Będziesz mógł dołożyć kolejne 4GB pamięci w przyszłości, ale osobiście nie widzę sensu. Nic nie potrzebuje jeszcze więcej niż 4GB, a zintegrowany kontroler pracuje w trybie Dual-Channel, co oznacza, że jeśli masz 2 kości pamięci będą pracować szybciej niż inne ustawienie (2x2GB będzie szybsze niż 4x1GB).
Mówisz o referencyjnej wersji HD5870? Vapor-X charakteryzuje się świetnym chłodzeniem (cichym, co daje również niższe temperatury), fabrycznie podniesionymi zegarami no i większymi możliwościami OC (przez lepsze chłodzenie głównie). Moim zdaniem opłaca się dołożyć, tym bardziej, że nie wychodzimy poza budżet (no chyba, że ten się zmienił), a w przyszłości nic nie staje na przeszkodzie, żeby dołożyć drugą kartę i spiąć w CrossFire (za pomocą specjalnego mostka, karty pracują dwie na raz i daje to duży zysk wydajnościowy, w tym przypadku ~80%).
Jedyna wielka różnica między tymi procesorami to cena, prawie dwukrotnie większa. Jest to chwyt marketingowy, bo różnica wynosi 0,13Ghz
Nic nie staje na przeszkodzie, żeby model 860 podkręcić o dużo więcej, dobrze się do tego sprawdzi chłodzenie przeze mnie wybrane (Scythe Mugen II Rev. B).
Wspomniałem o tym w odpowiedzi na punkt drugi - polega to na spięciu kart graficznych mostkiem (takim “kablem”), karty razem generują grafikę i dostajesz zysk wydajności. Technologia ta w przypadku kart ATi nazywa się CrossFire, w przypadki nVidi SLI. Istnieje także możliwość spięcia kart graficznych z dwoma rdzeniami (np. GTX 295, Radeon HD5970, Radeon HD4870x2), tym samym mostkiem, przez co dostajemy “obsługę czterech GPU”, tryb ten nazywa się CrossFireX i Quad SLI.
Na dysk SATA III za bardzo nie ma co liczyć, standard ten zanim zostanie wprowadzony minie wiele czasu. Jest to pewien chwyt, bo dzisiejsze dyski ledwo co wykorzystują przepustowość SATA I, nie mówiąc o SATA III.
Nie ma sprawy 
Sorry, że pytam: sądząc po nicku jesteś dziewczyną, a po sposobie pisania chłopakiem. To w końcu kim jesteś, bo nie wiem jak mam się zwracać? 
Pozdrawiam!