Słaby model g3258 , pomoc :)

Witam, mam pytanie.Mianowicie posiadam g3258 którego próbuje podkręcić :P.Udało mi się wyrobić 4,1 ghz z napięciem 1,275v stabilnie.Gdy próbuję podbić do 4,2 ghz muszę ustawić napięcie na przynajmniej 1.3v.Czy to normalne ? , mam chyba jedną z najsłabszych sztuk do kręcenia :/.

• specyfikacja 

h81mp33 + chłodzenie Fera v2  

hd7770

8gb ram

Bardzo proszę o pomoc :) 

Możesz wziąć 20 procesorów z jednego kawałka krzemu i każdy będzie się inaczej kręcił.

:confused: , pech chciał że trafiłem na taką sztukę… no cóż…, a pytanie czy mojej płycie h81mp33 nic się nie stanie jezeli dam 1.3v ? w biosie jest na czerwono  podpisane napięcie gdy ustawiam 1.3v

Trochę słaba płyta z trójfazową sekcją zasilania. Jak masz dobre chłodzenie na procesorze, porządny zasilacz i dobrze wentylowaną obudowę to możesz przetestować wyżej :slight_smile: Pamiętaj że przy wyższych taktowaniach i wyższym napięciu, sekcja zasilania będzie mocniej obciążona i będzie się bardziej grzała. A niedługo zaczną się upały :slight_smile:

U mnie do pracy z 4,8GHz muszę dokarmić procka napięciem 1,380V, ale pracuje z niskimi temperaturami bo jest dobrze chłodzony :slight_smile:

W przypadku nowszych platform Intela sekcja zasilająca jest bez większego znaczenia ze względu na kontroler napięcia wbudowany w CPU zamiast dawnego vrm InteL_haswell_FIVR.jpg

Mam w miarę dobre chłodzenie (ferav2) obudowę muszę zmienić bo cyrkulacja w niej jest trochę cienka i wtedy dopiero zacznę podbijać o więcej napięcie :stuck_out_tongue: screen z biosu : http://screenshot.sh/mGDljCI3skXVL  dobrze mam wszystko poustawiane ? 

Wszystko OK, jak na ten zestaw. Możesz ustawić na sztywno CPU Ring Voltage na 1,20V.

Fera 2 1224 daje radę przy rozsądnym OC :slight_smile: Pozostaje tylko kwestia jakiejś porządnej pasty ( np. AC MX 2 ) i dobrze wentylowanej budy. 

Wszystko zależy od sztuki procka na jaką się trafi. Miałem już kilka i ta którą mam obecnie kręci się najlepiej. Testowałem również sztuki które nie chciały ruszyć powyżej 4,4GHz nawet przy 1,4V :frowning:

Żeby ten procek pokazał swoją moc przydało by się go ustawić na ok 4,4GHz z pamięciami 2400MHz. Daje to niezłego kopa przy codziennym użytkowaniu :wink: Nie mówiąc już o takiej sztuce jak moja, czyli 4,8GHz z pamięciami 2400MHz :slight_smile:

Trudno mi będzie go ruszyć do 4.4 ghz jak na 1.31V się nie chce odpalić z 4,2ghz … zaraz nerwicy dostane, może o czymś zapomniałem ?  doddaje zdjęcie : 

http://screenshot.sh/ouzyPEivnVHVD

tak mam wszystko ustawione, może ring ratio musze podniesc? 

Do mocniejszego OC musisz podnieść VCCIN do poziomu max. 1,9V ( przetestuj najpierw czy wystarczy 1,850-1,880V, u mnie jest na stałe 1,900V :wink: ).

Do 4,0-4,2GHz powinno wystarczyć ok 1,300-1,320V ( oczywiście przy dobrej sztuce :slight_smile: ). Jak podniesiesz VCCIN to testuj czy pójdzie np. na 4,4GHz przy 1,340V i powoli obniżaj napięcie. Jak nie wstanie to będziesz wiedział jaka jest jego granica dla 4,4GHz :slight_smile: Przy słabo wentylowanej budzie nie testował bym go na razie wyżej bo może się już zacząć mocniej grzać, a do tego temperatura na dworze rośnie :slight_smile:

Wszystko zależy od tego na jaką sztukę trafiłeś. U znajomego do taktowania powyżej 4,6GHz musi podnieść napięcie ponad 1,420V, a 4,4GHz robi mu przy 1,365V :(.

Ustawiłem Vccin na 1,9V i 1,29v na 4,2ghz i  odpala ale wyskakuje blue screen po 5 minutach w intel burner :confused: nie wiem czy dalej dawać napięcie, może podnieść ring ratio ? 

Jak dla Ciebie 1,29V to górna granica to więcej niż 4,1GHz nie wyciśniesz :wink: Przetestuj na wyższym napięciu VCore 1,32-1,34V.

Sprawdzaj temperatury pod obciążeniem !