Słaby transfer z WiFi N

Witam niedawno kupiłem laptopa Asus M60J wraz z ruterem Asus RT N-16. Ruter jest podłączony kablem z komputerem stacjonarnym i przez wifi z laptopem. Bardzo niepokoi mnie szybkość transferu z jednego komputera do drugiego ktora wynosi ok 300-400kb/s co jest bardzo mało biorąc pod uwage ze jest to wifi N. Czy muszę w sterownikach karty sieciowej wskazac z jakiego typu wifi chce kozystac czy wybiera najlepszy mozliwy typ i czy położenie urzadzen takie jak telewizor kolumny głośnikowe moga miec wpływ na predkosc transmisji

Sprawdź przede wszystkim, jaką masz prędkość nominalną z laptopa (w windows XP zobaczysz to klikając dwukrotnie na połączenoi sieciowym, 54Mb, 130Mb itp). Jeśli jest to 54Mb lub poniżej to pewnie nie jesteś w N’ce i trzeba to na karcie sieciowej ustawić. Inne problemy mogą dotyczyć routera i tutaj musisz skorzystać z jego ustawień. Jedno co mogę polecić to nie uzywanie 40MHz dla połączeń w Nce, gdyż są tłumione przez te na 20MHz.

no własnie sa ustawinia w ruterze czestotliwosci i numeru kanału a jezeli chodzi o wart. nominalna w laptopie to jest to 54Mb/s czyli faktycznie karta sieciowa nie jest ustawinoa na N, ale to dziwne bo moj kolega kozystajacy z standardu G wyciaga ok 3-4MB/s transferu miedzy komputerami