Oka znalazłem sobie pewien skrypt ale mam mały problem kiedy klikam wyślij strona znika i pokazuje się link “dziękujemy za komentarz” klikam na niego i jestem powrotem na stronie z gotowym komentarzem.
Jak to pominąć ? Tak aby po kliknięciu wyślij strona się odświeżyła i było gotowe… po prostu przeładowała ??
Nie wiem jak inni, ale ja z początku też tak myślałem. Później jednak więcej czasu zabrało mi przerabianie tego prostego systemu komentarzy do coraz większych potrzeb
Zgadzam się z Tobą, ale mam ale Gdy ktoś potrzbuje jakiś prosty skrypcik, i zrobić małe poprawki, to szybciej wdroży gotowca niż napisze od podstaw (tym bardziej jak nie ma aż takich umiejętności )
Ok - także się zgadzam, ale w tym wypadku może jednak skorzystać z CMS’a bo później będzie miał wiele rzeczy z głowy gdyby strona się rozwinęła (czego życzę, a gdybyś już kloc221 zarabiał na tej stronie miliony to nie zapominaj o kolegach i koleżankach z forum) Poza tym nie każdy musi pisać od razu swój autorski CMS Ale ok - koniec OT
Mam pewien problem. Zrobiłem już swój system komentarzy i zastanawiam się nad jednym. Chciał bym aby na stronie z artykułami pod nazwą arta pisała liczba komentarzy która w nim jest tylko nie mam pojęcia jak to zrobić ??
Na początku popraw sobie plik add.php tak aby nie robił w pliku data.txt czegoś takiego:
A co do liczenia komentarzy to mam pomysł ale nie jest on za dobry ale działa Najpierw zacznijmy od aktualizacji pliku add.php
<?
extract($_REQUEST);
$napis="dziękujemy za komentarz";
$dataloc="data.txt";
$zobacz = '';
$read=fopen($dataloc, "r");
$fileread = fread($read, filesize($dataloc));
fclose($read);
fwrite (fopen("data.txt", "r+"), "$imiez $imie
$komentz $koment
\n $fileread");
fclose(fopen("data.txt", "a+"));
echo ("$zobacz");
?>
[/code]
W linijce zapisywania zamieniłem kolejność [b][/b] z [b]\n $fileread[/b]. Dodatkowo [b][/b] musi mieć spacje z lewej i z prawej strony po to aby zliczanie komentarzy zadziałało.
Tak, teraz przykład zliczania komentarzy z data.txt:
Skoro to łatwiejsze api to chciał bym z tego skorzystać ale jakoś tego nie łapię choć przeczytałem wszystko… Mógł byś mi jakoś zrobić przykład jak Scofield111. Jeśli to nie wyjdzie mi najwyżej skorzystam z jego pomysłu…
[code]?php ob_start(); $dataloc=‘dane.txt’; $mail=$_POST[‘mail’]; $imie=$_POST[‘imie’]; $koment=$_POST[‘koment’]; /* tutaj warto by jeszcze sprawdzić czy coś …i co otrzymano na wejściu. jeżeli dane wejściowe są ok - skrypt idzie dalej, jeśli błędne - można przekierować do formularza, albo walnąć komunikat błędu i zatrzymać skrypt: exit; */ $str=’’.$imie.’’.$koment.’