Rozlaczanie wifi co jakis czas


(m@teo) #1

posiadam wifi w laptopie oraz bezprewodowa siec w domu i... no wlasnie... gdy juz połącze się z siecią, mam neta itp, i po kilkunastu minutach wywala mi komunikat ze nie mozna sie polaczyc z tą siecią.. musze wejsć w menadzer sieci bezprzwosowych i łącze sie ponownie no i dziala znowu jakis czas no i potem znowu taka przerwa i znowu musze się łączyc... co robic?


(zaklik) #2

Niektore karty sieciowe albo routery lubia czasami rozlaczac , ewentualnie moze to byc jakis problem z systemem i wtedy przydalaby sie reinstalacja.


(Adalbert) #3

Jaki router? Jaka karta sieciowa?

Jak dawno restartowałeś router? Niektóre (tak jak np. mój Pentagram) bez odłączenia prądu co jakiś czas będą grymasić...


(m@teo) #4

z systemem? raczej nie sądze wczoraj wwgralem swieżego xp

Router mam D-Link DI-524

natomiast karte sieciowa jakiegoś Atherosa...


(Jjoasz) #5

a nie masz przypadkiem wlaczonego 'oszczedzania' dla karty wi-fi w menadzerze urzadzen-zarzadzanie energia?


(m@teo) #6

właśnie wylaczylem oszczedność energii i dlej to samo..


(Adalbert) #7

A reset routera pomaga na jakiś czas? Czy jest identycznie?

Możesz jeszcze spróbować Naprawić połączenie, ppm na połączeniu wifi>Napraw


(Jjoasz) #8

no to problem jest w ustawieniach polaczenia - masz przypisany stale IP we wlasciwosciach polaczenia (tcp/ip) czy system sam ma 'dobrac'?

zarowno w routerze jaki i na karcie/modenie w kompie?


(Adalbert) #9

Jakby miał rozbieżności w tych ustawieniach, to w ogóle by mu chyba nie chodziło...


(Miciu1) #10

Miałem kiedyś to samo.Niektóre routery zrywają połączenie z siecią jeżeli nie mają wpisanego stałego adresu IP.Zadzwoń do dostawcy internetu żeby podał ci IP,maskę,bramę,oraz DHCP i DNS i ustaw je na sztywno w routerze(ja tak musiałem zrobić-i przestał zrywać połączenie) :smiley:


(system) #11

Witam

Nieszczęśliwie mnie rozłącza często po stanie wstrzymania.

Mam neta mam mam mam jest fajnie, idę gdzieś na 10 min daję mu na wstrzymanie, wracam włączam a tu neta nie ma. Połączony jest i to próbuje do dwóch różnych urządzeń i połączyć się połączy ale neta nie ma. Pakietów też nie wysyła ani nie odbiera. I myślę że to nie wina urządzeń bo jeden to Netgear a drugi Linksys i mają mnie dodane .


(Adalbert) #12

"ppm na połączeniu wifi>Napraw" - działa po tym?


(system) #13

Niee, zmiana IP też nie pomaga, wyłączanie karty i włączanie na nowo także. Jedyne co to restart ;/


(m@teo) #14

no niestety zadne operacje typu napraw, wyłącz nie pomagaja.

RObilem nawet reset serwera i równiez nie pomoglo.

W Laptopie Toshiba muszę wpisac ręcznie adres IP Brame itp bo inaczej łaczy mi z siecą ale wywala że sa jakieś Ograniczenia.

Natomiast na laptopie Acer działa szystko bez zarzutów.