Sata + ata = problem :/ help


(Godzooki) #1

Witam! Kupilem nowy komputer z dyskiem WD 160 gb na sata. Chcialem podlaczyc dodatkowo stary dysk WD 80 gb ata z poprzedniego kompa i tu jest problem: sata jest rozpoznawany poprawnie a ata i napedy optyczne znikaja :confused: na sata mamwinde, ata jest podlaczony pod 1 tasme jako slave a na 2 tasmie mam dvd i cd. Pl.glowna to gigabyte ga-k8u jezeli to cos pomoze.


(Mister Wojtek) #2

Witam!

Wydaje mi sie że jak masz sam dysk ATA podłączony pod taśmę...to musi być ustawiony jako... primary master, ewentualnie secondary master...przynajmniej u mnie tak jest...

pozdrawiam 8)


(Elcupra) #3

HDD ATA na ostatniej wtyczce na master, napędy DVD ostatnia wtyczka master, CD środkowa slave.

Posprawdzaj czy są dobrze podłączone.


(Godzooki) #4

Ustawilem dysk ATA tak jak mi poradziliscie + update biosu do najnowszej wersji + pozyczona tasma na ktorej u kumpla moj dysk dziala i... nic. to samo co bylo. Nie przychodzi mi juz nic do glowy co mozna by bylo sprawdzic, tudziez wymienic.

Acha probowalem swap managerem pod windows podlaczyc ten dysk ale jak go w biosie nie ma to tym bardziej swapmanager go nie widzi :frowning:


(JNJN) #5

Czy kontrolery IDE w biosie masz ustawione na auto i zapisz bios Save.

Dysk WD 80 - ustaw zworkę na dysku na CS.

Dysk podpięty I kanał IDE na ostatniej wtyczce taśmy.

II kanał IDE ngrywara DVD zworka na Master ostatnia wtyczka taśmy,CDROM zworka na Slave i środkowa wtyczka taśmy.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381


(Godzooki) #6

Nadal nie widzi dysku. Czy zworka jest na CS, SLAVE czy tez na MASTER. Napedy CD/DVD mam podpiete tak jak wyzej jest napisane:

W biosie mam ustawione controlery IDE na Enable

Cos czuje ze bede w poniedzialek biegal do serwisu :-x tylko czy to cos da