Sieć przez gniazdko elektryczne

Mam zrobioną sieć. Dzielę Internet routerem na 2 komputery, na jeden przewodowo (0,5 m), a na drugi bezprzewodowo (ok. 15 m w linii prostej). Sęk w tym, że połączenie bezprzewodowe często się zrywa (cud, że piszę tego posta), a ciągnięcie kabla odpada, bo trzeba robić dziury i ciągnąć jakieś 40-50 m kabla. Czy jest jakaś alternatywa? Słyszałem o Internecie przesyłanym przez gniazdko elektryczne, za pomocą urządzenia np takiego:

http://www.allegro.pl/item664097503_edimax_hp_2001av_homeplug_plc_siec_przez_gniazdko.html

Czy ktoś korzystał i może się wypowiedzieć, bo słyszalem o problemach np z małą szybkością i z zakłóceniami jak np ktoś włączył odkurzacz :smiley: . ma ktoś jakąś inną propozycję?

Może zamiast tworzyć takie patenty należałoby zastanowić się co jest powodem zrywania połączenia Wi-Fi? :slight_smile:

Najprawdopodobniej odległość i gruby strop

Mozesz dokupic karte sieciowa na kablu usb 2.0 i te kilka metrow “bedziesz mial”. :slight_smile: Mozesz takze przeniesc ruter w inne miejsce.

Należało by się zastanowić na zmianą anteny na mocniejszy model wiele razy mi to pomagało :slight_smile: