Sprzęt "zawiesza się"


(Skubaniec 90) #1

Witam wszystkich tu zgromadzonych.

Mam kłopot z osprzętem zakupionym w sklepie. Kupiłem płytę główną GA-MA69VM-S2, procesor Athlon 4000x2, 1GB RAM KingMax DDR2 667MHz + zasilacz tracer /4life 450W, dysk twardy miałem swój samsung na SATA2, nagrywarkę LG H155N też.

Problem zaczął się po tygodniu od pierwszego uruchomienia. Komputer zawiesza się niezależnie czy jest obciążony czy nie. Orthos zawiesza komputer w taki sposób, że ekran robi się czarny, monitor wydaje się być aktywny, bo mówi to świecąca na niebiesko dioda ale nic się nie da zrobić. Jest to losowe zawieszenie bo bywa i tak, że program podziała i dobę a komp działa ok... Wyłączyłem zintegrowaną grafikę i włożyłem zabytek S3 Virge DX PCI, problem ten sam... Reinstalka systemu i działanie bez żadnych sterów - to samo co wyżej...

Memtest86 1.65 w akcji testu standardowego nic nie pokazuje... natomiast gdy ustawię memory sizing na opcję probe lub cokolwiek innego poza opcją BIOS-Std od razu mam pełno błędów i zawias losowy, najwyżej był przy 1440 błędów...

http://www.speedyshare.com/219441159.html - spakowałem zdjęcia i wysłałem tam, gdyż jestem na modemie gprs i troche szkoda transferu na imageshack :stuck_out_tongue:

Napięcia mierzone miernikiem cyfrowym wyglądają na dobre: 12V=12.1V; 5V=5.05V; 3.3V=3.29V;-5V=-5.07V;-12V=-12.3V

Gdzie leży przyczyna? Nie mam możliwości zrobienia fuzji części. Może jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Sebastian.


(piotrekplay) #2

wymień "to coś" na zasilacz

ten tracer nie daje rady ciągnąć tego kompa, ma za małą obciążalność na poszczególnych liniach napieciowych.

Pożycz od kogoś markowy zasilacz i sprawdź jak będzie


(Rastko1) #3

Pożycz jeszcze od kogoś pamięci bo może to ich wina, dysk nie zawiera badów?


(Skubaniec 90) #4

Hdtune pokazuje, że dysk jest ok.

prędzej zaniosę całego tego składaka do sklepu niż wytrzasnę zasilacz lub ramy :expressionless:

Odświeżam temat z nową porcją informacji..

Jednak dzięki uprzejmości sąsiada dostałem Chieftec 450W GPS-450AA-101A pod zastaw tamtego tracera na 2 dni.

Niestety.. na tym chieftecu komp się zawiesza :frowning:


(Seba86mu) #5

Może któryś podzespół się przegrzewa.

Sprawdź temperatury programem EVEREST.

Otwórz program, ikona Komputer, ikona Czujnik.


(Agatonster) #6

Poczytaj viewtopic.php?f=5&t=213590

i zapamiętaj - za kolejne takie "odświeżenie" - zarobisz warna.

Masz nowe informacje do tematu - edytuj i dopisz.

Tym razem jeszcze - ja to zrobilem...

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post.

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

W tym celu proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gifprzy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Skubaniec 90) #7

Przepraszam za tamto zamieszanie z postem pod drugim, już więcej tego nie zrobię.

A teraz do rzeczy. Temperatura płyty głównej sięga do 60 stopni w stresie, więcej niż procesor (50 stopni), bezczynność około 30 stopni dla płyty głównej i procesora.

Oba chipsety grzeją się (sprawdzałem palcami) ale nie parzą, można spokojnie utrzymać na nich rękę.

Czy jest to możliwe, że to moje kingmax-y robią ten syf? Kupowałem w tym samym sklepie 2 kości (nie wspomniałem o tym, ale było widać na jednym z obrazków w moim pierwszym poście test dla 1 GB oraz dla 512MB)

Kości wykrywane są jako dual channel 128 bit, da się to jakoś wyłączyć?

[może laickie pytania mam, ale przesiadłem się z starego kompa na nowy sprzęt i już kłopoty, bo za dużo opcji do kręcenia :|]

[edit]

Problem rozwiązany -> winowajcą była płyta główna i pamięci RAM :evil: