Sprawdźcie czy mam dobry komputer

Mam prośbę.

Sprawdźcie czy mam dobry komputer. Nie znam się na częściach komputerowych. Ale mam parametry komputera.

Płyta główna: Abit AN7-SL (Dual Channel, DDR , FireWire, Lan, Sound)

Procesor: Athlon Xp 1800+

Wentylator: Pentagram Freezone AlCu80

Pamięc: Elixir 256MB (400)

Twardy dysk: 40GB

Karta graficzna: Ati Radeon 128MB DDR

Nagrywarka: DVD dwusystemowa Liteon

Będę wdzięczny za każdą odpowiedz.

Napiszcie co sądzicie o tej konfiguracji.

Jestem w tych sprawach ciemny :wink:

Dzięki

zależy to od tego do czego ma służyć w/w maszyna 8)

Do filmów i gier. :slight_smile: Komputer jest dziewczyny. Wiec ona nie jest wymagająca :slight_smile:

niezły komputer, do jakiegoś rodzaju pracy wystarczajacy , natomiast jeśli jesteś “maniakiem” gier to procesor i dysk większy by sie przydał , ale i tak po jakimś czasie będziesz musiał jakaś cześć dokupić z jakiś powodów :slight_smile:

Dokładnie do czego ma to słuzyć, w dużo gier pograsz ale w najnowsze raczej nie. Ja bym sobie dołożył do wiekszego twardego, jak na dzisiaj to za mało biorąc pod uwage ze gry zajmuja juz do 5 GB

A jak wsadzę Bartona 2500+ i go podkręcę to będzie niezły?? Mam dobrą płytę główną?

tak masz dobra płyte, podkręcenie napewno ci się przyda, wszystko będzie gładko chodzić , no a przecież to jest ważne , hehe :slight_smile:

jak miał możliwość to dorzuć jeszcze 256 MB ramu 8)

Komputer w miarę dobry.

Jak byś chciał cos ulepszać, to dokup RAM, dysk. :slight_smile:

Wymieniłbym na:

Dysk 60GB

512 MB Ram

Athlon Xp 2000+

=

coś około 400 zł. będziesz msusiał dołożyć.

różnice pienieżne między dyskiem 60 gb a 80 gb wynosza około 2.34 zł na gb wiec lepiej dołożyć , wg. mnie :smiley:

Jeżeli jesteś początkującym “komputerowcem” :lol:, to komputer masz w zupełności dobry.

Gdybym ja miał teraz komputer o takich parametrach, które podałeś, robiłbym wszystko w 3 razy wolniejszym tempie :P.

Masz dostyc dobra PG wiec nie inwestuj w cos co za 2-3 miesiace bedziesz znowu wymienial bo wyjdzie kolejna edycja jakiejs gry. Jak juz kupisz ram to kup 2x512. Hdd to powiem jedno nie rozumie ludzi którzy kupuja wielkie dyski (120GB…i wiecej) kiedy maja taki sprzęt jak ty i chca aby ich komp działal przyjemnie dla gierek itp. KUP DWA DYSKI PO 40-60 zrów macierze zyskasz na takim zabiegu i w kieszeni i na predkości, stabilnosci systemu jakies 20% i wiecej POLECAM!

Chyba zdziebełko przesadziłeś. :lol:

zuzu - jak można nie rozumiec ludzi, którzy kupują dyski powyżej 120GB? To ja Ciebie teraz nie rozumię :-D. Mi jest obecnie potrzebne 180GB na soft. Co miesiąc dysk jest coraz większy i większy. Oczywiście, dla zwykłych użytkowników komputera 80GB wystarczy w zupełności.

No może zdziebełko :lol:.

kamiennikl to co ty masz takiego pentium VIII :o :wink: :smiley:

Uważam że w tym zestawie jest trochę za mały dysk, oraz za wolny procesor. Początkujący mają tendencję do zrzucania dużej ilości filmów na dysk (np.: gdy chcą obejrzeć film później a nie mają czystych płyt). więc uważam że przydałby się conajmniej dysk 80 gigabajtowy - który z pewnością powinien zaspokoić początkującysh użytkowników komputera. A jeżeli chodzi o procesor to żeczywiście lepszy byłby Athlon 2500+ Barton, chociaz procesory te osiągają bardzo wysokie temmperatury, ale ja niewachałbym się z podkręcaniem go poniewaz wymieniłeś w zestawie niezły wentylator. I jeszcze Ram przydało by się 512MB - jak wiemy ram’u nigdy za dużo (chyba że mamy ograniczenie na płycie) bo przyda się w zaawansowanych grach typu: Gta Vice City, Gta San Andreas , NFS Underground 1/2, itd…

No słabego to nie mam 8) :lol:. Ale nie przesadzaj :D.

Już kiedyś pisałem na Forum, jak miec dobry komputer nie tracąc wielee ;).

Hehehehe koledzy koledzy ale sie tu bawie heheh,

Chodzi o wydajność i cene! Cena 2x60 jest mniejsza od raz 120GB. Wydajność 2 HDD w macierzy jest nieporównuwalnie lepsza do jednego. Mając słabego kompa(a ten na ten dzień taki jest), każdy szczegół przy rozbudowie/modernizacji jest ważny. Lepiej wydac mniej i mieć na wstępie szybszy odczyt danych prawda?Co za tym idzie nie musze pisać - chyba :wink:

Jesli jest dla Was wazna wielkość/pojemnośc nośnika to proponuje szpan z tasmami :slight_smile: ohohoh ile danych tam zapiszecie - filmy,exe, wszystko!

Ja na swoim kompie. domowym mam 30GB + ukochane użadzenie nagrywarke dvd :slight_smile: ahhh co to za wypas. Na kolejnym kompie do pracy mam 160/2 - zapełnione jest na ta chwile 48/2 dam sobie palca uciąc że więcej taki koleś który prosi o ocene kompa miec nie bedzie. Filmy?Nagra, gry sie nudza, mp3 - nagra! AAA to co zainstaluje -programy wywali przy zo kwartałowym formacie c:/ :wink: tak to jest…pozdrawiam!

zuzu - ano tak to jest :], ale nie zawsze. Mi np. potrzebne jest więcej przestrzeni, niż szybszy dysk. Do kodowania filmu jakiegoś na DVD, który ma 2 godziny, potrzebne jest ok. 100GB miejsca na dysku.