Sterowniki do karty dzwiekowej nie chca sie zainstalowac


(DraGoOonN) #1

Pisałem już pewien temat o tym że mam nową płyte główną i potrzebuje sterowników [http]. Odrazu odpowiedziano mi na moj problem. Ale... zaraz po tym coś stało mi się z komputerem, dopiero teraz go naprawiłem. Więc ściągnęłem te sterowniki zainstalowalem te do chipsetu, wylaczylem i wlaczylem komputer i chcem zainstalowac sterowniki do karty dzwiekowej, ale nie moge, wyskakuje ten oto błąd http://img406.imageshack.us/my.php?imag ... 045wz8.jpg co jest jego przyczyną? Jak to naprawić? [ja chcem dźwięk:(]


(skrzek) #2

z tego co widze to sa sterki HD audio, a ty pewnie masz wina xp z sp3??? jesli tak to:

sprawdz w menadżeże urzadzeń, czy na samym dole w urządzeniach systemowych nie masz "PCI Device" z wykrzyknikiem, jesli tak to to naprawiasz to tak:

  1. usun kompletnie sterki do dzwieku

  2. sciagnij kb888111.exe ale NIE instaluj, rozpakuj ją winrarem,

  3. ręcznie zaktualizuj sterownik do PCI Device wskazując jeden z katalogow w rozpakowanej poprawce kb888111

  4. jeśli zaktualizujesz sterownik powinno pokazać urządzenie o nazwie "... High Definition Audio", jesli tak jest to:

  5. zainstaluj najnowsze sterki do swojej karty dzwiekowej i powinno być ok.


(skrzek) #3

a jeśli to system jeszcze bez sp3, to chyba zainstalowanie tej poprawki a nastepnie sterowników pomoże, natomiast jesli masz juz z sp3 to nie bardzo chce sie ona zainstalowac, ponieważ dostaniesz info, że poprawka nie wymagana, bo system jest nowszy niż poprawka. i dlatego trzeba zrobić to recznie.


(DraGoOonN) #4

wydaje mi się że nie mam nic takiego jak napisales. Sam sprawdz http://img374.imageshack.us/my.php?image=xxoe6.jpg

więc co teraz mam zrobić? [mam SP3]

@edit

a wyżej w MU jest coś takiego jak High Definition Audio


(Cosik Ktosik) #5

Zainstaluj mimo, że to XP SP3, KB888111 a jak nie idzie to UAAKB888111: kb888111

Potem jeszcze raz spróbuj ze sterownikami.


(DraGoOonN) #6

a więc jeszcze raz, co mam zrobić, możesz mi to napisac w punktach?


(Cosik Ktosik) #7

Uruchom Everesta Ultimate. Z sekcji Komputer->Podsumowanie, spisz:

  • Multimedia

Czy same sterowniki do chipsetu zainstalowałeś bez problemów?

Spróbuj w Menedżerze urządzeń, na tym urządzeniu HD Audio, wybrać aktualizację i wskaż bezpośrednio sterownik (musisz go wypakować do jakiegoś katalogu).


(DraGoOonN) #8

sterowniki do chipsetu się zainstalowaly normalnie [normalny Instal Shield]. Zaraz podam to co kazałeś

Karta dźwiękowa	Realtek ALC880(D) @ Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio Controller [B-1]

takie coś pisze w everestcie.

co do tego drugiego, mozesz opisac krok po kroku? [nie chcem nic zepsuc, juz dzisiaj robilem formata:/]


(Cosik Ktosik) #9

Spróbuj te sterowniki zainstalować: klik


(DraGoOonN) #10

zainstalowalem te sterowniki @up

i jest takie coś

zaktualizowalem sterownik [PPM-->aktualizuj] ale dalej dzwieku nie ma.


(Seba86mu) #11

Odinstaluj urządzenie z wykrzyknikiem z Menadżera Urządzeń.

Pobierz i zainstaluj KB888111.

Następnie zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej, do którego link podał cosik_ktosik w ostatnim poście.

Ewentualnie spróbuj zainstalować ten sterownik do karty dźwiękowej.

Jeżeli to nie pomoże, to odinstaluj sterowniki do karty dźwiękowej i zainstaluj Microsoft UAA Bus Driver, po czym sterowniki do karty dźwiękowej.

P.S. Zainstalowałeś w ogóle na samym początku sterowniki do chipsetu płyty głównej, czy "jedziesz" na systemowych ?


(DraGoOonN) #12

Dźwięk już mam, zainstalowałem wczoraj wieczorem te sterowniki z ostatniego postu cosik'a, i jakąś łatkę którą podał mi na PW. Ale teraz jest inny problem. Nie działa mi mikrofon w słuchawkach. U kolegi działa normalnie, u mnie nie. Moglibyście pomóc?


(Seba86mu) #13

Niemalże identyczny problem -> KLIK.

P.S. Wtyczka mikrofonu podłączona do karty dźwiękowej ? :twisted: