegrzewanie CPU + uszkodzony dysk.

 

Edit:

 

Parametry CPU.

 

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Athlon%2064%20X2%206000+%20-%20ADX6000IAA6CZ%20%28ADX6000CZBOX%29.html


(Zulatu) #6

cześć

 

przepraszam, że tak późno odp ale dopiero teraz miałem chwilę wolnego

komputer restartuje mi się po 5min grania, pojawia sie bluescreen z błędem 124

zrobiłem screeny tak jak miałem, komputer był obciążony ale tylko około 2 min bo bałem się, że zaraz się zrestartuje znowu

post-277578-0-34809500-1430649992_thumb.

zresetowałem bios, reset się udał bo musiałem date i czas znów ustawiać

po restarcie bios mi pokazuje:

bios pc health status: v core 1,29

mb intelligent tweaker:

-cpu voltage core 1,2750v

-normal cpu v 1,4250v

 

co do mocowania chłodzenia to wszystko wydaję mi się, że “wskoczyło”, montowałem je kilka razy, pastę nakładałem na kilka sposobów (pasta Revoltec, poprzednio też miałem taka i było ok)

co do zasilacza to nie wiem, być może jest do wymiany, ma 7 lat (tak jak reszta rzeczy)

 

mam nadzieję, że te informacje pomogą, nie zmieniałem tylko jeszcze w biosie napięcia procesora

po każdej zmianie na co zwracać uwagę? obciążać komputer i czekać czy się wyłączy?

 

pozdrawiam

 

edit:

ustawiłem różne wartości w cpu voltage control:normal(1,42) 1,4 1,37 1,35 i za każdym razem komputer się wyłączał od razu jak włączyłem grę (być może trochę źle wpisałem wartości, w każdym bądź razie testowałem 4 ustawienia) zauważyłem w biosie, że temp proc wynosiła 73C