Mam taki problem, mianowicie kupiłem 2 dni temu karte SoundBlaster Audigy SE. Zainstalowałem wszystko co potrzeba. Przeprowadziłem test karty za pomocą Creative Diagnostics i ku mojemu zdziwieniu pojawił się taki błąd:
Dokładnie tak jak napisałeś. Wszystko zaktualizowałem. System to Windows XP. Wujek google powiedział, żeby przełożyć do innego slotu pci, ale nie wiem czy to pomoże.
Po prostu instalujesz je jeszcze raz. Czasami przy zmianie sprzętu jest to operacja konieczna. Oczywiście po instalacji i restarcie konieczna będzie też aktualizacja bibliotek DirectX.
Ściągnąłem to co dałeś lecz nawet nie zauważyłem, żeby się coś zainstalowałem a pisało ze “Kreator pomyślnie zainstalował…”. W teście Creative dalej ten sam błąd.
Widocznie żaden z plików nie został usunięty i instalator sprawdził tylko, czy wszystkie pliki są OK - i dlatego trwało to tak bardzo krótko…
Na zagranicznych forach internetowych wyczytałem, że bardzo pomocne może być odinstalowanie sterowników i ich ponowna instalacja po przeczyszczeniu rejestru i dysku. Próbowałeś tej metody??
Z drugiej strony jeśli korzystasz z Windows XP uruchom narzędzie diagnostyczne DirectX (Stary -> Uruchom -> dxdiag.exe), przejdź do zakładki Dźwięk i sprawdź, w jakim położeniu jest suwak Poziomu sprzętowego przyśpieszenia dźwięku. Wykonaj też w narzędziu testy modułu DirectSound. Jakie rezultaty??
Powoli zaczyna brakować mi pomysłów, więc poszperałem znów na forach zagranicznych. I mam nadzieję, że poniższe sposoby dadzą rozwiązanie problemu…
:idea: Odinstaluj sterowniki (zapewne instalowane z płyty dołączonej do karty dźwiękowej), zrestartuj komputer i zainstaluj najnowsze, ale ściągnięte ze strony producenta. Znajdziesz je tutaj - pełna ich nazwa to Creative Sound Blaster Audigy Value/SE/LS and Sound Blaster Live! 24-bit XP and Windows Vista Pack 1.04.0077.
:idea: Odinstaluj sterowniki, wyłącz komputer, wyjmij kartę z komputera i uruchom komputer, by system sprawdził, że karty już nie ma. Następnie znów wyłącz komputer, włóż kartę, uruchom komputer i zainstaluj ponownie najnowsze sterowniki ze strony producenta. Miejmy nadzieję, że to pomoże…
Odinstalowałem sterowniki, przełożyłem kartę do niższego slotu oraz zainstalowałem od nowa stery i już jest wszystko ok Dziękuje za odpowiedzi w tym temacie i pozdrawiam