po zainstalowaniu Linuxa obok Windowsa okazało się, że przydzieliłem dla niego za małą ilość miejsca na partycji.
Chciałbym jej wielkość rozszerzyć o 10GB, więc wydzieliłem potrzebną pamięć z partycji Windowsowskiej ntfs, jednak nie mam pojęcia jak mógłbym ten nieprzydzielony obszar dołączyć do partycji ext, ponieważ jej rozmiar mogę tylko zmniejszyć.
Jeśli dobrze kojarzę to najpierw trzeba ten nieprzydzielony obszar “dołączyć” do partycji “Extended” - czyli najpierw zwiększyć partycję rozszerzoną (sda4) - a później dopiero zwiększasz partycję ext4 (sda5).
Tragedia . Liczba partycji rozszerzonych wykorzystana , bo na MBR sumaryczna liczba wszystkich typów partycji to cztery (partycja rozszerzona bez względu na liczbę zawartych partycji logicznych liczona jest jako 1) .
Trzeba skopiować za pomocą GPARTED (Copy & Paste) partycje logiczne partycji extended na inny dysk . Podczas kopiowania trzeba pamiętać zarówno o wielkości partycji na którą kopiujemy (ponowne kopiowanie) jeżeli są to partycje bootowalne to dodatkowo należy brać pod uwagę parametr First sector .
To partycja W8 która GWARANTUJE jego uruchomienie !
Jeżeli nie chcesz stracić danych na LINUX-ie to tylko pozostało Ci kopiowane ich na inny dysk , później usunięcie partycji extended i założenie nowej partycji extended z nieprzydzielone . Innego sposobu nie ma . Gdyby to nie była partycja rozszerzona (byłoby 5 > 4 ! ) to tak , choć nie wiadomo czy po dodaniu “z przodu” zmianie nie uległby parametr First sector , a w takim przypadku bootowanie systemu stoi pod znakiem zapytania !
Dlatego między innymi jestem przeciwny (i nie tylko dlatego) instalacji WINDOWS w trybie UEFI , UEFI with CSM & GPT i żeby to Instalator Windows zakładał partycję . Ponieważ wykonuję kopię zapasową WINDOWS na zewnętrzny HDD za pomocą GPARTED to wymagane jest aby partycja (dysk) na której jest on zainstalowany zawierała komplet jego plików .