Rozszerzanie rozmiaru partycji

Witam,

po zainstalowaniu Linuxa obok Windowsa okazało się, że przydzieliłem dla niego za małą ilość miejsca na partycji.

Chciałbym jej wielkość rozszerzyć o 10GB, więc wydzieliłem potrzebną pamięć z partycji Windowsowskiej ntfs, jednak nie mam pojęcia jak mógłbym ten nieprzydzielony obszar dołączyć do partycji ext, ponieważ jej rozmiar mogę tylko zmniejszyć.

Załączam screen z gparted.

post-59920-0-94950200-1424868538_thumb.p

Jeśli dobrze kojarzę to najpierw trzeba ten nieprzydzielony obszar “dołączyć” do partycji “Extended” - czyli najpierw zwiększyć partycję rozszerzoną (sda4) - a później dopiero zwiększasz partycję ext4 (sda5).

Może tym programem coś zdziałasz: http://www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html

Rozmiaru partycji extended sda4 tak samo nie mogę zmieniać. Nie widzę też możliwości dołączenia nieprzydzielonego obszaru do partycji extended.

Tragedia . Liczba partycji rozszerzonych wykorzystana , bo na MBR sumaryczna liczba wszystkich typów partycji to cztery (partycja rozszerzona bez względu na liczbę zawartych partycji logicznych liczona jest jako 1) .

Trzeba skopiować za pomocą GPARTED (Copy & Paste) partycje logiczne partycji extended na inny dysk . Podczas kopiowania trzeba pamiętać zarówno o wielkości partycji na którą kopiujemy (ponowne kopiowanie)  jeżeli są to partycje bootowalne to dodatkowo należy brać pod uwagę parametr First sector .

Zapędziłeś się w “kozi róg” .

Nie, z tym miejscem nie mogę nic zrobić.

Pytanie - czy mogę coś zrobić z utworzoną partycją o rozmiarze 100MB utworzoną przez system Windows?

To partycja W8 która GWARANTUJE jego uruchomienie !

Jeżeli nie chcesz stracić danych na LINUX-ie to tylko pozostało Ci kopiowane ich na inny dysk , później usunięcie partycji extended i założenie nowej partycji extended z nieprzydzielone . Innego sposobu nie ma . Gdyby to nie była partycja rozszerzona (byłoby 5 > 4 ! ) to tak , choć nie wiadomo czy po dodaniu “z przodu” zmianie nie uległby parametr First sector , a w takim przypadku bootowanie systemu stoi pod znakiem zapytania !

Dlatego między innymi jestem przeciwny (i nie tylko dlatego) instalacji WINDOWS w trybie UEFI , UEFI with CSM & GPT i żeby to Instalator Windows zakładał partycję . Ponieważ wykonuję kopię zapasową WINDOWS na zewnętrzny HDD za pomocą GPARTED to wymagane jest aby partycja (dysk) na której jest on zainstalowany zawierała komplet jego plików .