Spalone USB? -ale 5510 chodzi...:(


(Karafat) #1

Napotkał mnie taki problem: Przyszedł do mnie kumpel z aparatem cyfrowym gdyż mu na kompie nie dało się zgrywać zdjęć. Podłączyliśmy wszystko jak trzeba i gdy on włączył aparat dało się poczuć niezbyt ciekawy zapach z tyłu kompa. Szybko podłączyłem swój aparat (który wcześniej działał na kompie wyśmienicie) i XP nawet go nie wykrywa!! Nie jest to wina kabla gdyż testowałem na kilku i nic. Nie jest to wina aparatu gdyż działa poprawnie na innych kompach. Mam dwa USB ale moj aparat (NIKON SQ) nie działa na żadnym, mam Nokię 5510 i system ją normalnie wykrywa!! Odinstalowywałem wszystkie sterowniki z aparatu i nic! POMÓŻCIE! !!


(JNJN) #2

USB 1.1 czy 2.0.

Sprawdź co w menadzeże urządzeń słychać w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej.

Sprawdź porty USB na innym urządzeniu czy działają np myszą.

Kabel USB aparatu odłączony od kompa.

Odinstaluj dokładnie oprogramowanie aparatu,folder scanery i aparaty cyfrowe ma być pusty - żadnych aparatów,restart kompa.

Jak porty USB działają i dalej to samo, to zrób to - usuń porty USB i zainstaluj ponownie,poczytaj linki,restart kompa i sprawdź USB.

Zainstaluj oprogramowanie.

Instaluj aparat z panel sterowania scanery i aparaty fotograficzne - dodaj urządzenie.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic … 031#181031

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=190040#190040


(Karafat) #3

posprawdzalem wszystkie sterowniki - dzialaja bez zarzutu

ale na takich urzadzeniach jak myszka, motorola c550 - usb nie dziala :frowning:

da sie to jakos naprawic??


(JNJN) #4

Tylko założyć kartę PCI USB 1.1 lub 2.0,innego wyjścia nie ma.

UWAGA

Jak porty USB działają to wkładając obojętnie jakie urządzenie USB komp powinien je wykryć.

Sprawdź wszystko dokładnie,odinstaluj całe USB i zainstaluj ponownie i zobacz.


(Karafat) #5

Wyinstalowałem wszystko:

-2x Główny koncentrator USB

-2x Uniwerslany kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy

-folder z aparatami i skanerami jest pusty

-pousuwałem ręcznie wszsystkie sterowniki i pliki jakie mój aparat na kompie zostawił

I ciągle to samo :{

PS Nokie 5510 tak jak NIKONA SQ wykrywało mi jako “masowe urządzenie magazynujące” lecz aparatu już nie wykrywa :{

Czyli co pozostaje mi kupic kartę PCI USB 1.1 lub 2.0??


(JNJN) #6

Telefon Twój może mieć znikomy pobór prądu i dlatego działa na USB,a jak wepniesz inne urządzenie USB to pobór jest wyższy i nie działa.

A w menadzeże w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej błędów nie ma,jak nie to może być to co pisze czyli chip USB może być sprawny, a załatwione zostały obwody końcowe gniazd USB.

I zostaje wtedy kontroler PCI USB.

Ewentualnie płyta do naprawy - może ścieżka lub jakiś rezystor uszkodzony i tyle.


(system) #7

Podmień jeszcze zasilacz żeby nie było wątpliwości, możliwe że to jego wina.


(JNJN) #8

Porty USB zasilane są napięciem 5V ,jeśli to zasilacz komp by nie pracował lub źle pracował,a tu tylko problem USB.

Ale weż program Everest lub miernik cyfrowy napięcia i zmierz wszystkie napięcia,

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183

Sprawdzanie zasilacza.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9809


(Karafat) #9

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.59 V

+2.5 V 0.01 V

+3.3 V 3.06 V

+5 V 4.66 V

+12 V 11.81 V

Debug Info F 26 00

Debug Info T 86 BC A2

Debug Info V 85 00 C0 BC C5

//Za bardzo tego nie rozumię ale jak sprawdzałem wszsytko w Everest Home Edition to jeszcze zauważyłem:

-Ostrzeżenie: Dokładność danych DMI nie jest pewna.

I jeżeli kupowałem kompa w 2001roku to jakie mam USB 1.1?? I czy mogę sobie kupić 2.0 czy tylko 1.1?? //PS żadnej części w kompie nie wymieniałem.


(JNJN) #10

Faktycznie do pomiaru napięć obowiązkowo zastosuj miernik cyfrowy napięcia - rzuć okiem też na napięcia w biosie.

Kupuj kartę PCI USB 2.0.