Rozbudowa kompa

Hej, moj komp przeszdl juz pare modyfikacji ale nadal mnei nie zadowala,

nie mam kasy na kupno nowego a poza tym mysle ze i z tego daloby sie jeszcze cos wyciagnac…

Parametr(tak z grubsza):

Płyta głowna-Asus A7V8X-X

Ram-1 Giga w dwoch kosciach

Grafika-Radeon X1950GT(na AGP, ale prawie nowka ;P)

no i nieszczesny Procesor-Athlona 2600(rzeczywiste taktowanie po podkreceniu 1,7 GHz a i wejscie oczywiscie Socket A)

Ogólnie uwazam ze jak na 3 letniego kompa to nie jest tak zle…

Mysle że w calym zestawie czarna dziure stanowi procek ;/

Jak myslicie mam racje??

Jesli tak to czy znacie jakies oferty prockow ktore rzeczywsicie przyspieszyly by moj sprzet?? da sie znalezc cos porzadnego na Socket A??

Procesor nie jest taki tragiczny bo ma 512kB cache L2. W starym komputerze miałem 128kB i po przesiadce właśnie na 512kB komputer dostał dużego kopa. Zastanawiałem się czemu u kolegów gry lepiej chodzą a to wszsytko była wina pamięci cache L2 a nie niskiego taktowania. Na twoim miejscu kupił bym więcej pamięci RAM (2x1024MB).

po co mu taka ilość RAM-u przecięż wtedy procesor nie wytrzyma będzie tak jak u mnie w grach 100% użycia procka i 60% RAM-u a czy tego modelu nie można jeszcze bardziej podkręcić??

dołuż 2gb ram

ja mam 512ram i gram tylko w fife 08 i pes 08, nawet w niedawnego prostreeta już nie gram bo się znudził szkda było na niego kasy

@Activ1991 Masz złabszą kartę graficzną.

Skoro ramu ma być za dużo dla procesora to go wymień na Athlona XP 3200+. Zapłacisz jak za zboże i wcale wydajniej nie będzie. Przy cenie tego procesora (300zł) i ramu (+/- 120zł) bardziej będzie opłacało się sprzedać te części co masz i dołożyć trochę do nowego komputera:

Intel e2016 niecałe 200zł

Gigabyte GA-P31-DS3L: 175zł

Patriot DDR2 PC6400 2x1024MB 800MHz CL4.0 EP LLK 120zł

karte kup taką samą jak teraz tylko że na pci-e (możesz wziąść inną, zrób jak chcesz)

do tego zasilacz (np. Amacrox Warrior AX450-PNF)

Zasilacz wystarczy Modecom MC 350W

E2180 :stuck_out_tongue:

i jak ma to być oszczędny zestaw to narazie w zupełności wystarczy 1Gb ram za niecałe 50 zł.

Reszta Ok.

Tak naprawdę to tutaj już dawno czas na zmianę platformy.

Kartę można opylić za gruby pieniądz, zresztą nie tylko samą kartę, a za te pieniądze można złożyć od nowa config.

Jakoś Athlon XP 2000+ 1.66GHz normalnie mi chodził przy 1GB ramu

Standardowe taktowanie go to 1.9, 2.0 lub 2.1 GHz

Były trzy wersje 2600+

Na rdzeniu Barton miał on 1.9GHz, FSB 166MHz, mnożnik 11,5x, 512KB cache L2

Dwie wersje na rdzeniu Thoroughbred 2.0GHz, FSB 166MHz, mnożnik 12,5x i 2.1GHz, FSB 133MHz, mnożnik 16x, oba miały 256KB cache L2.