Sens postawienia Linuxa

Mniejsza z tym czym jest, ogólnie jest to program zajmujący X zasobów, których nie dostanie gra :wink:

To właśnie istotna sugestia, kwestia dysku SSD :wink: Dodatkowo ew. Ram o 4 GB. Procek jest słabowity, ale nie aż takie dno żeby kilku stron nie utrzymał, to raczej brak Ram i Swap. Gry, praktycznie wszystkie 2D, pódją Ci.
Ja bym zmodernizował za 100-150 Ram i SSD, a potem na czystym stawiał dwa systemy :wink:

narazie nic w niego nie wkładam - narazie nie narzekam jedynie co to mogę na 10 narzekać bo strzela fochy.

Btw. amd64 to 64bit tak? czy to osobna architektura?

tak

Ja w tym momencie piszę z Ubuntu MATE - właśnie na świeżo postawiłem 19.04. Jest lekko i przyjemnie :slight_smile:

Instaluje Manjaro na XFCE zobaczę , może będzie śmigać. Chciałem Xubuntu ale no niestety takie hostingi że nie mogłem wyciągnąć nawet 500kb/s ;d. Ew. później zmienię na coś innego.

Use torrent, Luke :wink:

W sumie spróbuję , nie będzie tragedii przez torrent’a tym bardziej że nie chce bootować instalka manjaro jakimś cudem.

Zoba:
https://wiki.manjaro.org/index.php/Burn_an_ISO_File#Writing_to_a_USB_Stick_in_Windows .
https://itsfoss.com/create-live-usb-manjaro-linux/ .

o robieniu to ja wiem , zawsze linuxowe obrazy daje na rufus’a. Tylko Grub nie ładował nic. Ściągam teraz xubuntu i jutro go zainstaluje

@QQxQQ Rufus nie działa z Grubem Manjaro pobierz Win32DiskImager i za pomocą jego wrzuc manjaro na pendrive @marcin82 podał ci dobry link do instrukcji https://itsfoss.com/create-live-usb-manjaro-linux/

Xubuntu zainstalowałem wszystko niby gitara. Sterowniki wbudowane wystarczą czy szukać i przez terminal muszę osobno zainstalować sterownik od grafiki itd? Da się też trochę coś zoptymalizować czy co robić po świeżej instalacji ? ( nie ma dualboota)

Masz HDD czy SSD?

HDD 500gb 5200rpm bodajże

Odnośnie tuningu - ustaw system tak, żeby jak najrzadziej korzystał z partycji SWAP. W ten sposób będzie wspomagał się dyskiem twardym tylko wtedy, gdy naprawdę będzie potrzebował. Wpłynie to na wydajność (szczególnie, że masz HDD). Tu więcej szczegółów:

Ustaw parametr vm.swappiness na: 1.

Tak naprawdę, to czy jest sens sam musisz stwierdzić.

Zainstaluj, pobaw się i sam będziesz wiedział czy to ma sens, czy nie.

Nadszedł już 1 problem. Jest jakiś sposób na skalowanie pelnego obrazu ? Z tego wolnego czasu spróbowałem zainstalować starą grę pekka kana 2 ale jest tylko 768p do wybrania , i w małym okienku .

instalujesz przez playonlinux ? jeśli tak to wejdź w skonfiguruj wine zaznacz emuluj wirtualny pulpit i wklep tam swoją rozdzielczość i wtedy będziesz mógł wybrać w grze większą rozdzielczość Zrzut%20ekranu%20Deepin_wybierz-obszar_20190428221136

Tej gry nie ma na playonlinux wspieranej niestety - więc uruchamiam przez sam Wine.

W takim razie, uruchom w tym samym prefiksie program winecfg, np. WINEPREFIX=$HOME/Programy/wine-gra winecfg. Jeżeli nie instalowałeś w specyficznym prefiksie, to wykonaj winecfg. W winecfg możesz konfigurować ustawienia dla specyficznego pliku exe. Na przyszłość jednak polecam korzystać z prefiksów.

nawet jeśli aplikacja nie jest wspierana to i tak możesz zainstalować ją z PlayOnLinux