Samsung RF511-krótko trzymajaca bateria

Witam,

Od ponad roku jestem posiadaczem Samsunga RF 511, od kilku miesięcy mam problemy z baterią. Mianowicie bateria naładowana do 100% wytrzyma ok. 20 minut(wyłączone Bluetooth,WiFi,ekran przyciemniony na ile się da i wyłączone dźwięki), wygląda to tak, że system pokazuje przewidywany czas pracy na baterii ok. 3 h przy 100% po ok. 15 minutach jest jakieś 94-96%, po kilku następnych minutach ni stąd ni zowąd “wyskakuje” komunikat o tym że zostało 7%. Czy macie jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu? Czy pojemność baterii jest dobrym wyznacznikiem jej zużycia?

Cześć

Jaki wear level ma bateria?

Czy bateria często była rozładowywana do zera?

Z tym rozładowywaniem do zera to muszę stwierdzić, że niestety ale nie, a co do wear level to według AIDA64 jest na poziomie 9%.

Wejdź do BIOSu i tam masz zakładke Battery Calibration

http://support-us.samsung.com/cyber/popup/iframe/pop_troubleshooting_fr.jsp?idx=413758&modelname=NP-RF511&modelcode=&session_id=P46h6J8cxpHlNTd6hkRNs1DWzkKBxp4GtXLr2zptG9rnYTCBGRyz!-1964052360!1228160092!1329117729754&from_osc=

Pozdrawiam!

Nic nie zdziałasz. Siadły ogniwa. Dość częsta przypadłość akumulatorów w tanich laptopach. Dlatego laptopy często mają 2 lata gwarancji producenta, z wyjątkiem akumulatora, na który jest tylko 6 miesięcy gwarancji.

A jak na codzień używałeś kompa - na podłączonym zasilaniu z baterią cały czas? Ile może mieć już cykli ładowania?

Na początku gdy miałem dostęp do zasilania to wyciągnąłem baterię i pracowałem tylko na zasilaczu, ale od dłuższego czasu laptop działa na zasilaczu z włożoną baterią. Co do ilości cykli ładowania to nie jestem w stanie określić.

@stream

Twoja rada okazała się bardzo pomocna, po wykonaniu wszystkich kroków opisanych w instrukcji, obejrzałem prawie 50 minutowy odcinek serialu a stan naładowania wskazuje 70%( włączone WIFI, Bluetooth, głośność na 60%, zrównoważony plan zasilania). Mam nadzieje, że nie piszę tego w złym momencie. Wielkie dzięki.

Pozdrawiam!