Steganos Internet Anonym - żywi się netem?


(puella) #1

Dobry wieczór :slight_smile:

Mam poważny problem, podobno pozostała mi tylko formatka :frowning:

Jeszcze mam nadzieję, że ktoś na Forum mi pomoże......

Bo jest tak :

Zainstalowałam program Steganos Internet Anonim 7 ( z płytki W Komputer Świat). Nie działał nawet obiecanych 7 dni, za to spowodował, że internet chodzi strasznie wolno albo w ogóle nie otwieram stron.

Po odinstalowaniu zaś - nie mam w ogóle IE (nie można znależć serwera) - działa mi tylko GG i Skype. - no to od nowa zainstalowałam tego "netożercę".

Bo podejrzewam, że ten program pożywia się netem :frowning: a niedługo to zje też mnie .

Proszę, pomóżcie mi, na formatkę stracę cały weekend....

Pozdrawiam Wszystkich Miłych Forumowiczów. :slight_smile:


(Marsmo) #2

Zastanawiam się Puella - czy aby na pewno problem jest związany z samym Steganosem... :?

Też mam tą płytkę i też z ciekawości instalowałam Steganosa. U mnie było OK - działał równe 7 dni, testowałam IP na stronkach (działało), a potem poszedł w odstawkę. Od momentu instalki nie miałam żadnych problemów ze spowolnieniem kompa. Odinstalowałam, wyczyściłam rejestr i jest OK!

Czytałam, że wszystkie płytki z KŚ są testowane pod obecność wirusów, ale niczego nie można wykluczyć...

A może dokładnie w tym samym czasie coś załapałaś z innego źródła... :roll:

Ja bym Ci mimo wszystko proponowała wkleić w temacie loga z Hijack'a.

Tu możesz ten program ściągnąć i poczytać o konfiguracji:

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... opic=15989

Zrób scan systemu, kliknij "save log" - zapisze Ci się w Notatniku, a potem skopiuj/wklej do tematu. Nic sama nie usuwaj, dostaniesz instrukcje co i jak! :slight_smile:

No co Ty - mamy tu takich mądrych userów, że nawet nie myśl... 8)


(puella) #3

Dziękuję, wiedziałam, że jesteście kochani " :smiley:

Spróbuję tak zrobić ale jutro bo teraz gonią mnie spać. :lol:

Bardzo się cieszę :slight_smile: , że jest nadzieja :slight_smile:


(puella) #4

To proszę ten log .......

Logfile of HijackThis v1.98.2

Scan saved at 23:00:14, on 2004-12-02

Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\SYSTEM32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\Common Files\Panda Software\PavShld\pavprsrv.exe

C:\Program Files\Panda Software\Panda Titanium Antivirus 2004\pavsrv51.exe

C:\Program Files\Panda Software\Panda Titanium Antivirus 2004\PsImSvc.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\Program Files\Panda Software\Panda Titanium Antivirus 2004\AVENGINE.EXE

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\Program Files\Panda Software\Panda Titanium Antivirus 2004\APVXDWIN.EXE

C:\Program Files\Winamp\winampa.exe

C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

C:\Program Files\ScanPanel\ScnPanel.exe

C:\Program Files\Panda Software\Panda Titanium Antivirus 2004\WebProxy.exe

C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE

C:\totalcmd\TOTALCMD.EXE

c:\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.wp.pl/

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx

O3 - Toolbar: Steganos Internet Anonym - {00000000-5736-4205-0008-2fe89c996183} - c:\program files\steganos internet anonym 7\sia7iep.dll

O4 - HKLM..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe

O4 - HKLM..\Run: [APVXDWIN] "C:\Program Files\Panda Software\Panda Titanium Antivirus 2004\APVXDWIN.EXE" /s

O4 - HKLM..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe

O4 - HKCU..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray

O4 - HKCU..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background

O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office\OSA9.EXE

O4 - Global Startup: ScanPanel.lnk = C:\Program Files\ScanPanel\ScnPanel.exe

O6 - HKCU\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel present

O12 - Plugin for .mpeg: C:\Program Files\Internet Explorer\PLUGINS\npqtplugin3.dll :slight_smile:


(Filifera) #5

Witaj. Szczerze Ci współczuje ale pocieszę Cie miałem z tym programem dokładnie te same "schody" i przez moja złośc dostało się nawet telekomunikacji polskiej. Z tym że program sciągnąlem ze strony producenta w wersji trial-i tak jest to wersja wielojezyczna w tym również polska. Miałem po instalacji tego programu prawie dormalny przesył danych. Pakiety wchodzace jak i wychodzace były w normie, GG działalo bez zarzutu ale ani jedna strona internetowa nie była w stanie się załadowac. Po usunieciu programu system nadawał sie na śmietnik. Odtworzyłem go po dwudiowej walce z kopii *GHOST. Innym takze polecam takie wyjscie jeżeli tylko eksperymentujecie z systemem szkoda waszej pracy przy odtwarzaniu strat. W twoim przypadku sprubuj przeinstalować Internet Explorera - może to pomoże ale szczerze wątpię. :frowning:

usuń (zabij) z twojego loga ponizszy wpis , może to pomoże jako pierwsze lekarstwo .....

