Restart komputera - za wysoka temp


(.::DOOMINIQS::.) #1

Reastartuje mi się komputer, jesli procesor przekroczy 53 stopnie. Wcześniej miałem wiatrak z regulacją prędkości i jak tylko komp się restartował podkręcałem obroty na max i było głośno jak cholera ale stabilnie. Teraz zamieniłem wiatrak na Boxowy ponieważ sprzedaję procka i mobo. i przy 53 stopniach kom się restartuje! Co może być przyczyną? W biosie wyłączenie kompa ustawione jest na 73 St. W sklepie w którym chce go sprzedać chcą go najpierw przetestować i nie wiem czy przejdzie testy :confused:

Dodam, że temperaturę sparawdzam everestem i w biosie, a temperatura dysku to max 35 a mobo też 35.

Mój konfig to:

Athlon XP 1900+

Shuttle AK32

WD 160GB

Elixir 256mb

Riva TNT 32 :o wcześniej miałem FX 5700 ale sprzedałem bo kupuję nowego kompa. Ale problem wystepował na obydwu kartach.


(Błażej) #2

Nałóż nowa pastę na procka.

Przeczyść wszsytkie wiatraczki.

Jaki masz zasilacz?


(.::DOOMINIQS::.) #3

Wyczyszczone

Chieftec 450W

A nie myślicie, że 53 stopnie to za mała temp. jak na restart?!


(Błażej) #4

Podaj jakie masz napięcia. Najlepiej zmierz miernikiem. Jak nie masz to przepisz z Biosa.


(system) #5

w BIOS-ie poszukaj , powinny być dwie zakładki dot. temperatury - CPU OVER TEMP. PROTECT ustaw 90 st i CPU WARNING TEMPERATURE ustaw na 75 st. ...... bądź wyższe - 95 i 80.

i to bardzo za mała w athlonie XP to w stresie jest wyższa , i nic się nie dzieje.


(.::DOOMINIQS::.) #6

Napięcia jakie przpisałem z BIOSa:

+3.3VIN 3.21-3.24V

+5V 4.81V

+12V 11.91-12.03B

-12 -11.86

-5 0.00V (Everest pokazuje 3.55V)

Usatwiłem Warnig temp. na max czyli 75 St. i Shutdown temp. tez na max. Dziwne jest to, że za pierwszym razem przez przypadek ustawiłem tylko Shutdown temp. na max 75 St. to komputer jak tylko się zalogował to się zrestartował :?


(system) #7

napięcia OK.

być może przyczyna nie tkwi w temperaturze procesora :?


(.::DOOMINIQS::.) #8

Sprawdzałem płytę, nie ma żadnych wycieków ani nic takiego. Może to wina mojego dysku WD 160GB? Już kiedyś mi się jeden taki sam zrąbał i dałem na gwarancję.


(Michal Kolatek) #9

Przy zmianie chłodzenia nie uszkodziłeś rdzenia?

Może ta Tnt jest uszkodzona, sprawdź ją 3dmarkiem.

Sprawdź ram mem testem (instrukcja autorstwa JNJN)

Jak dysk ma bady to prędzej by powodował zwiechy.


(.::DOOMINIQS::.) #10

Radiator wymieniałem 2 lata temu, a wczoraj wymieniałem sam wetyl

Sprawdzałem kompa na 2 kosciach

Elixir 256mb 266MHz i Kingston 512mb 400MHz

P.S. Dodam że komputer przechodził testy w 3DMark'u bez problemów ale przy otwartym oknie. Tepmeratura procka wynosiła ok 40 St.

Złączono Posty : 16.01.2007 (Wto) 22:20

Wyłączyłem w BIOSIe funkcję warning temp. i Shutdown bo komputer co chilę mi sie restartował i teraz jakoś chodzi. Na razie nie probowałem go obciażać.


(ak6) #11

Możesz zrobić prosty test.

Otwórz budę, postaw zwykły wiatrak pokojowy skierowany na płytę główną i poszalej trochę. Przy takim chłodzeniu nie ma mowy o przegrzaniu. Jak ci się będzie restartował to znaczy, że wina leży gdzie indziej.

Poza tym:

  • Włącz BSOD'a w Panelu sterowania -> System -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> odptaszkuj Automatycznie uruchom ponownie. Po tym możesz zobaczyć niebieski ekran zamiast resetu. Spiszesz dane z BSODa (kod błędu z nazwą pliku pod spodem) i wrzuć te dane tutaj.

  • Zobacz na kondensatory na MoBo czy nie są wypukłe lub rozlane

  • Wklej logi:

poczytaj instrukcję: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654

To mi się nie podoba chociaż Everest może przekłamywać.

Jak ci się chce pobawić to poczytaj:

http://www.wgk.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12836


(system) #12

no to daj mu "kopa" .......... zobaczymy.

tym nie ma się co martwić , chyba nie widziałem jeszcze , żeby akurat to napięcie (-5V) Everest dobrze wskazywał. Czytałem gdzieś kiedyś , że wartość tą zaniżają czujniki płyty które odczytują wartości na jego podstawie.


