Zdecydowałem się tu zapytać, gdyż uważam to forum za najlepsze w sieci. Więc, moje pytanie może wydać się dziwne, ale muszę się dopytać. Ostatnio znajomy zapytał się mnie czy istnieje możliwość zamontowania sieci Wi-Fi na statku. I nie chodzi mi o to, że tylko na statku, ale i poza nim. Czyli np. działało by to tak. Na statku jest router i ludzie znajdujący się na statku się do niego podłączają. A on ściąga sygnał z portów morskich. Musiałby być to sygnał na bardzo duże odległości, nawet 100km. Czy istnieje w ogóle taka możliwość? Oczywiście powiem wprost, że nie ma ograniczeń funduszy. I jeżeli istnieje taka możliwość, to poprosiłbym linki do sprzętu, który by sobie z tym poradził. Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź.
Kula jest okrągła, na 100 km nawet laserem linii prostej nie zrobisz… zresztą jak Twój znajomy jest marynarzem (nieważne czy to majtek, kapitan) to z racji pełnionej funkcji powinien to wiedzieć…
W skrócie: Nikt nie będzie namierzał statku na morzu, aby Twój znajomek miał internet, nie ma takiej możliwości.