Witam!
Poszukuję sterowników WiFi pod Ubuntu 8.04, do laptopa Maxdata ECO 4000 IW.
Witam!
Poszukuję sterowników WiFi pod Ubuntu 8.04, do laptopa Maxdata ECO 4000 IW.
menu gnome -> system -> administracja -> sterowniki nie ma sterownika restricted ?? sprawdź, jeśli nie to emulujesz windołsowy za pośrednictwem ndiswrappera…
Nie ma sterownika restricted. Zainstalowałem ndiswrappera, tyle że sterownik do win xp pro, który jest dostarczony na płytce z laptopem, ma postać *.exe, a nie *.inf.
owy exe należy rozpakować winzipem
lub pobrać ze strony producenta wersję zip…
Tyle że winzip nie chce otworzyć pliku *.exe, wyświetla komunikat http://img376.imageshack.us/img376/3290/lllpna6.png 
to otwórz instalator i w momencie gdy będzie on otwarty poszukaj plików które zostały utworzone przez owy instalator zwykle siedzą w katalogach tmp, temp itp… możesz skorzystać z wyszukiwarki i określenia daty utworzenia…
W C:\WINDOWS\Temp nie pojawiają się żadne pliki. Tyle że w C:\Program Files\RALINK\RT6x Wireless LAN Card\Installer\WINXP (folderze w którym jest zainstalowane oprogramowanie do WiFi), znajduje się 29 plików, w tym 2 *.inf. To chodzi o te pliki? Jeżeli tak, to mógłbyś napisać jak użyć ich z ndiswrapperem?
odpalasz ndis-a klikasz dodaj - podajesz lokalizację do pliku inf drajvera… jak już się załaduje to w konsoli
jeśli to ubuntu :
sudo depmod -a
sudo modprobe ndiswrapper
Zrobiłem to co napisałeś, i kliknąłem “Configure Network”. W okienku które się otworzyło, nie mogę nic zmienić.
zresetuj kompa… zajrzyj jeszcze tutaj :
co prawda dotyczy innej karty ale zasada jest taka sama.