fiłek nie mądruj się, bo co z tego że można ??
Wiele rzeczy można, ale są one niezgodne z obowiązującym stanem prawnym :!: :!: :!:
W razie kontroli to Ty odpowiadasz za pojazd i to Ty będziesz ponosił konsekwencje prawne :!:
fiłek nie mądruj się, bo co z tego że można ??
Wiele rzeczy można, ale są one niezgodne z obowiązującym stanem prawnym :!: :!: :!:
W razie kontroli to Ty odpowiadasz za pojazd i to Ty będziesz ponosił konsekwencje prawne :!:
Lecz nie wszystkie można zdjąć domowym sposobem.
Pozatym jeśli tak się zdarzy że policja przez przypadek będzie miała rolki w radiowozie to zmierzą ci Vmax i zabiorą skuter.
Panowie
Załóżmy, że zarejestruje się 125 na 50cm3 i co z tego?? Chyba każdy policjant potrafi rozpoznać pojemność silnika… 50, a 125 to “trochę” różnicy jest! Już sama wielkość cylindra pokazuje, że to nie jest zwykła 50’ka! Nawet jeśli macie osłony na silnik to Policjant może zażyczyć sobie zdjęcie ich w celu sprawdzenia numerów na silniku. Teraz podobno już nie sprawdzają, ale co zrobić gdy Pan będzie chciał sprawdzić… Inna sytuacja jest gdy mamy cylinder np. 60cm3 lub 80cm3 tego raczej nikt nie zauważy, ponieważ różnica w wielkości cylindra jest mała.
:diabel: polska policja i rolki buahahaha
Ale można zarejestrowac 125cmm na 50cmm wiec nie gadajcie ze nie można
hyhyh można (poza prawem) można też gdy się ma 16 lat zdać na prawko z kategorią A1 czyli na motocykle do pojemności 125 :mrgreen:
Można powiedzieć że czarne to białe, nowego pojazdu nie zarejestrujesz na pewno, a używany po przeglądzie jak dasz łapówkę to być może
Ale jak by na to nie popatrzył łamie to przepisy i w razie wpadki to Ty albo Twoi rodzice słono zabulą
wow bardzo śmieszne.
Coraz częściej policja zabiera skutery na hamownie.
Czy sprawdzi Vmax rolkami czy na hamowni, to i tak Cie nie uratuje
Czytamy.
Jak przy następnym przeglądzie nie dasz komuś w łape to 500zł w plecy za jazde motorem na który nie ma się uprawnień + możliwe sprawy w sądzie etc.
mms_s8 wybacz ale jakoś Twoje dowody mnie nie przekonują, na serwisach aukcyjnych możesz kupić np. mało używaną siostrę, i czy uważasz że to dowodzi czegoś (poza głupotą licytującego). W Polsce handel żywym towarem jest zabroniony, tak samo jak i jazda pojazdem mechanicznym bez stosownych uprawnień, a do prowadzenia jednośladu napędzanego silnikiem o pojemności powyżej 50 ccm uprawnia tylko prawo jazdy na motor
Na skuterze do 50cm można jeździć na kartę motorowerową, dowolne prawko lub po ukończeniu 18-stki i to zgodnie z przepisami maks 45km/h :!: Jak złapią cie jak jedziesz szybciej to może być przypał (choć teraz coraz więcej policjantów przymyka na to oko;) , ale nie wszyscy :!:), bo z tymi rolkami to chyba jakiś żart :lol:
125cm można zarejestrować na 50cm ale trzeba dać co najmniej łapówkę :!:
I to nie jeden raz
zal.pl co do waszej łapówki … :x
wszystko zalezy od urzednika ktory przyjmuje rejestracje jezeli on nic nie powie przy rejestracji to jest OK
zdazaja sie policanci ktorzy beda sie czepiac ale nie w polsce …
nie ten kraj nie te czasy … :x
takie marki jak aprilla yamaha peugeot itd. robili motorki ktore po wyjechaniu z fabryki miały np. 80-tki w cylindrze, osobiscie mam aprille classic 80 cm3 zarejestrowana na 50 cm3 czyli na motorower i ona tak wyjechala z fabryki, takze z tym ze karta motorowerowa upowaznia tylko do jezdzenia 50-tkami jest cos nie tak, mnie zlapala policja jak jechalem ok 110 km/h zatrzymali mnie i sprawdzili czy mam przeglad oc itd. wlepili mi manadat ze przekroczenie predkosci w terenie zabudowanym i koniec, a co maja jeszcze zrobic ?
No cóz po pierwsze mogli ci kazać jechać na przeglad i przerestrować byś musiał go na motor o ile sie orientuje, a nie jako motorower jak do tej pory…
Własciwie większosc z was wspomina tylko o pojemności do 50 cm, ale drugim wymogiem jest V-max 45 km/h by był to motorower
I tak juz na sam koniec że 125 nieda rady zarejestrowac na 50, niedawno, może jakieś 40/50 dni kupowałem samochód renault laguna który miał podobno silnik 1.9 dci, a kiedy kupowałem filtr okazało sie, że pasuje tylko od 2.2 TD, po długich rozmowach i odkręcaniu w papierach okazało się że to faktycznie oryginalnie założony 2.2 TD a bambus u którego był na przegladzie nawet nie widział samochodu na oczy… a tu niektórzy wciskają , że się nieda 125 na 50 hehe
Witam!!
Ja mam APRILIE 49 ccm mam 13 lat i posiadam dowód osobisty.
Czy mogę poruszać się po drodze mając dowód osobisty i 13 lat?
Z góry dzięx :?
adik_114 , a przeczytałeś wątek od początku że zadajesz takie pytanie ??
Jak nie to poczytaj a się wiele rzeczy dowiesz.
Zresztą ponoć od nowego roku weszły regulacje prawne podnoszące wiek z 13 do 15 lat, a ile w tym prawdy to nie wiadomo, takie w zeszłym roku chodziły “słuchy”.
no dobra ale zakładając ze można po 13 latach kierowac takim pojazdem to czy tylko i wyłącznie na karcie motorowerowej czy tez na dowodzie??
??
Widać jak uważnie przeczytałeś wątek
:P.
Dokumentem uprawniającym do prowadzenia motoroweru na drogach publicznych przez osoby niepełnoletnie jest karta motorowerowa
ok? dzięki
ale cały temat pzreczytałem dokładnie takze , moze tylko nie zwróciłem uwagi xD