Rozłączający się internet po udostępnieniu łącza


(Mastiw22) #1

Witam,

ostatnio przesiadłem się z 7 na viste ( tylko na jakiś czas bo vista to zło) i mam pewien problem. Chcę udostępnic internet poprzez kabel ethernet do mojego Xbox'a ale tu pojawia się problem. Kiedy wchodzę w ustawieniach ethernet'u i udostępniam łącze tracę połączenie z moją siecią Wifi i wyskakuje komunikat "Wystąpił konflikt adresów Ip". No to myślałem że mam na 2 komputerze ustawione ręcznie IP bo się tym bawiłem wcześniej, ale okazuje się że nie, ale nawet jak odłącze ten drugi komputer to konflikt występuje. Sprawdzałem czy ktoś niechciany nie podłączył się do mojego Wifi no i okazało się że podłączony jest tylko mój komputer. Co to może byc? Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc :wink:


(adam9870) #2

Ustaw sobie ręcznie IP, co do którego orientacyjnie wiesz, że serwer DHCP nie przypisze. Jeżeli np. teraz mówisz o adresie 192.168.1.1, to ustaw sobie statyczny adres 192.168.1.90

Albo na routerze, w ustawieniach serwera DHCP wyklucz, albo dodaj rezerwacje (powiązanie na zasadzie adres ip - adres mac karty sieciowej) dla komputera.

http://www.dobreprogramy.pl/Mala-siec-d ... 11259.html

Pozdrawiam!


(Mastiw22) #3

Dziękuję za szybką odpowiedź, ale zadam teraz nieco "noobskie" pytanie, czy to IP mam zmienic w ustawieniach tej sieci Wifi z którą jestem połączony?


(adam9870) #4

Tą, na której występuje konflikt adresów IP.

Sugeruję też kliknąć w znaczek wykrzyknika w prawym górnym rogu Twojej wiadomości i poprosić moderatora o przeniesienie do działu Sieci. Tam ktoś może powiedzieć coś więcej, coś innego.


#5

mastiw22 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(Mastiw22) #6

Po zmienieniu IP komputer nie łączy się z routerem. Gdy dodałem rezerwację w ustawieniach routera to co prawda konflikt już się nie pojawił, ale internetu nie ma.


(adam9870) #7

Zaraz zaraz.

Dlaczego udostępniasz połączenie?

Xbox nie ma portu ethernet, przez który mógłbyś podłączyć go do routera bezpośrednio?


(Mastiw22) #8

Nie robię tego ponieważ router mam w innym pomieszczeniu, a na Windows 7 wsio działało. Zresztą i tak zaraz zainstaluję siódemkę bo podobno Vista ma często z tym problemy.

Ok dzieki za sugestie, zainstalowałem siódemeczkę i wszystko hula :).