witam komputer mi sie ostatnio sam resetuje np. podczas przeglądania stron.
Czy już pada mój zasilacz? Codegen 300W? Dodam że komputera nie mogę wyłaczyć normalnie przez przycisk wyłącz w menu start bo uruchamia się ponownie. i strasznie glośno mi ostatnio hałasuje.
mój sprzęt:
płyta gigabyte
Celeron 1,7 ghz
Geforce 2 MX400
768 MB DDR-SDRAM
2 napędy optyczne
Dysk Seagete 40 GB
aha dzis jak mi zresetował to zrobiłto ponownie podczas startu sytemu i za 3 razem dopiero odpalił. Zmieniać zasilacz? czy to mzoe inna przyczyna tych restartów?
Bios nie wyświetla mi temperatury, jedynie prędkośc obrotów.
Stawiam na zasilacz, Codgeny 300W to (chyba) najbardziej awaryjny zasilacz pada po dniu, roku, miesiącu, nie wiadomo kiedy. Hałas pewnie pochodzi z zasilacza, te graty zawsze wyją.
Nom zgadza się, rozkręciłem ten zasilacz, wyczyściłem z kurzu, a po złozeniu wyje jeszcze gorzej Kondensatory na mojej prawie pięcioletniej płycie głownej wyglądają jak nowiutkie. Wiatraczek w moim geforcie też odkreciłęm i wyczysciłem, ale wyje ten gówniany codegen. I to chyba on jest przyczyną restartów.
Ok, Trzeba wymienic, ale planuje jeszcze na tym pociągnac troche i wymienic komputer. doradźcie mi jakiś zasilacz do takiej konfiguracji jaką mam i do przyszłej. (może sie troche zmienic).
Pamięci kup 667 Mhz, zasilacz, Tagan ma 2x 80, lepiej kupić Huntkeya 350W (realnie ma więcej) z wentylem 140mm, Amacroxa Warrior 450W 200 zł, lub BeQuieta 450W.
Trzy zasilacze które możesz wsiąść pod uwagę do zasilania twojej przyszłościowej konfiguracji. Najlepszy zasilacz to ta pierwsza propozycja, oczywiście najdroższa. Zasilaczy podane przez Tobi-ego są oczywiście lepsze ale ciut za drogie.
Nie ma co skąpić, kupić raz porządny z większym zapasem mocy i nie martwić się że po dołożeniu nowej karty komp będzie się resetować. Kupić pierwszego AX-450 lub Huntkeya, HK-350 to ta sama zasiłka co wer 400W. Fortron MDN rev. A ma 19,5A na linii +12V, Amacrox 350W ~25A to jest ok 100W różnicy, brak złącz SATA, PCI-E i wtyczki ATX 24 pin, starsza tech wykonania.
Może i nie ambitny to zasilacz ale u mnie w dwóch komputerkach chodziły takie codegeny po 5 lat bez problemu żadnego .A wytrzymały nie jedno przepięcie w sieci i nie jedne wachania napiecia sieciowego.