Slaba prędkość neta na LAN niż na WIFI


(Darekbalonek) #1

problem jest taki

internet do 10 mb - ASTER

od jakiegoś roku strasznie wolny mam download speedtest ok 1 Kbps (na WIFI laptop ok 6-7 Kpbs) natomiast upload ok 2 Kpbs na LAN

na początku było wszystko OK później coś sie zepsuło, nie moge prawie wg ogladać filmów na youtube, nic sie nie dzieje jak gram w CS przez internet żadnych lagów, ping ok 30 ms

karta sieciowa Realtek RTL8239/810x Family Fast

router Edimax BR-6204Wg - Wifi/lan

odległość od routera ok 15 [m] połączony 2 kablami+złączka

komputer

AMD spemron 3000+

płyta MSI

1,50 GB ram DDR

zasilacz 300 W

PS> kiedyś próbowałem podłączyć karte WIFI na PCI, chodziła ale rozłączała się z siecią a także rozłączała innych w sieci (3 laptopy i 1 stacjonarka moja).


(Cezaris) #2

Zobacz czy przez przypadek nie masz ustawionego QOS na routerze, ewentualnie zresetuj router i zobacz prędkości.


(Marchelmx) #3

Rok wytrzymałeś i nic? Sprawdzałeś komputer na występowanie wirusów/trojanów itp.? Czy dzieje się tak tylko na jednym komputerze czy na laptopach również? Jeżeli jesteś wpięty do neta do na innych komputerach chodzi normalnie? Sprawdzałeś przy jednocześnie działających komputerach test łącza na wszystkich jednostkach?

Może problem tkwi w złączce dwóch kable ethernetowych, za pomocą których masz net?€

Sprawdź laptopa czy będzie tak samo net chodził podłączając go po Twój kabel od ''stacjonarki'', jeżeli będzie taki sam efekt to masz winowajcę. Następnie odpiąłbym przedłużkę i sprawdził na krótszym kablu.


(Darekbalonek) #4

cezaris

QoS całe off, po restarcie dalej to samo

marchelmx

to jest komp kótrego używam na studiach przyjechałem (po wakacjach) i dalej było to samo wiec postanowiłem opisac swoj problem, dzieje sie tak tylko na moim (stacjonarce) laptopy smigają dałem równoczesny speedtest to u mnie 1 mb a na laptopie pod 8 mb.

Podpiąłem laptop pod 2 kable prędkość wyniosła ok 6 mb

a gdy podpiąłem laptop pod 1 kabel prędkość znaczenie wzrosła speedtest wykazał prawie 12 mb

jest duża strata na drugim kablu lub złączce

w taki wypadku komp tez powinien pokazywać koło 6mb

Spróbuje skombinować jeden kabel taki długi i zobaczę w tedy

Zastanawiam się też nad kartą sieciową może jest już trochę "zmęczona pracą" ma ze 4 latka

PS: Zdziwienie po wypięciu kabla z laptopa i podłączeniu do kompa zrobiłem speedtest i nagle wyskoczyło 12 mb download :o


(Marchelmx) #5

Są na tym świecie rzeczy, które się fizjonomom nie śniły, jak mawiał pewien klasyk :wink:.

Być może złączka się zakurzyła i to sprawiło jej niepoprawne działanie, w momencie przepinania kabla przeczyściły się styki.

Obserwuj przez pewien czas jak się będzie zachowywać łącze, jeżeli będzie ok no to sprawa załatwiona


(Darekbalonek) #6

dzięki zobaczymy najbliższe dni

ale i tak kupie nową złączkę te kable są trochę za luźno w niej

pozdro