Chciałbym zainstalować sobie Slackware 10.1, i mam pewne pytania:
Planuję, żeby wywalić Windowsa i na jego partycji zainstalować Slackware; czy będe musiał robić partycję swap, czy będe mógł korzystać z tej, którą mam obecnie?
Jak wygląda sprawa z bootloaderami? Czy slack zastąpi ten z Mandrake? I czy powinnien automatycznie wykryć Mandrake?
Mam internet przez kablówkę z modemem Motorolla SB5100. W Mandrake wystarczyło, że wybrałem sterownik usbnet host-to-host. Co będe musiał zrobić aby mieć internet pod Slackiem?
Z góry dzięki i przepraszam za moje, dla większości, głupie pytania.
Tak, nie jest potrzebna więcej niż jedna partycja wymiany - przecież w tym samym czasie na tym samym komputerze może być uruchomiony tylko jeden system, prawda? (Nie biorę pod uwagę żadnych emulatorów uruchumianych w okienku).
Propnuję od razu wybrac instalację zaawansowaną, bo wtedy masz pełną kontrolę nad tym, co się stanie: bootloader może być zainstalowany albo nie, Mandrake może być wykryty albo nie - wszystko zależy od Ciebie! To nie Windows, gdzie wszystko jest od razu jedyne i słuszne.
To samo.
Co Ty? Wcale nie były głupie! Powiedziałbym nawet, że się miło wyróżniały.
Ja po prostu wolę gdy coś mam napisane na papierze, a nie gdy czytam to na ekranie. Poszukam po internetowych księgarniach jakiejś interesującej pozycji.
JHS:PL, artykuły na newbie.linux.pl już dawno czytałem, ale ze wszystkich interesuje mnie… pięć.
Pytań ciąg dalszy:
Które jądro radzicie wybrać, 2.4.29 czy 2.6.10? I czym się różnią?
Jak wygląda sprawa z firewallem? W Mandrake był wbudowany - wystarczyło go aktywować; czy w Slackware muszę ściągnąć iptables i potem jakąś nakładkę graficzną czy jak to wygląda?
Jeśli zajmujesz się składe tekstu, to może się przydać…
Tak. Nie wiem jednak, czy Slackware 10.1 umozliwia utworzenie partycji tego typu. W instalatorze wydania 10.0 można utworzyć co najwyżej partycję etx3. Do utworzenia partycji reiser i XFS posiłkowałem się SuSE zainstalowanym na drugiej partycji, ale można wykorzystać do tego jakieś Live (choćby Slaksa, którego tak lubisz).