SOLVED Vista b5600+Radeon9600-Problem z wyświetlaniem obrazu


(Hypnogen) #1

Po krótce. WinVista build 5600 (RC2)+Radeon 9600 i monitor Hyudnai Q770.

Po instalacji jedyna wysoka rozdzielczość z rozsądnym odświeżaniem obrazu to 1024x768@85Hz. Każda powyższa, w tym 1152x864 (na której lubię pracować) to już tylko 60Hz. I na sterownikach WDDM i na certyfikowanych Ati Catalyst to samo. Mój WinXP spokojnie w rozdzielczości 1152x864 pozwala mi na 75Hz. To samo Ubuntu.

PYTANIE: Czy to wina sterowników czy też Vista dziwnie (tzn bezpiecznie) obsługuje ten sprzęt?? Doprowadza mnie to do szału i mocno powstrzymuje przed kupnem systemu.

I błagam bez porad w stylu "sprzedaj Ati i kup GeForce"... Wybór ATI był ŚWIADOMY :slight_smile:

Pozdrawiam

Adaho0


(aero) #2

na bank wina sterowników , winą może być także stary build :slight_smile:


(Tomekolszewski) #3

Właśnie, tylko, że build 5600 to RC1 :slight_smile:


(Hypnogen) #4

A byłem przekonany że rc2...

Pytanie tylko czy wina sterowników karty czy raczej sterownika monitora?? Tzn typowy Plug And Pray;) Monitor. Zreszta na firmowym sterowniku monitora nie ma zmian...

Dopóki nie dowiem się w czym rzecz nie odważę się inwestować w system.. A nie uśmiecha mi się ściąganie pirata żeby sprawdzić czy to będzie działać jak chcę...:confused:

Anyway...powalczę.

Złączono Posta : 11.03.2007 (Nie) 21:52

okazało się być trywialne. Sterownik Catalyst dla wersji RC2 oraz zaznaczenie w preferencjach monitora by system nie ukrywał nie obsługiwanych przez monitor (oczywiście wg mądrzejszego ode mnie systemu) częstotliwości odchylania. Ręcznie ustawione 1152x864@75Hz i śmiga tak jak chcę. Więc jutro do bankomatu i do sklepu po Vistę:slight_smile:

Pozdrawiam.