Restart, mniej wiecej co 10 min


(Romanczajkowski) #1

Witam!

Szukałem czegoś w pozostałych tematach ale nic nie podpasowało.

MIałem jeszcze do wczoraj XP i od jakiegos czasu zaczeły mi sie pojawiac nieoczekiwane restarty.

POmyslałem ze moze to cos ze sprzetem i zdecydowałem sie na format.

Załadowałęm Viste Ultimate 32bit. Problem oczywiście nie zniknał i dlatego piszę,

Raczej wykluczam przegrzewajacy sie procesor, bo w biosie mam ustawione temp 85* jako ostateczna , a na procku pokazuje okolice 40*.

CO to jeszcze moze byc?

DOdaje ze sprzet jest praktycznie nowy, moze 2, max 3 miesiace.

AMD Sempron 3200+ , MSI K9AGM , 1gb Ram Kingston w Dualu, samsung 160GB sata2 + samsung 250 PATA, Zasilacz 400W, pozniej podam markę, grafika HIS Radeon 1600 Pro Silent

Dziki z góry za pomoc.


(system) #2

może padła bateria...

podaj markę zasilacza


(Romanczajkowski) #3

Juz mam TRACER 4Life 400W


(Debo75) #4

Prawdopodobnie zasilacz winny, ale może też temperatura grafiki. Kiedyś mi się resetował w podobnym rzypadku, i gdy rozkręciłem kompa zauważyłem że wiatrak na grafice przestał działać. Wymieniłem na nowy i już wszystko było git.


(Romanczajkowski) #5

hm, fakt taki ze u mnie grafika nie ma wentylatora.

Jest wielki radiator, i karta zajmuje 2 śledzie


(Debo75) #6

A byłbyś w stanie podać napięcia jakie podaje zasilacz?? np z Everesta lub z biosu


(Romanczajkowski) #7

oto plik txt z raportem z mojego sprzetu z everesta, moze to pomoze co nieco.


(Debo75) #8

Podaj jednak te wartości napięć :wink:


(system) #9

debo75 jak by przestał ci działać wentyl na grafie było by poniej w ciągu paru setnych sekundy :slight_smile:

Jeżeli, a na to wygląda jest to wina zasilacza zanieś go na serwis... wymienią od ręki.


(Romanczajkowski) #10

hm jedyne napiecia jakie znalazłem wymienione w biosie to

Vcore od 1,344V do 1,368V

+3,3V od 3,136 do 3,137

+12,0V od 11,985 do 12,038

+5,0V 5,196

+3VSB 3,344 - 3,360


(system) #11

Do niczego napięcia

3.3 za niskie

12 w normie

5 tragedia za wyskoie o 0.2 (podkręcany procek był??)

3 za wysokie

idz i wymień ten zasilacz na hellfire (możesz codegend wiąść albo Chifteca o amaroxie zapomnijmy chyba że masz 300zł w kieszeni)

Złączono Posta : 21.08.2007 (Wto) 11:42

Niechmnie ktoś poprawi jak żle napisałem nazwy


(Chaker Osiedlowy) #12

Czy ja dobrze rozumem? Codegen?

Czajkowiak zobacz to:

LINK


(Jarekfront) #13

No Ty chyba sobie żartujesz ... To niby co się dzieje z kartami mającymi chłodzenie pasywne??? :smiley: ...

... A tak poza tym to też zwróciłbym swoją uwagę właśnie na zasilacz ...


(system) #14

No tak palnołem tego Codegena przepraszam, ostatnio ten szajs komuś wymieniałem i wpad mi do pamięci link chaker.zbw jest cool przeczytać i zapamiętać (Wielkie dzięki), co do karty graficznej to układy chłodzące na karcie graficznej są konstruowane pod wentylator lub jego brak w twoim przypadku z wentylatorem poczytaj opisy budowy chłodzenia pasywnego i aktywnego w aktywnym masz odprowadzenie przez małą powierzchnię do wentylatora (dokładnie do powietrza) który odprowadza nagrzane powietrze poza kartę i obudowę, jeżeli wentylator przestałby dxziałać to po pierwsze powinień zadziałać system kontroli obrotów wentylatora i spróbować rozruchu samego wentyla, następnie jeżeli nieuda się wywołać ruszu łopatek wyłączyć zasilanie karty gfaicznej.

W chłodzeniu pasywnym są stosowane inne pasty termoprzewodzące, inne stopy miedzi lub aluminium (często są razem) sama powierzchnia kontaktowa z powietrzem jest 2 krotnie większa niż w chłodzeniu aktywnym, w tym przypadku jest tylko jeden sposób kontrolowania karty i GPU poprzez kontrolę temperatury i tu może być tylko błąd użytkownika ja ustawi sobie za wysokie progi przegrzania to może stopić GPU, w twomi przypadku masz albo szczęście albo bardzo dobre chłodzenie które daje jeszcze możliwość "chodzenia" karty przez chwilę, sam radziłbym zaktualizować Bios karty i serowniki no i wymienić wentyl (to już chyba zrobiłeś :slight_smile: )

moje pytanie do Ciebie jakie żeberka masz na karcie (z czego są zrobione)