"stary" Windows XP restartuje sie - nowa instalacj


(Sewerynh) #1

Witam,

Nie moge uruchomic swojego Win XP - po kilku sek od startu zamiast powitalnego logo mam restart i zgłoszenie karty wyboru: uruchom w trybie awaryjnym, praywróć ostatnia działajacą konfiguracje, uruchom bez zmian itp. itd - ŻADNA z tych opcji nie działa - tzn. Windows wciąz restartuje.

  • nic nie instalowałem, niczego nie zmieniałem w systemie i na kompie

  • tuż przed defragmentator stwierdził jakies niespójności na dysku ale komp działał dalej az do nastepnego włączenia - wtedy sie zaciął

  • w instalacji próbowałem opcji "napraw" - bez skutku

  • w konsoli pusciłem chkdsk'a - znalazł jakies błędy na obu partycjach i je naprawił - nic to nie dało

  • zainstalowałem nowego windowsa ale w drugim katalogu - nowy działa - stary wciąż nie

Wiem ze najprosciej byłoby sformatować partycje i zainstalowac system od poczatku - tylko wtedy wszystkie programy nadaja sie dop powtórnej reinstalacjii - a to jest mnóóóóóóóóstwo roboty :slight_smile:

Czy ktoś z was widzi jakieś inne wyjscie?? Jast jakis program diagnozujacy, który powie mi co jest nie tak ??

Z góry dziekuje za pomoc,

pozdr

deckart


(ak6) #2

No to instalowałeś czy nie ?? :smiley:

  • SP2 zainstalowałeś ??

  • czy przed restartem pojawia się jakiś komunikat ??


(Sewerynh) #3

:slight_smile:

  1. nic nie instalowałem przed samą awarią co mogłoby byc jej bezposrednia przyczyną

  2. jak juz byłem "pod ściana" to zainstalowałem drugiego Win XP (jest goły - więc i tak zadne ze starych prog nie działają)

gdzieś przeczytałem żeby może pomienic kernell32 a jak nie pomoze to jest to awaria hardware'u - ale w takim razie ten drugi XP tez powinien sie restartowac, prawda?? (sorry za bełkot - specem nie jestem)

Win XP SP 2 - to jest to co mam u siebie,

pozdr

d.


(ak6) #4

zobacz tu na temat Debugging i postępuj zgodnie z instrukcją


(Adarek) #5

Może to:

http://www.google.pl/search?hl=pl&newwi ... lr=lang_pl

http://www.google.pl/search?hl=pl&newwi ... lr=lang_pl

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21243


(De Niro) #6

spróbuj uruchomić system w Tryb awaryjny z wierszem polecenia i zapodać komende która umożliw włączenie przywracania systemu

C:\windows\system32\restore\rstrui.exe

gdzie piszesz że następuje restart w momencie logowania to już nie odpowiada za to plik kernel32 a natomiast pliki winlogon.exe oraz userinit.exe

można je podmienic z Konsoli odzyskiwania , gdzie podczas wejscia do konsoli ukaże się monit informujący do którego chceż się zalogować systemu muisz sprawdzić ścieżke i zależnie 1 lub 2 klikasz, pisze o tym wiedząć że posiadasz dwa zainsalowane systemy :wink: już po wejściu do konsoli podaj komendy:

wrazie nieporządanych skutków przywróć ster pliki winlogon i userinit :wink:, oczywiście z Konsoli odzyskiwani i komendy

Kolejną sprawą może być zły wpis w rejestrze gdzie należy go edytować

Userinit gdzie wartość powinna być C:\windows\system32\userinit.exe,

Zaloguj się do systemu nowo zainstalowanego.

start-> uruchom-> regedit

Jeżeli nić nie poskutkuje to napraw rejest z pod konsili odzyskiwani.


(Sewerynh) #7

czy ktos z Wiedzących mógłby mi przetłumaczyc na ludzki poniższy komentarz z WinDbg proszę ???

->ak6 - zrobiłem tak jak radziłeś ale co z tego wynika to nie wiem :slight_smile:

POMOCY PLEASE!! :slight_smile:

Microsoft ® Windows Debugger Version 6.6.0007.5

Copyright © Microsoft Corporation. All rights reserved.

Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: *** Invalid ***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is:

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image \WINDOWS\system32\TUKERNEL.EXE, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for TUKERNEL.EXE

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for TUKERNEL.EXE

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a420

Debug session time: Sat Sep 16 18:27:09.546 2006 (GMT+2)

System Uptime: 0 days 0:46:32.111

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image \WINDOWS\system32\TUKERNEL.EXE, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for TUKERNEL.EXE

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for TUKERNEL.EXE

Loading Kernel Symbols

.......................................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

..................

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck A, {31003d, 2, 0, 80508326}

ANALYSIS: Kernel with unknown size. Will force reload symbols with known size.

ANALYSIS: Force reload command: .reload /f ntoskrnl.exe=FFFFFFFF804D7000,213F80,42250FF9

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*** WARNING: Unable to verify timestamp for mssmbios.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for mssmbios.sys

Probably caused by : TUKERNEL.EXE ( nt+31326 )

Followup: MachineOwner



(De Niro) #8

posiadasz TuneUp Utilities :?:


(Sewerynh) #9

tak..między innymi gdzies tam sie zaplątał TuneUp (na tym starym windku co nie działa) i tak zostało

własnie wymieniłem winlogon i userinit z dysku instalacyjnego i nie pomogło :frowning:

Złączono Posta : 20.10.2006 (Pią) 12:24

->De Niro

zmieniłem własnie zapis w rejestrze dla userinit - zaraz robimy próbę generalną :-))


(De Niro) #10

napisz prosze dokłądne w którym momencie następuje restart.

czy chodzi tu o LGO Microsoft Windows podczas którego ładuje się system :?:


(aro1978) #11

Miale kiedys podobny przypadek i okazalo sie ze ni stad ni zowad wcielo mi plik NTDETECT.COM. Skopiowalem z innego kompa i wszystko wrocilo do normy.


(Sewerynh) #12

nie jestem pewnien ale z tego powyzej wynika ze debugger zwala wszystko na TUKERNEL - za to odpowiedzialny jest TuneUp Utilities - myslę że w boot.ini powinien byc jakiś zapis odnoszacy sie do tego ale nie wiem jaki - moze ktos juz sie z tym spotkał? moze komuś coś mówi ten komunikat debuggera?

aha NTDETECT jest na swoim miejscu


(De Niro) #13

może tak wyglądać, prosze podaj zawartość pliku BOOT.INI , start-> uruchom-> C:\BOOT.ini