SAPPHIRE HD 3850 problem ze sterownikami


(fenikstomek) #1

Witam!

Mam problem z zainstalowaniem jakichkolwiek sterowników do SAPPHIRE HD 3850 512MB GDDR3 AGP. Pobrałem wszystkie możliwe wersje sterownika ze strony Sapphiretech i niestety żaden nie działa. Pojawia mi się komunikat:

Mój system to Vista Home Premium. Problemy zaczęły się gdy wywaliło mnie z gry. Od tamtej pory nie mogę zainstalować sterowników.

Proszę o poradę.


(michel666pl) #2

Spróbuj najpierw usunąć wszystkie sterowniki do grafiki i wyczyść pozostałości Driver Cleanerem

http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Clea ... 11540.html

I spróbuj sterowników ze strony ATI

Vista 32-bit

Vista 64-bit


(mfi) #3

Jeśli dalej masz problemy to możesz próbować zainstalować je "ręcznie" z plików pozostałych na dysku w folderze ATI (mi to tymczasowo pomogło w podobnym problemie z kartą PCI-e):

Menedżer urządzeń -> Karty graficzne -> Radeon 3850 -> prawy przycisk myszy -> Aktualizuj oprogramowanie sterownika -> Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika -> wskaż lokalizację C:ATI\Support\9-9_vista32_win7_32_dd\Packages\Drivers\Display\W7_INF\któryś tam plik

9-9_vista32_win7_32_dd to przykładowo sterowniki Catalyst 9.9 dla systemu 32-bit

Nie jestem pewny czy coś nie pomyliłem ale w ten sposób wszystko mi działało :idea: .


(Depedro70) #4

Ściągnij te stery http://game.amd.com/us-en/drivers_catal ... radeonx-xp

Sterownik musi mieć rozszerzenie ati wdm.


(michel666pl) #5

Podałeś sterowniki pod system Windows XP.

Z resztą linki do sterowników z oficjalnej strony ATI/AMD już podałem parę postów wyżej, więc nie widzę sensu dublowania, już nawet pomijając to, że podałeś pod niewłaściwy system.


(fenikstomek) #6

Usunąłem wszystkie sterowniki i pozostałości po nich Driver Cleanerem a następnie zainstalowałem sterowniki ze strony ATI. Niestety nic nie pomogło :frowning:

Jeżeli chodzi o zainstalowanie ręczne sterowników poprzez menadżera urządzeń również porażka :frowning:

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to proszę o radę.


(pakeroso) #7

Pierwsza rzecz jest taka, że nie kupuje się kart HD na AGP, bo nie chcą zazwyczaj działać jak powinny (sam się sparzyłem :smiley: ).

Nie wiem jaki masz system, ale strzelam - 32-bitowy. Sterowniki proponuję instalować ręcznie poprzez menedzera urządzeń, po użyciu Driver Cleaner i zrestartowaniu komputera.

Chyba nic innego nie pozostaje, jak zabawa ze sterownikami.

:arrow: ATI z hotfixem AGP

https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ ... dd_ccc.exe

:arrow: SAPPHIRE (aż niemożliwe, żeby nie działały - trzeba tu samemu poszukać) :expressionless:

http://www.sapphiretech.com/presentatio ... x?psn=0006

:arrow: PowerColor pod AGP

ftp://driver1.cptech.com.tw/Driver/ati8 ... gpVS32.zip


(Ataserwis) #8

Było?

post1684823.html#p1684823

Zasilacz masz Tracer 4Life "400w"?


(fenikstomek) #9

Niestety odinstalowywanie i instalowanie od nowa sterowników na niewiele się zdaje. Dla dokładniejszego poznania mojego komputera i jego komponentów zaktualizowałem podpis. A może doszło do jakiegoś fizycznego uszkodzenia karty? Jak można to sprawdzić? Może jakiś kondensatorek się przepalił?


(Marcinhall) #10

z kartą wszystko pewnie u ciebie dobrze,ja też ma Radeona Shapirre 1650 pro na AGP i podobny problem,za nic nie mogę zainstalować sterowników grafiki na viście,wywala mi takie same komunikaty,a że mam drugi system XP na kompie więc wiem że karta jest 100 % sprawna ,na XP działa pełną mocą,więc w czym problem? a może rozwiązałeś już ten problem?


(fenikstomek) #11

Karta wróciła z gwarancji :slight_smile: Dostałem nową i wspaniałą kartę graficzną (jeszcze pachnie nowością). Jak napisano w serwisie "do wymiany na nową". Dziękuję wszystkim za pomoc i porady.

Pozdrawiam Tomek!