Router zmniejsza Upload ale zwiększa Download?


(Xkarperx) #1

Ostatnio chciałem stremować włączam speed test i widzę taki o to wynik http://www.speedtest.net/result/5109078651.png . A z drugiej strony jak podłączam modem do komputera to mam taki wynik http://www.speedtest.net/result/5109085285.png .Ktoś może mi to wytłumaczyć wszystkie, testy robione na serwerach z Frankfurtu.

Router 

D-Link Dwr-116 (aktualny filmware)

Modem

Huawei E3372 (Aktualne oprogramowanie )

Na kompie mam włączoną przepustowość łącza na 0 (chyba tak to się nazywało) A na routerze  1 Gb Duplex.


(Barmazu) #2

Przecież to LTE. To tak ma. Wszystko zależy od stacji bazowej do której się podłączysz (i pośrednio od pory dnia), no i ten modem. Działa dobrze, pod warunkiem stacji bazowej w odległości 800m - w mieście to pewnie nie problem, ale wewnątrz domu z zasięgiem też bywa różnie (odbicia, znoszenia, tłumienie ścian), pod oknem pewnie lepiej, w kiblu gorzej, etc.

Domyślnie wychodzi Frankfurt, pewnie taki routing, co za różnica.

Zobacz sobie inne speedtesty - wyszukaj na Google. Speedtest.net czasem daje dziwne wyniki…


(Xkarperx) #3

A czy pomogło by coś podłączenie anteny do modemu  ?? Bo mam takową tylko zniszczyłem jeden z 2 kabli do wejścia Cr9

A tak poza tym najbliższego bds’a mam 2 km od domu 

 

 


(Barmazu) #4

Nie wiem, zależy… Dla mnie mają sens jedynie anteny LTE Sorensena lub Cyberbajta (obecnie posiadam Sorensena) ale ich koszt jest znaczny. No i to raczej anteny zewnętrze, choć ja trzymam swoją na strychu :wink:

Jeśli miałeś antenę typu “dual” to nie wiem czy coś da podłączenie tylko jednego kabelka, może coś da. Po prostu spróbuj.


(Longhorn2009) #5

Jeśli masz antenę to na pewno warto spróbować podłączyć i sprawdzić efekty. To że jedno złącze jest uszkodzone zmieni tyle że poprawi się upload lub pobieranie (tx /rx).


(Xkarperx) #6

Mam 2 wejścia do modemu zewnętrzną jest na dachu kabel poprowadzony kominem.

Zależało by mi bardziej dlaczego jest tak że jak podłączam modem do kompa mam upload 3 a jak podłączam do routera to mam  0,5 - 1 ? :smiley:


(Longhorn2009) #7

Widocznie masz kiepski router.


(Xkarperx) #8

aha Lecz nadal nie mam kabla więc nie wiem co powiedzieć XD