a sprawdz polecenie
cat /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf
a sprawdz polecenie
cat /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf
nie ma żadnej reakcji
może nowe sterowniki załatwią sprawę ?
Sprawdz gdzie jest zdefiniowana ta biblioteka mesy co sprawia problem
grep -rnw '/etc/ld.so.conf.d ’ -e “mesa”
Nowe stery moga zalatwic sprawe ale nie musza jak ten steam pointuje na mese czyli sterownik softwarowy.
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2293235 może to pomoże
Nie ma takiego katalogu - odpowiedź terminalu.
Ale manualnie mogę wejść.
Dla komendy purge nvidia i purge steam odpowiada że nie jest zainstalowane.
Launcher steama mam zainstalowany
hgeen, zapoznaj się z znaczeniem przecinka, oraz kropki w mowie pisanej po czym uzupełnij swoje posty o wspomniane znaki. Nie zastosowanie się poskutkuje przeniesieniem tematu do śmietnika.
libGL.so.1 (libc6,x86-64) => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1
libGL.so.1 (libc6,x86-64) => /usr/lib/libGL.so.1
libGL.so.1 (libc6) => /usr/lib/i386-linux-gnu/mesa/libGL.so.1
ta linijka libc6 pointuje na mese a powinno na /usr/lib32 i powinno sie znalezc plik gdzie to jest zdefiniowane, gdzies w jakims pliku z katalogu /etc/ld.so.conf.d .I to /usr/lib/i386-linux-gnu/mesa/ trzeba zmienic na /usr/lib32 .I nastepnie dac polecenie
sudo ldconfig
możesz spróbowac tak
grep -r “/usr/lib/i386-linux-gnu/mesa/” /etc/ld.so.conf.d
aby znależć ten plik
Komendę wpisać w terminalu czy w logu ?
Jeżeli dobrze rozumiem to zainstalowanie sterowników z panelu a nie ręcznie załatwiło by sprawę ?
możesz przeinstalować jak w tym temacie steama i sterowniki
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2293235
powinno zadziałać.
Po próbie powrotu do starych sterowników coś coś się popsuło i musiałem zreinstalować cały system, jak wszystko poinstaluje, dam znać
Po reinstalacji wszystko śmiga, oto co zrobiłem:
zainstalowałem ubuntu 14.04 ( taki miałem na pendrivie)
Ściągnąłem steama i przez program GDebi rozpakowałem a następnie w terminalu uruchomiłem komendą- steam i zainstalowałem, poczekałem
aż steam się zaktualizuje.
Gdy już miałem zainstalowanego steama zabrałem się za sterowniki karty ( w moim przypadku gtx 950 ) w terminalu wpisałem - sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa && sudo apt update - Następnie w dodatkowych sterownikach zaznaczyłem sterownik 367.44 i zastosowałem zmiany, w takiej konfiguracji steam nie chciał się odpalić. Po zainstalowaniu najnowszej aktualizacji ( nadal do 14.04 ) steam się normalnie odpalał.
Zostało mi już tylko zaktualizowanie ubuntu 14.04 do 16.04, wszystko działa
Mam nadzieję że komuś się przyda, Dzięki użytkownikowi Eskimosek, bez niego najprawdopodobniej bym instalował wind 7 i nigdy więcej nie dotknął linuxa