Restarty kompa


(Dami6) #1

hej

mam taki problem że komp po kilku minutach działania ni z tego ni z owego się restartuje... dzieje się to nawet jak nic nie jest robione na kompie, nie jest to wina przegrzewania się czegoś, temperatury procka, płyty ramu itp są w normie...

komp:

pentuim4 630 3.0 GHz 800 LGA775 64bit preskot

grafa asus gf 6600 128 mb

płyta gł. gigabyte 8I945P-G

ram DDRII 2x512 geil dual 533MHz

po różnych "doświadczeniach" i próbach doszedłem do tego że po zmianie taktowania ramu z 533 na 400 MHz to się komp póki co nie zresetował, ale nie wiem czy jest to roziązanie czy tylko przypadek, i zresztą takie rozwiązanie niezbyt mi pasuje... spotkał się może ktoś z czymś podobnym albo ma jakies sugestie gdzie szukać "usterki", bede wdzieczny za każdą pomoc i z góry dzieki...


(Bbieniol) #2

A może wina nie leży po stronie technicznej... Może złapałeś jakiś syf i Cie teraz męczy?

Dla pewności wrzuć log z HijackThis


(JNJN) #3

Płyta jest bardzo dobra.

Zresetuj bios na default i ustaw ponownie tylko co trzeba i zapisz Save.

Ustaw pamięci na 533/auto.

Spróbuj w biosie podnieść napięcie dla pamięci z normal o 0.1 do 0.2 V.

Zaktualizuj bios do najnowszego.

Możliwe że pamięci nie pasują do płyty lub źle współpracują z płytą.

Sprawdź na innych pamięciach 533.

Sprawdź również pamięć może uszkodzona.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125

Słaby zasilacz.

Pomoc książka do płyty głównej.


(Andrzejsnk) #4

a się tak zapytam jaki masz zasilacz ?

a pamieci przetestuj memtestem


(Dami6) #5

dzięki za szybka odpowiedź.

to nie jest raczej wina żadnego wirusa czy czegoś w tym stylu. komp jest nowy, no ale to log:

a do tego co napisał JNJN to komp jest nowy, chodzi 3 dzień i w bisie nie przestawiałem nic wcześniej, (no oprócz tego ramu, ale to było już po tym jak się resetował i kumpel mi poradził żebym sprawdził czy będzie to sie restartował jak zmiejsze te taktowanie ramu). uprzedzę od razu mogące się nasunąc wątpliwości o system, mam win xp prof i też jest napewno dobrze zainstalowny, więc nie jest to wina systemu.

nie mam zbytnio skąd wziąść inne pamięci żeby sprawdzić.

zasilacz mam chieftec GPS-400AA-101A

no a teraz sprawdzę te ramy czy nie sa uszkodzone, zresetuje biosa, no i sprawdze czy sa jakieś aktualizacje do niego, no i wieczorem napisze co mi się udało...


(JNJN) #6

Za dużo nie kombinuj tylko serwis i niech robią.


(Dami6) #7

oto wyniki sprawdzania sprawności ramu:

  1. MemTest86 - jakiś co w domu miałem (pracował przez ok 3 godziny)

    WallTime Cached RavdMem MemMap Cache ECC Pass Errors ECC Errs


    2:56:28 1022M 85M e820-Std on off 10 1 0


    Tst Pass Failing Address Good Bad Err-Bits Count Chan


    6 7 0001fdb53bc - 509.3MB 40000000 60000000 20000000 1

  2. ściągnąlem potem to do czego JNJN dał link - MemText86 v3,2 - pracował przez podan 8 godzin i nie wykrył żadnych błędów

  3. nastepnie dla pewności jeszcze raz test programikiem z pkt.1 i przez ponad 5 godzin nic nie znalazł...

niezbyt wiem jak rozumieć wyniki takich testów, raz coś znalazło potem nic...

ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły?? oddanie całego kompa do servisu wolałbym by było ostatecznością...

Złączono Posta : 01.04.2006 (Sob) 19:53

niech ktoś chociaż powie jak rozumieć taki wybik tych testów, czy takie jednorazowe wykrycie błedu (a potem nie) świadczy już o uszkodzeniu ramu czy może raczej mogło to być spowodowany czymś w stylu skoku napięcia czy czegoś takie?? z góry dzięki za odpowiedź...


(kacprosz) #8

Jestem elektronikem i wina leży w przepalonych kondensatorach na płycie głównej.Wymiana kosztuje ok.30zł>pozdrawiam