Samoczynne restarty


(wieszak) #1

Witam .

Już od jakiegoś czasu borykam się z restartami kompa.Pojawiają się różnie czasami pod obciążeniem kompa jakimiś programami a czasem ot tak sobie ,nawet zaraz po uruchomieniu pojawia się restart. Stało się to troszke uciążliwe więc na polecenie (osoby która mi pomaga często :lol: )

ustawiłem tak kompa aby pojawiał się blue screen.

No i się pojawił ten "niebieski" spisałem to co było na ekranie i wpisuje do topiku .Może ktoś mi wyjaśni dlaczego mam te restarty i co zrobić by to naprawić.

DRIVER_IRQL_NOT_LEES_OR_EQUAL

informacja techniczna:

stop: 0x000000D1, (0x0000000, 0x00000002, 0x00000000, 0x00000000)

No i następny:

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

informacja techniczna:

stop:0x00000050 (0xFFA35558, 0x00000001, 0x804ED159, 0x00000000

To są informacje które pojawiły się wczoraj .

Co mam zrobić?

Dziękuje.


(Roseng) #2

u mnie powodował to zasilacz, wymieniłem i działa.


(Maniooo666) #3

Witam,

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic ... 0x000000d1

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic ... 0x00000050

Opisz, czy coś pomogło.


(wieszak) #4

:slight_smile:

Maniooo hmm przewertowałem te topiki i forum .

Powiem szczerze że nie wiem co mam zrobić.

Dlaczego:

Problem 1.

  • wadliwie napisany sterownik sprzętu - autor topiku miał problem z kartą dźwiękową , ja nic takiego nie zaobserwowałem więc .... ?

  • za stary bios - Aida podpowiada że bios jest starszy niż 2 lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba .....?

  • przetaktowany procesor - odpada nic takiego nie robiłem .

  • konflikt sprzętowy-......?

Problem 2.

Tu userzy sugerują że mam "walniętą pamięć" ......???

Z kolei link podany w tamtym topiku nic mi nie wyjaśnia bo nie znam angielskiego aż tak dobrze :oops:

Opiszę mój sprzęt :

Płyta główna - Epox 8KRA2I KT 600 + 8237 AGP set

Procesor - AMD Duron XP, 1600 MHz

Pamięć - 256( rows, 4 banks) DDR

Grafika - NVIDIA GeForce2 MXMX 400 32MB

Dysk- QUANTUM fireballp AS20.5

system XP pro

A no i przeglądając wszystko za pomocą AIDY natknąłem się na sugestie

Problemy i Sugestie

Problem AGP jest wyłączone. To może zmniejszyć wydajność.

???

Czekam na wytyczne co mam zrobić :slight_smile:


(Maniooo666) #5

Witam,

tymniemniej może warto sciągnąć nowsze sterowniki do karty i zrobić to,

co koleś w podanym temacie, czyli uninstall, Regcleaner i instalacja nowych.

Ważne pytanie: czy te problemy nie zaczęły się pojawiać po dodaniu jakiegoś sprzętu?

Może akurat w tym czasie coś zmieniłeś?

Jeśli masz dwie kostki pamięci, może wyjmij kontrolnie jedną i działaj na drugiej jakiś czas.

Jeśli problem będzie się powtarzał, to zmień kości.

Wyjmij kartę dźwiękową i pracuj bez niej (jeśli nie jest zintegrowana).

Zmień sterowniki do karty graficznej.

Nawet zamień się z kumplem podzespołami kompa.

Eliminuj powoli możliwe przyczyny, ale po kolei, abyś się nie pogubił.

Upgrade BIOS-u zostawiłbym na sam koniec, jako ostateczność.

Tu też żadnych rewelacji raczej nie ma: nowy sprzęt,

wadliwe sterowniki, skontaktuj się ze sprzedawcą itp.. :wink:

Ewentualnie wypróbuj sterowniki do sprzętu z tej samej rodziny.

Informuj nas o wszystkim.


(Nif666) #6

[sprzęt] zwisy i/lub restarty komputera - co robić?

Linki do plików na szybkim polskim serwerze

memtest86 1.40 do odpalania z dyskietki :wink:

memtest86 1.40 do uruchamiania z bootowalnego CD

strona domowa memtest86 www.memtest86.com/

strona projektu memtest86+ www.memtest.org/


(wieszak) #7

Witam .

Maniooo- zrobiłem co sugerowałeś i narazie czekam na efekty mojej pracy.

Wywaliłem stery od grafy i od muzy(jest zintegrowana) wyczyściłem rejestry i zainstalowałem nowe. :slight_smile:

Kość pamięci jest jedna wiec tego nie robiłem a nie mam od kogo pożyczyć innej.

Co do porady Szarego - To pobrałem ten progos ale za żadne skarby nie kumam jak go uruchomić:frowning: (wersja dyskietka) Wkładam czystą dyskietke według zalecenia i czekam coś tam się robi i.... nie wiem co dalej :frowning: może jestem tępy jakiś :slight_smile:

Napięcia bez obciążenia:

Napięcie rdzenia procesora- 1.50V

+3.3V - 3.07V

+5V - 4.81V

+12V - 12.16V

Jak coś się zmieni dam znać.


(Damian) #8

Instalator musi wsadzić pliki na dyskietke. Gdy to uczyni, zresetuj kompa,ustaw w biosie botowanie z dyskietki i wyjdź w biosu zapisując ustawienia. Wsadź dyskietke,a program uruchomi się z niej.


(wieszak) #9

Dałem rade Damian dziękuje :slight_smile:

No i nie wiem co robić teraz bo okazało się ze podczas testu występują jakieś błędy :frowning:

Czy to znaczy że kość pamięci jest uszkodzona?


(Nif666) #10

podejrzewam, że timingami pamięci w BIOSie sie nie bawiłeś, tzn. nie żyłowałeś ich by wycisnąć z nich co się da. FSB też pewnie ustawione domyślnie więc najprawdopodobniej padła pamięć. Jeśli masz możliwość to przetestuj ją w innym kompie, ale raczej możesz się już powoli oswajać z myślą inwestycji w nowy moduł RAMu, chyba że ten jest jeszcze na gwarancji.


(wieszak) #11

No to mnie nie pocieszyłeś :frowning: ale coś mi się zdaje że ta kość pamięci nie działała poprawnie od początku.

No nic narazie jakoś chodzi jednak trza szykować kase :?

Bardzo wszystkim dziękuje za pomoc. :slight_smile: