Status na GG na stronce BBCode- jak?


(S E B A11) #1

Witam ! :evil:

Chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób można zrobić na stronce, która obsługuje język, który jest na forum (BBCode jeśli sie nie myle), coś w stylu mój numer gg to 6478270 a mój obecny status to , z góry dzięki za porady :slight_smile:

P.S. Dokładniej nie jest to stronka a profil użytkownika, pozdro :twisted:


(system) #2

hehe... gdzieś już to czytałem... i to nie raz...

wklejasz poniższy kod i finał:

[/code]

(Zagorskid) #3

Tylko, że to jest kod html, a nie bbcode :stuck_out_tongue:


(Airborn) #4

tzn chcesz na forum wstawic sobie w podpis ikonke ze statusem gg? tam nawet bbcode niepomoze, predzej zainstalowanie hacka do forum


(system) #5

Aaaa, już wiem o co ci chodzi, tyle nie znam odpowiedzi na to pytanie, choć wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości (aczkolwiek możesz o tym poczytać tutaj).


(S E B A11) #6

Nie, Jestem użytkownikiem forum (takiego jak to) ale tam nie ma podpisów zamias tego jak klikniesz na użytkownika masz jego profil co daje dużo większe możliwości... Możliwość rozbudowy tego profilu jest tylko przez BBCode-a, niestety nie działa tam HTML :frowning: I szukam czegoś takiego by wyświetlała sie ikonka gg z moim statusem... Mam nadzieje, że dobrze wytłumaczyłem :slight_smile:

Bardzo dziękuje Ci Bartuś lecz nie dużo mi dało to co jest tam mam dość dobrze opanowane lecz problem nie tkwi w tym... :?


(Airborn) #7

sadze ze dalo by sie to zrobic jedynie gdyby kod podany przez kamil_b17 , byl obrazkiem, inaczej moze byc ciezko :?


(S E B A11) #8

Czy ciężko czy nie to wiem, że to sie da zrobić bo widziałem to u kogoś ale teraz nie moge go znaleźć ;-( Tak właśnie też myśle ale nic mi do głowy nie przychodzi jak to zrobić :?


(Balon) #9

tak bbcode nie pomoze... buehe.. jak nie wiesz to nie pisz... pewnie ze bbcode pomoze.. ale nie musisz przeciez sciagac gotowych hackow nie ? jak umiesz to sam sobie dopiszesz nowe bbcode

jaaa nie moge :roll:

wiec tak wracajac do tematu ... zrozumialem to tak ze chcesz sobie dorobic nowy znacznik bbcode dzieki ktoremu numer gg ograniczony np tagami [gg][/gg] mialby sie zamieniac w tekst typu

mój numer gg to 6478270 a mój obecny status to ,

A cos takiego prosto mozna wylapac za pomoca wyrazen regularnych (to jest rozwiazanie a nie jakies hacki...:roll:) I za pomoca funkcji preg_replace() .... Domyslam sie ze nie znasz tego i wiem ze trudno to pojac wiec dam CI gotowe rozwiazanie

<?

function podmien ($tresc){

	$tresc = preg_replace("#\[gg\]([0-9]+?)\[/gg\]#", "Mój numer gg to \`, a mój obecny status to", $tresc);

	return $tresc;

}


$proba = '[gg]6757120[/gg]';

echo podmien ($proba);

?>[/code]




Zrobilem elegancka funkcje do ktorej jest dostarczany tekst do przefiltrowania i zmiany wszystkich bbcode na to co sie chce... wiec za pomoca wyrazen regularnych

[code]#[gg]([0-9]+?)[/gg]#
Sprawdzasz czy znajduje sie w $tresc jakis fragment w ktorym znajduje sie cos typu [gg]555[/gg].. oczywiscie dzieki

[0-9]

masz pewnosc ze tekst typu [gg]spaammm[/gg] nie zostanie odczytany przez funkcje ;] i tyle tej filozofi...

Pozdrawiam :wink:


(Polko P L) #10

BalonPL napisz hack do phpbb i wrzuć na strone http://phpbb2.pl/ :wink:


(Balon) #11

Dzieki ;d wlasnie szukalem pomyslu zeby troche sie rozwinac ;D no i mam tutaj jeden ;] chyba zaraz odpale EditPlus i zaczne to pisac :smiley: dzieki :wink:


(S E B A11) #12

Nie, nie znam sie, i próowałem wkleić to co mi dałeś i nic :frowning: Już mi ręce opadają, mógłbyś mi podesłać gotowca bo mi sie już pomysły skończyły :frowning:


(Balon) #13

Wiec tak. Podczas pobierania np. artykulow z bazy

<?

## funkcja zamieniajaca [gg]numer gg[/gg] na 'Moj numer gg to "gg" a moj obecny status to "status"

function podmien ($tresc){

   $tresc = preg_replace("#\[gg\]([0-9]+?)\[/gg\]#", "Mój numer gg to \`, a mój obecny status to", $tresc);

   return $tresc;

} 

## tworzenie zapytania

$zapytanie = "SELECT * FROM newsy ORDER BY `id` DESC";

$query = mysql_query($zapytanie);

## tworzenie petli

while ($row = mysql_fetch_array($query)){

echo "$row['tytul'] 
";

echo "podmien($row['tresc'])";

}[/code]




latwiej juz nie mozna tego pokazac ;] 



[color=darkblue][size=75][i][b]Złączono Posta[/b]: 23.01.2006 (Pon) 16:56[/i][/size][/color]

Zrobilem demo tego



http://balondesign.ovh.org/skrypty_testowe/gg.php



mozna tam przetestowac [gg] [/gg] ;) 



[color=darkblue][size=75][i][b]Złączono Posta[/b]: 23.01.2006 (Pon) 17:01[/i][/size][/color]

Dobra widze ze nadal nie wiesz wiec pokaze Ci kod na ktorego podstawie zrobilem to



http://balondesign.ovh.org/skrypty_testowe/gg.php

[code]

|

| Tekst: | |
|   | |

|
|   |
| <? if (!isset($_POST['txt'])){ echo 'Nie wypełniłeś pola textowego'; }else{ ## TUTAJ TAGI SA ZAMIENIANE ZA POMOCA FUNKCJI echo podmien($_POST['txt']); } ?> |

Jesli nie wiesz o co w tym biega to nie dasz rady tego zrobic ;] a ja na pewno tego nie zrobie za Ciebie :wink: radze przestudiowac sobie to pare razy i zrozumiesz w koncu o co chodzi


(S E B A11) #14

Ehm...:rotfl: daje sobie spokój :PPP bo ja tego nie łape ^_^ Dzięki za poświęcony czas ;]


(Polko P L) #15

chyba chodzi o to, że to nie jest strona S_e_B_a'y i on nie może tam nic zmienić w kodzie...


(S E B A11) #16

Hmm.... Nie wiem czy Balon mówił o czymś takim, jak tak no to nie o to mi chodzi, poprostu mam coś takiego jak podpis na tym forum i musze z tego zrobić coś takiego jak opisałem wyżej :wink:


(Polko P L) #17

no to, jeżeli tam wyłaczony jest HTML to nie ma takiej możliwości...

chyba że zaproponuj administracji, żeby zmodyfikowali stronkę tak jak napisał BalonPL :slight_smile: