Restart komputera przy czytaniu płyty w napędzie


(CichyBG) #1

Witam. Mam problem, mianowicie gdy wkładam jakąkolwiek płytę do napędu, po chwili restartuje się komputer (wywalając bluescreen na ułamek sekundy). Czasem dzieje się to tuż po włożeniu płyty (zwłaszcza przy krążkach z grą czy programem), innym razem (np. przy przeglądaniu zdjęć) po kilku minutach. Co jest tego przyczyną i jak temu zaradzić?

PS: Z góry odpowiadam na zapytania o kod bluescreena- nie mam zamiaru specjalnie narażać komputera, żeby spisać kilka cyferek.

Specyfikacja sprzętu:

Napęd dysków optycznych LITE-ON DVDRW SOHW-1673S (DVD+R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-ROM:16x, CD:48x/24x/48x DVD+RW/DVD-RW)

Procesor AMD Athlon 4800+ 2,5 Ghz

Zasilacz Colorsit EN60950


(Szczurekmysz) #2

Hmm Może z płytą coś? Albo napędem? Zasilacz ile ma WATT?


(CichyBG) #3

350W


(Mandrasik17) #4

Sama firma już dużo mówi o zasilaczu - g*wno. A co do komputera próbowałeś odczytać temp. naprzykład z everesta, czy coś się nie przegrzewa. Możesz również spróbować włączyć kompa z odłączonym napędem dvd.


(CichyBG) #5

Temperatury są ok, zarówno podczas np. przeglądania sieci jak i podczas grania.

Co do włączania komputera z odłączonym napędem DVD- w jakim celu?

Przecież mi chodzi o naprawę problemu a nie porady typu "resetuje ci się komputer przy czytaniu płyt- nie korzystaj z płyt"

Wciąż więc liczę na rzetelne porady...


(Mandrasik17) #6

Nie chodzi o to, po prostu sprawdź. Jeśli będzie dobrze to zajmiemy się napędem wtedy. Rozumiesz już co ma na celu takie działanie?


(CichyBG) #7

Ekhm ale co masz na myśli mówiąc "jeśli będzie dobrze"?


(Mandrasik17) #8

Prawidłowa praca komputera, bez zwisów, resetów :slight_smile:


(CichyBG) #9

Ależ o to chodzi, że komputer pracuje jak najbardziej prawidłowo tak długo jak nie włoży się płyty do napędu. Stąd te moje zdziwienie


(Fentick) #10

Sprawdz czy naped jest dobrze podłączony do płyty głównej. Jak raz ja nie włożyłem ramy to też miałem blue screena ;]


(Mandrasik17) #11

Czyli problem ze zwisami przy przeglądaniu zdjęć nie występuje?


(CichyBG) #12

Zdobyłem dzisiaj od kolegi nagrywarkę. Jutro ją podłączę i zobaczymy.

Jak nic się nie zmieni będziemy dalej szukać rozwiązania.