Sprzęt nie startuje po zmianie płyty i proca z Intel na AMD


(smoq5) #1

Witam

Mam dość duży problem ze sprzętem, mianowicie kumpel przyniósł mi kompa, który nie startował, jako, że droga dedukcji doszedłem do tego, iż wina leży po stronie płyty lub zasilacza postanowiliśmy zmienić płytę na inną pod Intela celka D, tak żeby jak najtaniej było, jak się okazało, z drugą płytką komp też nie startował, więc kupiliśmy płytkę ASUS K8V-X SE z Athlonem, po podłączeniu do płytki Ramu i grafy wszystko ruszyło i bios się załadował i wyskoczył komunikat o braku dysku, a więc wyłaczyłem kompa, podłączyłem dyski i napędy, oraz przyciski i diody, komp już nie wstaje, po odłączeniu wszystkiego i zostawieniu samej grafiki, ramu i procka też nic nie startuje, zmieniałem już ramy i grafę niestety nie mam jak sprawdzić procka i płyty, zasilacz jest lipny bo to feel chociaż rzekomo ma mieć pfc, ale dlaczego płytką raz wystartowała, a drugi raz nie chce? Co można spróbować zrobić?


(adam749) #2

A czy pomiędzy zmianami płyt i procków formatowałeś dysk i instalowałeś windowsa??


(Cosik Ktosik) #3

Koniecznie zmienić zasilacz (nie używaj już go). Odłącz wszystko, wyciągnij grafikę i ram, zobacz, czy komputer piszczy.


(smoq5) #4

Dysk chyba nie ma nic do tego bo bez dysku tez nie startuje, a zasilacz to wiem, że do wymiany, tyle, że komp nie jest mój i pasowałoby żeby chociaż na tydzień odpalił na tej zasiłce, skoro raz odpalił czego nie chce drugi raz ;/ możliwe, żeby przy starcie zasiłka proca spaliła?


(Cosik Ktosik) #5

Może uszkadzać płytę.


(smoq5) #6

No ok, ale jak może być przyczyna tego, że raz odpalił a teraz nie chcę, chociaż kontrolki świecą, cooler się kręci itp.?? Co mogę z tym zrobić tak aby pochodziło chociaż z tydzień dopóki nie kupię nowej zasiłki


(Cosik Ktosik) #7

Zasilacz mógł uszkodzić elektronikę, spróbuj płytę uruchomić na lepszym zasilaczu. Podłączając tamten, ryzykujesz. Najpierw uruchamiaj na minimalnym zestawie: płyta+procesor+wiatrak+pamięć+grafa. Jeżeli nie idzie odłącz pamięć i grafikę, głośniczek systemowy powinien piszczeć. Jeżeli tego nie robi, to jest już powód do zmartwień.


(smoq5) #8

Wszystko odpaliło, po tym jak na jakiś czas rozłączyłem wszystko i baterię od cmos'u wyjąłem, teraz mam taki perfidnie głupi wybór, że aż sam się go boję bo chwilowo jestem w kryzysowej sytuacji i mam do wyboru albo założyć do kompa zasilacz feel albo feel III i który będzie lepszy?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że żaden z nich się na szrot nawet nie nadaje ale tak jak wyżej wspominałem pasowałoby aby komp na którymś z tydzień pochodził.

A głośniczek nie zapiszczy poniewaz wcześniej był zintegrowany z płytką, a na tej go nie ma więc nic nie piszczy :stuck_out_tongue:


(system) #9

ani feel ani feel III, kup coś innego dużo pieniędzy niewydasz, a wygląd mi to na błąd biosu (...i baterię od cmos'u wyjąłem...), bateryjke też wymień.


(Cosik Ktosik) #10

smoq5 , a nie Masz kabelków od głośniczka w obudowie i samego, też. Jest on dziś dość mały, więc możesz nie wiedzieć, że go posiadasz.


(smoq5) #11

odświeżam bo podpiąłem wszystko pod fortrona 400W jednak komp dalej nie wstaje, ramy się grzeją, radiator na mostku też, grafika również się nagrzewa, chłodzenie się uruchamia ale komp nie startuje, nie wiem czy coś jeszcze można by z tym zrobić, ewentualnie jak sprawdzić co się spaliło (głośniczka na pewno nie mam, tak jak mówiłem pożegnał się razem ze starą płytą :wink: )


(dudpis) #12

Sprubój na wyłączonym kompie docisnąć radiator z wiatrakiem do proca. Poszukaj może na płycie są wybrzmiałe kondensatory.


(Cosik Ktosik) #13

Obawiam się, że ta płyta jest już też uwalona. Bez głośniczka będzie ciężko. Rozłóż kompa na części i złóż je na nowo, może coś nie kontaktuje itd. Zresetuj bios (cmos).