Swiszczenie zasilacza chieftec problem czy ten typ tak ma?


(Legionistaa) #1

Witam zasilacz to chieftec 400w gps sprzet jak w podpisie

zasilacz swiszczy ale napewno nie jest to wiatrak(wiatrak dosc brutalnie zatrzymalem palcem :slight_smile: i swiszczenie nadal wystepowalo) dodam jeszcze ze gdy odlacze zasilacz od wszystkiego zewre niebieski i zielony przewod by zasilacz wystartowal to swiszczenia nie ma napiecie wtedy wynosi 12.05 a jak podepne mobo to wzrasta do 12.40 a nawet 12.50 czy to aby troszke nie zaduzo? Help


(speed89) #2

Cytuje oto Dopuszczalna tolerancja napięć wg normy ATX:

No troche to napięcie masz wysokie, hmm co może tak świszczeć a kondensatory wszystkie płaskie ? czy jakiś napuchnięty.. ??


(slawex1983) #3

Nie opieraj się za bardzo na napięciach podawanych przez programy. Można je traktować tylko orientacyjnie. Wg mnie z zasilaczem jest coś nie tak.


(Legionistaa) #4

napiecie zmierzone multimetrem kondensatory plaskie wiec to nie to czekam na jakeis inne propozycje jeszcze


(Dav4dav4) #5

Czytałem że w GPSach wiatrak 12cm po jakimś czasie świszczy. Goście go wymieniali i śmigał.


(Krzysiekwyszynski) #6

Te świstanie zasilacza świadczy o tym że już kończy się jego żywotność, najlepiej wymienić go na nowy.


(Legionistaa) #7

do dav4 przeczytaj pierwszy post napewno nie wiatrak bo zatrzymalem go palcem i dalej bylo to samo.

do krzyszek naewno sie konczy czy moze raczej cos od plyty bo jak wlacze sam zasilacz to chodzi normalnie dopiero jak podepne mobo to sie zaczyna


(Krzysiekwyszynski) #8

Lepiej wymień go na sprawny bo może ci uszkodzić komputer.


(Legionistaa) #9

tak tez zrobie pozdrawiam dzieki za pomoc