O3 - Toolbar: Steganos Internet Anonym - {00000000-5736-4205-0008-2fe89c996183} - c:\program files\steganos internet anonym 7\sia7iep.dll :frowning:


(.: PcSA :.) #6

Według mnie trzeba zrobić tak:

  1. Otworzyć IE :smiley:

  2. Wybrać narzędzia -> Opcje Internetowe

  3. Przejść do zakładki "Połączenia"

  4. Kliknąć przycisk "Ustawienia sieci LAN"

  5. Odznaczyć opcję: "Użyj serwera proxy dla sieci LAN..."

i to chyba może pomóc.


(system) #7

moze nie masz wpisanych zadnych serverow DNS albo ustaw je na automatyczne powinno pomoc


(Adarek) #8

usuń jeszcze

O6 - HKCU\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel present

START>>>Wszystkie programy>>>Autostart tutaj usuń Office

W uruchom wpisz msconfig na załadce Uruchanianie odznacz:

winampa , gg , msmsgs .

Jak nie używasz to możesz usunąc messengera całkowicie w/g tego :

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... =messenger

Jest jeszcze możliwość naprawy IE.

http://support.microsoft.com/default.as ... ;pl;318378

http://v4.windowsupdate.microsoft.com/pl/thanks.asp


(puella) #9

Dziękuję bardzo za rady.

Niestety dalej net ledwie się czołga a po próbie odinstalowania Steganosa - nie mam wejścia zupełnie.

On jest nie do zniszczenia :frowning: :frowning: :frowning:

Próbowałam naprawić IE wg podanego linku ( komp dostał płytę, pomruczał, pozgrzytał no i nic) - chyba to dla mnie za trudne :frowning:

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Dobranoc.

Acha, Guliwer - powiedz mi proszę jak posłuzyć się tym i skąd wziąć to coś *GHOST ?


(fiesta) #10

Puella jeżeli nie wykonałaś wcześniej kopi partycji systemowej wykonanej programem Norton Ghost porada Guliwera jest Ci zupełnie nieprzydatna. Jest zwykłą musztardą po obiedzie.

Jeżeli zdecydujesz się na postawienie systemu od nowa (wcześniej czy póżniej każdego to czeka :wink:) Warto zrobić właśnie taki obraz partycji systemowej by w razie wpadki można było z niego "odtworzyć" system w kilkanaście minut.

Z loga HT widzę ze masz windę XP więc może spróbuj przywrócić system do daty sprzed instalacji tego trefnego programu.


(Adarek) #11

W uruchom wpisz regedit. Nacisnij Enter. Otworzy sie okienko z kluczani rejesru. Tu zaznacz Mój komputer potem Edycja i Znajdz. Tu wpisz Steganos Internet Anonim .

Nacisnij Enter.

Usuń wszyskie klucze tak odnalezione.

Szukaj i usuwaj tak klka razy aż wszystko zostanie usunięte.

Restaruj system.


(puella) #12

Cześć :wink:

No to już możecie się ze mnie smiać :lol:

Właśnie usunęłam sobie klucze z rejestru - i chyba za dużo :lol:

Teraz juz nie uruchamia mi sie komp nawet w trybie awaryjnym.

Nadaję z kafejki.............

Chętnie pogadałabym on line z kimś - czy już formatka.

I pewnie niczego nie odzyskam :frowning:

Jeju ale jestem głupolka. A ten post to chyba powinien być w dziale

"Humor" (czarny :frowning:

Pozdrowienia z Gór.


(Damian) #13

Nie musisz robić formata. Wystarczy że ponownie zainstalujesz system i dzięki temu nic nie stracisz z dysku.


(lazikar) #14

Damianowi oczywiście chodzi o reinstall. :smiley:


(puella) #15

Dzieki - czyli normalnie zainstalować - włozyc płytę i czytac co pisze ? A jaka opcję wybrać ?

To chyba idę do domku reimnstalować :lol:


(lazikar) #16

Uaktualnij. :smiley:


(Bartekdko1) #17

steganos jak steganos spowolnienie zalezne od jakiego hosta sie łączymy a co do tego ze strony sie nie otwierają to mialem ten sam problem i to od wersji 6.0 wydaje mi sie ze zmienia cos w ustawieniachz połączeniem oczywiscie do ponownego uruchumienia a tak poza tym nic powazniejszego nie robi :slight_smile: