Stary komputer piszczy i się nie włańcza


(Iwan16) #1

Kilka dni temu mój stary komputer przy włączaniu wydał dziwne sygnały, po czym się wyłączał.

Daję linki na wrzutę gdzie umieściłem nagranie tych dźwięków.

Mam nadzieję że ktoś napisze co te sygnały oznaczają.



Sygnał 1:

Ten sygnał występuje przy jakiś 90% próbach włączenie komputera. Po tym sygnale komputer się wyłącza.

Kiedyś już takie coś było, ale myślałem że to może od tego że w kompie było mnóstwo kurzu. Wszystko wyczyściłem i było spokoju na trochę.

Sygnał 2:

Ten sygnał występuje dużo rzadziej i może trwać bez końca

Odłączyłem wszystko co się dało ale to też nie pomogło.

Niżej zamieszczam części mojego staruszka.

Sprzęt:

Shuttle ak12a

2x128mb sdram

geforce2 64mb mx100/200

Samsung 40gb + 20gb

Napędy

A i przypomniało mi się że jak już kiedyś miałem ten problem to pytałem się jednego informatyka co to może być to on powiedział że musiał by zobaczyć ale jak na jego oko to albo ram albo grafika.


(Technik Elektro) #2

pierwszy błąd procesora, drugi błąd pamięci


(system) #3

Tak, dobrze mówi (Informatyk). To RAM jest winowajcą,wymień a powinno pomóc. :smiley: (miałem te same doświadczenia i wymiana kości pamięci pomogła)


(Iwan16) #4

błąd procesora? dzisiaj go oglądałem to troszeczkę dziwnie wygląda, rdzeń jest pokruszony trochę


(Technik Elektro) #5

właśnie dlatego piszczy :wink:

to jakiś moron a ty nie powtarzaj :stuck_out_tongue:


(Iwan16) #6

jeszcze dzisiaj wsadzę inną pamięć

jeszcze jedno. Jak kiedyś było takie coś to jak już piszczało (sygnał 1) to wciskałem reset i tak aż się włączył. 20 powtórzeń i wstawał

Jaki największy procek na 100% pójdzie na tej płycie jakbym musiał kupować?


(Technik Elektro) #7

http://eu.shuttle.com/archive/en/ak12.htm

zajrzyj


(Iwan16) #8

wymiana procka i pamięci nic nie dała, zaraz wymienię kartę grafiki

-- Dodane 10.01.2009 (So) 12:38 --

to też nic nie dało co teraz ?