Witam, mam pytanie.Mianowicie posiadam g3258 którego próbuje podkręcić :P.Udało mi się wyrobić 4,1 ghz z napięciem 1,275v stabilnie.Gdy próbuję podbić do 4,2 ghz muszę ustawić napięcie na przynajmniej 1.3v.Czy to normalne ? , mam chyba jedną z najsłabszych sztuk do kręcenia :/.
, pech chciał że trafiłem na taką sztukę… no cóż…, a pytanie czy mojej płycie h81mp33 nic się nie stanie jezeli dam 1.3v ? w biosie jest na czerwono podpisane napięcie gdy ustawiam 1.3v
Trochę słaba płyta z trójfazową sekcją zasilania. Jak masz dobre chłodzenie na procesorze, porządny zasilacz i dobrze wentylowaną obudowę to możesz przetestować wyżej Pamiętaj że przy wyższych taktowaniach i wyższym napięciu, sekcja zasilania będzie mocniej obciążona i będzie się bardziej grzała. A niedługo zaczną się upały
U mnie do pracy z 4,8GHz muszę dokarmić procka napięciem 1,380V, ale pracuje z niskimi temperaturami bo jest dobrze chłodzony
W przypadku nowszych platform Intela sekcja zasilająca jest bez większego znaczenia ze względu na kontroler napięcia wbudowany w CPU zamiast dawnego vrm
Mam w miarę dobre chłodzenie (ferav2) obudowę muszę zmienić bo cyrkulacja w niej jest trochę cienka i wtedy dopiero zacznę podbijać o więcej napięcie screen z biosu : http://screenshot.sh/mGDljCI3skXVL dobrze mam wszystko poustawiane ?
Wszystko OK, jak na ten zestaw. Możesz ustawić na sztywno CPU Ring Voltage na 1,20V.
Fera 2 1224 daje radę przy rozsądnym OC Pozostaje tylko kwestia jakiejś porządnej pasty ( np. AC MX 2 ) i dobrze wentylowanej budy.
Wszystko zależy od sztuki procka na jaką się trafi. Miałem już kilka i ta którą mam obecnie kręci się najlepiej. Testowałem również sztuki które nie chciały ruszyć powyżej 4,4GHz nawet przy 1,4V
Żeby ten procek pokazał swoją moc przydało by się go ustawić na ok 4,4GHz z pamięciami 2400MHz. Daje to niezłego kopa przy codziennym użytkowaniu Nie mówiąc już o takiej sztuce jak moja, czyli 4,8GHz z pamięciami 2400MHz
Do mocniejszego OC musisz podnieść VCCIN do poziomu max. 1,9V ( przetestuj najpierw czy wystarczy 1,850-1,880V, u mnie jest na stałe 1,900V ).
Do 4,0-4,2GHz powinno wystarczyć ok 1,300-1,320V ( oczywiście przy dobrej sztuce ). Jak podniesiesz VCCIN to testuj czy pójdzie np. na 4,4GHz przy 1,340V i powoli obniżaj napięcie. Jak nie wstanie to będziesz wiedział jaka jest jego granica dla 4,4GHz Przy słabo wentylowanej budzie nie testował bym go na razie wyżej bo może się już zacząć mocniej grzać, a do tego temperatura na dworze rośnie
Wszystko zależy od tego na jaką sztukę trafiłeś. U znajomego do taktowania powyżej 4,6GHz musi podnieść napięcie ponad 1,420V, a 4,4GHz robi mu przy 1,365V :(.
Ustawiłem Vccin na 1,9V i 1,29v na 4,2ghz i odpala ale wyskakuje blue screen po 5 minutach w intel burner nie wiem czy dalej dawać napięcie, może podnieść ring ratio ?