Router Tp-Link nie reaguje na nic


(Lukasz Zhr) #1

Witam.

Posiadam router Tp-link TL-WR743ND.

Od jakiegoś czasu mam z nim same problemy.

Zaczął się zacinać i urywać łącze.

Postanowiłem go zresetować i wgrać nowe oprogramowanie.

Po resecie (przyciskiem z tyłu) router na nic nie reaguje.

Nie mogę się połączyć z adresem 192.168.1.1 oraz nie reaguje na ponowny reset i HardReset.

Jak sprawić, aby ten router zaczął działać?


(darek0107) #2

Miałem taki. Po mięsiącu sie popsuł. Rwał łacze potem gubił ustawienia i przestał działać. Oddałem na gwarancji. Teraz mam D-Link i działa super a kosztował połowe tamtego.


(Osimaru) #3

Nie "uwaliłeś" go czasem przy instalacji nowego oprogramowania?


(Lukasz Zhr) #4

Nie. Oprogramowanie działało ale po jakimś czasie przestał działać i na nic teraz nie reaguje.


(Osimaru) #5

Może spróbuj się do niego podłączyć przez telnet jakoś, jak się uda to wgrać oryginalny soft i na gwarancję go.


(Michaelp128) #6

Wgrywałeś oficjalne oprogramowanie ze strony producenta czy jakiś zamiennik? Jeżeli to pierwsze to jedynym wyjściem z tej sytuacji jest oddanie routera na gwarancję.


(Lukasz Zhr) #7

Wgrałem originalne oprogramowanie Gargoyle


(Osimaru) #8

Gargoyle to nie jest oryginalne oprogramowanie tylko alternatywne. Żeby Ci przyjęli go na gwarancje to prawdopodobnie musisz jakoś przywrócić oryginalny soft.


(Lukasz Zhr) #9

Tylko jak na nic nie reaguje


(Michaelp128) #10

Niestety, wgrywając nieoryginalne oprogramowanie złamałeś zasady obowiązującej Cię gwarancji. Możesz próbować, czy przyjmą Ci ten sprzęt. Wątpię jednak, aby uznali Ci tą gwarancję (chyba, że nie będą patrzeć na software).


(80rsuk) #11

Spróbuj przypisać karcie statyczny adres IP, następnie puść ping na router. Jeśli pakiety dochodzą to wszystko prawdopodobnie zrobisz przez ssh (tj. kasowanie softu, wgranie od nowa).


(Lukasz Zhr) #12

Pakiety nie dochodzą


(Osimaru) #13

A dobrze wszystko ustawiłeś?

 

Powinieneś połączyć kartę sieciową komputera z portem LAN routera. W ustawieniach swojej sieciówki ustaw ręcznie IP na np. 192.168.1.10.


(Lukasz Zhr) #14

Nic nie działa


(roobal) #15

Odłącz router na jakiś czas od zasilania, tj. prądu, podłącz ponownie i zobacz czy coś się zmieni. Jeśli problem nadal występuje, to widocznie router jest uszkodzony.