Skokowy wzrost użycia procesora do 100%


(Ginniu) #1

Wiem ze taki topic już istnieje, jednak został zamknięty, i nie można go kontynuować.

Nie wiedziałem gdzie założyć topic, wiec założyłem tutaj.... otuż sytuacja wygląda tak:

Co jakies 3-5 minut użycie procesora wskakuje mi na 100%, trwa to ok 30 sec-1 minuta i wraca do normalnego poziomu i tak w kólko.

Wczesniej miałem takie problemy ale mogł byc zaśmiecony, jednak był formatowany 2 dni temu, mam tylko zainstalowane podstawowe programy + antyvirus + pełne skanowanie.

Posiadam podkładkę chladzącą wieć temperatura procka nie może byc przyczyna.

Screen:

100prockavk2.th.png

Zauważyłem ze program który jest aktualnie używany co jakis czas zabiera 100% procesora, na screenie jest to opera ktora w normalnych warunkach zabiera 2%. Podobne przypadki z GG,WinAmp,Nero,Windows media player,azureus..

próbowałem wielu rzeczy które znalazłem na necie, jednak nic nie pomaga...

(nie mam wirusa, instalowałem system bez połączenia do internetu, nie mam neo, tylko kablowke)

Parametry laptopa:

111ql4.th.png


(boger) #2

exceed ,

sprawdz tym:

http://download.sysinternals.com/Files/ ... plorer.zip

i sprawdz na wykresach

sterowniki wszystkie zainstalowane?

latop nowy?

wczesniej tez tak sie dzialo?


(Ginniu) #3

Laptop ma ok roku, jednak ten problem zaczol mi sie ok miesiac temu.

Znajomi maja o wiele gorsze laptopy ktore maja nawet po 2 lata i nic takiego u nich sie nie dzieje.

Wczesniej dzialalo elegancko. Sterowniki zainstalowane takie same jak z czasow kiedy dzialal poprawnie.

Co do programu , musze chwile poczekac zeby spraqwdzic zuzycie procka, poniewaz skok zuzycia procka jest co pare minut

edit:

programik1nh2.th.jpg

programik22rg3.th.jpg

Moge pokazac identyczna sytuacje na innych programach, ale na azureusie i operze/firefoxie(nie ma roznicy) skok uzycia procesora jest czestszy

(nic innego nie robie w tle, tylko odpalona jest opera i everest, antywirus tylko na czuwaniu)


(Bambusik) #4

Witam kolego! Mamy ten sam problem :(:(:frowning: dosłownie identyczny i też nie wiem co jest grane:( nikt do tej pory na forum mi nie pomógł:(tylko u mnie problem ten występuje, tylko wtedy gdy oglądam coś na youtube,bądź jakieś inne filmiki,ale też pojawia się jak w MediaPlayer coś oglądam:(


(Ginniu) #5

mam 28 procesów odpalonych, z aktywnych programów jedynie Operę

normalne użycie procka:

normalnierm5.th.jpg

zwiększone:

zaduzokv6.th.jpg

5 minut poźniej: godzina w prawym dolnym rogu

po5minutacheo0.th.jpg

i tak po koleinych 5 minutach....

edit polskie znaki...


(system) #6

Opera tak ma, to normalne. Może nie żre tyle ramu co FF, ale za to pożera procesor.


(Ginniu) #7

Ja tylko pokazuje na przykladzie opery, ze wszystkim tak mam, opery aktualnie używam i mogę pokazać skoki użycia procka.

To samo powtarza się na azureusie,allplayerze,media player,winamp, rożnych grach.... wyżej screen z parametrów mojego laptopa,

gdy nie mialem problemu z skokiem użycia procka, gralem spokojnie w heroes V na max detalach bez jednego zaciecia.

Teraz w heroes 3 mnie przycina, co jakieś 5 minut =/

heroes 3 powinno teraz dzialać na komurki a mi tnie na laptopie oO (przenośnia :D)

edit polskie znaki :smiley:


(sdar) #8

exceed , Na forum obowiązuje używanie polskiej pisowni (włączając w to znaki typu ą, ś, ć, ł, ó itd).

Zastosuj się proszę do tej zasady i korzystając z opcji zmien.gif

W przeciwnym wypadku temat może zostać usunięty.


(boger) #9

exceed , sprawdz w process explorer czy jak masz te wysokie zuzycia procka to DPC tez jest wysokie?

poczytaj to:

http://forum.sysinternals.com/forum_pos ... D=837&PN=5

http://support.microsoft.com/kb/834631

sprawdz czy to pomoze

albo to:


(Ginniu) #10

Ktoś zasugerował odinstalowanie Opery.

Zainstalowalem w jej miejsce FireFoxa.

Skok użycia procesora tym razem wystąpił na Nod32(antyvirus)

antywir100ef6.th.png

na screenie widac proces ekrn.exe, w programie w tle tego procesu niewidać, gdyż wyłączyłem go w procesach w tym programie

oba procesy ekrn i egui to procesy NOD32

Po chwili ta sama tytuacja na czyms innym

(te same procesy mam odpalone, tzn NOD32 i azureus

azureusmx1.th.jpg


(Bambusik) #11

...ja mam ten sam problem, dołączam screena, może on więcej coś Wam powie. Pozdrawiam

3e05f75e74888ce6m.jpg


(Aree1987) #12

Ja mam identycznie juz nie mogę tego wytrzymać. :cry: Znalazłeś może rozwiązanie problemu??


(system) #13

Ja też ale jak zużycie procesora zwiększa sie do 100% lub około to strasznie komp mi się tnie :frowning:


(Retero) #14

Ja miałem takie coś, tylko, że do 100 % skakało w 3 sekundy, w czwartej niemalże do zera, a problem wystąpił po zainstalowaniu sterownika do o ile mnie pamięć nie myli kary graficznej. Musiałem poszukać zamiennika.


(system) #15

Ja mam GeForce 7

I jeszcze grafika szwankuje nie moge grać w żadne gry kicha :frowning: