Słaba jakość filmów w Tosh​iba​ L5​00D​


(kamilos876) #1

Witam

Mam laptopa Toshiba L500D , i nie wiem dlaczego ale filmy cos zle chodza , tzn jak wlacze sobie jakis film np: serial (rozdzielczosc 624x352) i dam na pelny ekran to na ciemnym tle w filmach widac takie wielkie piksele, to tak brzydko wyglada ze odniechciewa sie ogladania, probowalem na roznych odtwarzaczach (Media Player Classic, VPlayer, BestPlayer, KMPlayer, SMPlayer) ale we wszystkich tak samo (mam zainstalowane kodeki K-Lite Mega Codec Pack). Probowalem tez bez uzycia K-Lite Mega Codec Pack , wgrywajac tylko samo ffdshow ale filmy tak samo wygladaja.

Sciagnalem nawet film w rozdzielczosci HD 720p , ale nawet na takim w pelnym ekranie widac piksele w ciemnych miejscach.

W konfiguracji dekodera video pobawilem sie Postprocessingiem, troche mniej bylo widac te piksele, ale obraz byl bardziej rozmyty i procek bardziej obciazony, wiec to nie za bardzo rozwiazalo problem :? , ale jak wiadomo filmy powinny dobrze chodzic bez bawienia tymi ustawieniami.

Już na moim starym 8-letnim CRT-ku (LG Flatron 17") filmy na pelnym ekranie wygladaly normalnie bez pikseli , wszystko bylo wyrazne. Kupujac laptopa który ma ekran LCD myslalem ze filmy na nim beda lepiej wygladaly niz na starym CRT, co mi z tego ze jest lepsze odwzorowanie kolorów niz w CRT, jak przez te piksele nie da sie filmow ogladac.

Karta graficzna w tej Toshibie to Ati Mobility Radeon 4570 , sterowniki mam wgrane najnowsze Catalyst 9.9 (oczywiscie zmodyfikowane), nie zmianialem zadnych ustawien w Catalyst Control Center , wszystko jest na default.

Zalaczam tutaj zdjecie (slaba jakosc bo zdjecie robione telefonem)

dsc00514i.th.jpg

Jak widac film nie jest na pelnym ekranie ale i tak widac te piksele

Pomyslalem ze to moze wina systemu , ze moze na XP sie tak dzieje, wiec wgralem Windows 7 (wersja Professional z MSDNAA), po zainstalowaniu systemu wgralem potrzebne stery (w porownaniu do XP nie modyfikowalem sterow do grafiki bo do win7 byly dostepne na stronie producenta), i bez instalowania kodeków (win7 odrazu chyba jakies instaluje, ale pewnie nie sa kompletne) wlaczylem ten sam serial i...... dalej tak samo :roll: , zainstalowalem jakies kodeki Win7codecs ale dalej tak samo.

Juz sam nie wiem co jest tego przyczyna :expressionless:

Oto fragment tego serialu ze scena widoczna na screenie wyciety VirtualDubem : http://www.sendspace.com/file/7hcgqj

Czy u Was tez tak jest???


(Asterisk) #2

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.


(Marcindodo) #3

zrobiłem u siebie fote tego filmu i obraz wygląda podobnie

http://wstaw.org/images/free/2009/10/26 ... 2408c.jpeg

ale na innych filmach wygląda normalnie

http://wstaw.org/images/free/2009/10/26 ... d8b35.jpeg

czyli coś nie tak z filmem


(Danielm86) #4

I tu masz winowajcę :wink:

Zainstaluj DivX7 i po kłopocie.

http://www.dobreprogramy.pl/DivX,Progra ... 13280.html


(fiesta) #5

Przyczyną jest najprawdopodobniej kiepska jakość pliku filmowego, a niedoskonałości są o wiele bardziej widoczne na monitorze LCD niż na klasycznym CRT.


(kamilos876) #6

Ten drugi przykład co podałeś, no to na nim nie widać tych pikseli bo obraz nie jest ciemny tylko kolorowy, te piksele najbardziej widac na ciemnym tle tak jak w przypadku tego serialu :slight_smile:

Sprobuje tak jak napisałeś, usunę wszystkie kodeki i wgram tylko Divix-a, ale pewnie to nie za bardzo pomoże :?

No wiem ze jakość tego pliku filmowego nie powala, ale jak pisałem o tym problemie na innych forach to tam pisali że im działa dobrze, nie widać tych pikseli, więc coś u mnie jest źle

EDIT:

Usunalem kodeki ktore mialem zainstalowane, przeczyscilem rejestr i zainstalowalem tylko de Divx-y, ale jak sie spodziewalem filmy dalej tak wygladaja :frowning:


(Marcindodo) #7

odpaliłem inny film i były te zniekształcenie ale przeważnie na powierzchniach o jednakowych kolorach np ściana, ale dużo mniej widoczne niż na Twoim filmie

potem odpaliłem film dvd i w ogóle tego nie zauważyłem. Na filmach mkv też nic takiego nie widziałem.