(.::DOOMINIQS::.) #13
Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 23:23:38, on 2007-01-16

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

E:\PROGRA~1\FOLDER~1\FGKey.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

E:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe

E:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe

C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE

C:\Program Files\LClock\LClock.exe

E:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

C:\Program Files\VisualTooltip\VisualToolTip.exe

C:\Program Files\Styler\Styler.exe

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\DOCUME~1\AMD\USTAWI~1\Temp\{061CC3A0-DC70-47B0-AE19-E8EAC3AFDCFA}\Blaero Start Orb.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\DOCUME~1\AMD\USTAWI~1\Temp\{387861FF-EB19-4908-B10D-C6D4E2ECD024}\sidebar.exe

C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe

E:\Program Files\Opera\Opera.exe

E:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Documents and Settings\AMD\Pulpit\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.eu.microsoft.com/poland/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: HelperObject Class - {00C6482D-C502-44C8-8409-FCE54AD9C208} - E:\Program Files\TechSmith\SnagIt 8\SnagItBHO.dll (file missing)

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - E:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: Megaupload Toolbar - {4E7BD74F-2B8D-469E-CCB0-B130EEDBE97C} - C:\PROGRA~1\MEGAUP~1\MEGAUP~1.DLL

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_09\bin\ssv.dll

O2 - BHO: Google Toolbar Helper - {AA58ED58-01DD-4d91-8333-CF10577473F7} - c:\program files\google\googletoolbar2.dll

O3 - Toolbar: Megaupload Toolbar - {4E7BD74F-2B8D-469E-CCB0-B130EEDBE97C} - C:\PROGRA~1\MEGAUP~1\MEGAUP~1.DLL

O3 - Toolbar: SnagIt - {8FF5E183-ABDE-46EB-B09E-D2AAB95CABE3} - E:\Program Files\TechSmith\SnagIt 8\SnagItIEAddin.dll (file missing)

O3 - Toolbar: &Google - {2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F} - c:\program files\google\googletoolbar2.dll

O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools] "e:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe" -lang 1033

O4 - HKLM\..\Run: [kav] "E:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [BluetoothAuthenticationAgent] rundll32.exe bthprops.cpl,,BluetoothAuthenticationAgent

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit

O4 - HKLM\..\Run: [MsgCenterExe] "C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\RealOneMessageCenter.exe" -osboot

O4 - HKLM\..\Run: [NeroCheck] C:\WINDOWS\system32\\NeroCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [LClock] C:\Program Files\LClock\LClock.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Vista Sidebar] C:\Program Files\Vista Sidebar\sidebar.exe

O4 - HKLM\..\Run: [VisualTooltip] C:\Program Files\VisualTooltip\VisualToolTip.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Blaero Start Orb] C:\Program Files\Blaero Start Orb\Blaero Start Orb.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Styler] C:\Program Files\Styler\Styler.exe

O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k

O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = E:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://E:\PROGRA~1\MICROS~1\Office10\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: Ochrona WWW - {1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E} - E:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\scieplugin.dll

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O20 - Winlogon Notify: FolderGuard - E:\Program Files\Folder Guard Pro\FGH32.DLL

O20 - Winlogon Notify: klogon - C:\WINDOWS\system32\klogon.dll

O20 - Winlogon Notify: rpcc - C:\WINDOWS\

O23 - Service: Kaspersky Anti-Virus 6.0 (AVP) - Unknown owner - E:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe" -r (file missing)

O23 - Service: Symantec Lic NetConnect service (CLTNetCnService) - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe" /h ccCommon (file missing)

O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

Chyba wszystko dobrze zrobiłem. Testowałem kompa przy otwartym oknie (grudzień) tak żeby zimne powietrze kierowało się na niego i ani razu sie nie zresetował przy testowaniu 3DMarkiem 2003.

P.S. Komp przed chwilą się zresetował(nie zdążyłem wyłączyć "automatycznego restartu"). mimo wyłaczonej funkcji w BIOSIe Shutdown i Warning temp. Chwilę przed restartem spojrzałem na temerature i ta wynosiła 52. Dysk był nagrzany 42 St. bo wgrywałem grę i chodziłem po necie ale ta temp. dla WD to normalka.

Złączono Posty : 16.01.2007 (Wto) 23:46

Znowu reset :confused: i niebieski ekran piało coś takiego:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

temperatura procka utrzymuje się w granicach 52 stopni. Jak tylko przekroczy 52 występuje reset :[

Złączono Posty : 17.01.2007 (Sro) 0:21

Kolejny restart i:

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA


(ak6) #14

Spisz dokładnie numer błędu, który pokazuje się po komunikacie STOP: ...

Próbowałeś resetować bios ??


(ŁKS Łomża RLZ!!) #15

może wina biosu????????albo chłodzenie zawodzi.


(.::DOOMINIQS::.) #16

Dzieki za fatygre ale już sprzedałem tego procka i mobo :smiley: